Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΜ. Καπίρης: "Οι σεισμοί «κόβουν» το «Σπίτι μου ΙΙ» στις Κυκλάδες, ανάγκη...

Μ. Καπίρης: “Οι σεισμοί «κόβουν» το «Σπίτι μου ΙΙ» στις Κυκλάδες, ανάγκη παρέμβασης”

|

Στα νησιά μας, εκτός όλων των άλλων φόβων που προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα ανακύπτουν και μια σειρά άλλων «απρόβλεπτων» προβλημάτων. Πρακτικά με βάση τους ισχύοντες κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούν να εκταμιευθούν ακόμα και εγκεκριμένα δάνεια παντός τύπου που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα εάν δεν ασφαλιστεί το ακίνητο για φυσικές καταστροφές μεταξύ των οποίων είναι και ο σεισμός.

Του Μιχάλη Καπίρη (*) 

Στην πράξη αυτός ο κανονισμός σε αυτή τη συγκυρία καθιστά αμφίβολο εάν οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία θα ασφαλίσει κάποιο ακίνητο για σεισμό, επομένως τίθεται σε αναστολή επ’ αόριστον οποιοδήποτε στεγαστικό δάνειο.

Επομένως, το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για το οποίο έδειξαν ενδιαφέρον πολλοί νησιώτες, αφού η στεγαστική κρίση είναι ιδιαίτερα έντονη στα νησιά, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όχι με ευθύνη των δικαιούχων αλλά λόγω της άρνησης των ασφαλιστικών εταιριών να συνάψουν συμβόλαια έναντι σεισμού.

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ειδικά οι Κυκλάδες, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ειδική γεωγραφική ενότητα και να ληφθούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καθώς:

1. Η έντονη τουριστική δραστηριότητα καθιστά ιδιαίτερα υψηλές τις τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικίας, με αποτέλεσμα ο μόνιμος πληθυσμός και ιδίως οι νέοι να ωθούνται εκτός των αστικών κέντρων κάθε νησιού. Πρακτικά αυτό υποχρεώνει τους κατοίκους σε πολλαπλές ημερήσιες μετακινήσεις εντός του νησιού, ιδίως εάν έχουν μικρά παιδιά, με ότι αυτό συνεπάγεται και για το κόστος ζωής και για την κυκλοφοριακή – περιβαλλοντική επιβάρυνση ιδίως τους μήνες με αυξημένη τουριστική κίνηση.

2. Η εσφαλμένη θεώρηση, ότι οι νησιώτες συνολικά αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τον τουρισμό, δεν αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων των νησιών και σίγουρα δεν αφορά τους μισθωτούς και την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Όλοι όμως, ανεξαρτήτως εισοδημάτων αντιμετωπίζουμε το αυξημένο κόστος διαβίωσης και μετακινήσεων, κόστος που γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο για τους ασθενέστερους και προκαλεί εγκατάλειψη των νησιών. Η απώλεια αυτή πληθυσμού επηρεάζει όλο και περισσότερο και την πλήρωση των θέσεων εργασίας στον τουρισμό.

3. Τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» είναι προσδιορισμένα στα δεδομένα των αστικών περιοχών όπως η Αθήνα, δεδομένου ότι ο συνδυασμός των προϋποθέσεων 150 τ.μ. και χτισμένο πριν το 2007, οδηγούν σε επιλογές οι οποίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός νέου που θέλει να μείνει και να κάνει οικογένεια στα Νησιά μας. Για παράδειγμα στη Νάξο υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα σπίτια χτισμένα πριν το 2007, καθώς η κύρια οικοδομική δραστηριότητα αφορούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.

4. Σε μεγάλο μέρος των Πόλεων των Νησιών μας έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα των παραδοσιακών τουριστικών χρήσεων, η βραχυχρόνια μίσθωση αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές λόγω του περιορισμού της προσφοράς.

5. Οικόπεδα που θα μπορούσαν να οικοδομηθούν βρίσκονται εκτός σχεδίου ή χωρίς «πρόσωπο» σε οδό, με αποτέλεσμα να τίθενται σε αχρησία.

Τα προβλήματα που προκαλούν σε αυτή την ένταση της στεγαστική κρίση στα νησιά και ήδη προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών (υποστελέχωση και δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων) αλλά και στον τουρισμό (έλλειψη στελεχών) είναι πολλά και διαχρονικά. Απαιτείται επομένως η εφαρμογή μιας ειδικής πολιτικής για τον νησιωτικό πληθυσμό (μόνιμο και επαγγελματικό), πολιτική που είναι σαφές ότι απουσιάζει.

Σε κάθε περίπτωση όμως το νέο πρόβλημα συγκυρίας που προκαλείται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικές ρυθμίσεις τουλάχιστον για την έγκριση στεγαστικών δανείων και ειδικά για το «Σπίτι μου ΙΙ».

(*) Ο Μιχάλης Καπίρης είναι δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Νάξου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εύη Νομικού για Κολούμπο: “Δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο” (video)

Πόσο σχετίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη με πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο; Η Εύη Νομικού εξηγεί (video)

Νάξος – Β. Φλεριανός: “Ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και υπευθυνότητα”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός με ανάρτησή του ενημερώνει τις δράσεις του οικείου Δήμου για ζητήματα Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας - Ποια είναι η συμβουλή του

Γ. Πολυχρονάκος: «Να μάθουμε από τα λάθη μας ως Πολιτεία και άμεσα να γίνουν αυτά που πρέπει για τα νησιά μας» (video)

Ο κ. Πολυχρονάκος τονίζει ότι όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που πλήττει τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη, την Ίο, δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων

Γκέλη Δουγέκου – Σέριφος: “Βεβηλώνεται ένα σημείο στο οποίο έχει χυθεί αίμα” (video)

Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με ιδιώτες για το Μεγάλο Λιβάδι

Σαντορίνη: Αυτοψία σε σχολικά κτίρια, δεν διαπιστώθηκαν ρωγμές

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα σχολικά κτήρια του Δήμου Θήρας - «Τα σχολικά κτίρια είναι σε άριστη κατάσταση»

Κίνημα Δημοκρατίας – Στ. Κασσελάκης: “Είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε το νησί από την παραπληροφόρηση” (video)

Eπίσκεψη του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανου Κασσελάκη, στη Σαντορίνη - Συναντήσεις και διαπιστώσεις (video)

Σαντορίνη: Τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής άνοιξαν για τους μαθητές

«Ανοιχτά» τα σχολεία του δήμου Αγίας Παρασκευής για τους μαθητές από τη Σαντορίνη - Πού μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα

Δήμος Πάρου: Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων έως και την 17η Φεβρουαρίου

Παραμένουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου - Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου και η "επανάσταση" στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παροικιάς

Σεισμοί – Αμοργός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός

Κυκλάδες – Απαγορευτικό: Προσέγγιση “Blue Star Paros” στο λιμάνι της Νάξου (video)

Προσέγγιση του Blue Star Paros στο λιμάνι της Νάξου με γεμάτο 7αρι.... (video)

Attica Group: Φέρνει έξι νέα πλοία, βάζει νέο δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Κυκλάδες

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, όπως παρουσιάστηκε σε επενδυτές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της Capital Day. Οι στόχοι και το άνοιγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Νάξος: Σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά

Ομολόγησε ο δράστης που πυροβόλησε και τραυμάτισε σκυλιά στην Ανω Ποταμιά της Νάξου

Εύη Νομικού: «Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους»

Αποφασίστηκαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.

Εκτακτο – Σαντορίνη – Αμοργός: Ισχυρός (διπλός) σεισμός 5,2 R αισθητός και στην Αττική

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ πραγματοποιήθηκε διπλός ισχυρός σεισμός της τάξης των 5.2 R με επίκεντρο στο χώρο μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού και με εστιακό βάθος μόλις 3 χιλιόμετρα

Δήμαρχοι Κυκλάδων καλούν Υπουργείο Παιδείας: Τι θα γίνει με τα σχολεία;

Δήμαρχοι Κυκλάδων: Ζητούν οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία για τη λειτουργία των σχολείων έως τις 14/02

Εύη Νομικού για Κολούμπο: “Δεν έχουμε ενδείξεις για έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο” (video)

Πόσο σχετίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη με πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου Κολούμπο; Η Εύη Νομικού εξηγεί (video)

Ακ. Τσελέντης: “Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται, ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα”

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με νέα ανάρτηση στα social media τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, άφησε αιχμές για όσα ακούγονται από τους ειδικούς αυτό το διάστημα.

Σαντορίνη (1650): Πως έμαθαν οι Ναξιώτες την είδηση της έκρηξης του ηφαιστείου

η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1650 και η μεταφορά της είδησης στη Νάξο - Οι επιστολές

Νάξος: Ομολογία κτηνοτρόφου για το θάνατο σκυλιών στην Ποταμιά (video)

Το περιστατικό είχε καταγγείλει ένας εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος αντιλήφθηκε όλα όσα συνέβησαν στο μαντρί του 65χρονου δράστη (video)