Τελικά η είδηση ότι το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων της Νέας Υόρκης θα εντάξει το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου στη λίστα με τα 25 μνημεία-τόπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν ήρθε τυχαία. Νέες αποκαλύψεις έρχονται σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με ιδιώτες για το Μεγάλο Λιβάδι.
Το Ιστορικό Μεταλλευτικό Τοπίο της Σερίφου αξιολογήθηκε μεταξύ 212 υποψηφιοτήτων παγκοσμίως από 69 χώρες και εντάχθηκε στα 25 μνημεία-τόπους τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σημερινό (10/02) Ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρει πως το υπουργείο Πολιτισμού προκρίνει τη μετατροπή του χώρου στο Μέγα Λιβάδι της Σερίφου σε πάρκο αναψυχής.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει καταθέσει μία πλήρη μελέτη στο υπουργείο για ένα υπαίθριο μουσείο από το Μέγα Λιβάδι έως τον Κουταλά. Να συντηρηθούν οι σκάλες εκφόρτωσης, τα βαγόνια μεταφοράς του φορτίου, αλλά και οι στοές που είχαν ανοίξει οι μεταλλωρύχοι. Έτσι, θα σώζονταν τα απομεινάρια των μεταλλείων που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νησιού και παράλληλα, θα είχε και τουριστική αξία, καθώς θα ήταν επισκέψιμα για όσους επιλέγουν τη Σέριφο για τις διακοπές του.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμος εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να αποκαταστήσει το κτίριο του διοικητηρίου των μεταλλείων ώστε να το μετατρέψει σε μουσείο, αλλά η κρατική χρηματοδότηση είναι ελλιπής.
Το συγκεκριμένο project είχε και τη στήριξη του δήμου Σερίφου, ωστόσο, φαίνεται πως το υπουργείο Πολιτισμού επιλέγει άλλον δρόμο. Η ΕΦΣΥΝ παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποια το επενδυτικό project που προκρίνει έχει περισσότερα τα στοιχεία ενός πάρκου αναψυχής, παρά ενός υπαίθριου μουσείου. Επίσης, περιλαμβάνει στα σχέδιά του την ανέγερση κτιρίου, που προβληματίζει.
Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως μία γκρίζα ζώνη της όλης υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι χιλιάδες στρέμματα στο νησί ανήκαν στη γαλλική εταιρεία η οποία εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία και πλέον έχουν περάσει στην εταιρεία real estate WeRealizeProperties, με εκπρόσωπο τον Χάρη Καρώνη.
Η εταιρεία έχει παρουσιάσει έγγραφα ιδιοκτησίας, τα οποία αμφισβητούνται επειδή η γαλλική εταιρεία έπαψε να εκπροσωπείται μόνιμα στην Ελλάδα από το 1982, ενώ φορείς του νησιού διατείνονται ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν μπορούν παρά να ανήκουν στο δήμο και όχι σε ιδιώτες.
Τι προβλέπει το project
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το project της WeRealizeProperties προϋποθέτει την ανέγερση ενός νέους διώροφου κτρίου (όχι του διοικητηρίου), αλλά και την αποκατάσταση του διοικητηρίου. Επίσης προβλέπει ότι θα γίνουν υποδομές για καταδύσεις, αλλά και για ποδηλασία στις ράγες των μεταλλείων. Επίσης, θα αξιοποιηθούν και οι στοές, αν και δεν αναφέρεται το πώς ακριβώς.
Το υπουργείο κάνει λόγο από τη μεριά του πως όλες οι επενδύσεις σέβονται το μεταλλευτικό τοπίο, αν και ο δήμος καταγγέλλει πως οι δραστηριότητες διασκέδασης και η κατασκευή ανελκυστήρων που προβλέπει το project είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Ειδικά αυτές τις ημέρες, που έγινε γνωστό ότι ακόμα και στο Σαρακήνικο στη Μήλο χτίζεται πεντάστερο ξενοδοχείο.
Το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό και επιμένει πως η όλη επένδυση θα αναδεικνύει την ομορφιά και τη σημασία των μνημείων. Προβληματίζει βέβαια το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για αυτό. Άφησε τη σκάλα εκφόρτωσης στο Μέγα Λιβάδι και το διοικητήριο να κινδυνεύουν με κατάρρευση. Τώρα, υπόσχεται ότι μία ιδιωτική επένδυση θα αποκαταστήσει τα πάντα με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και δεν θα τα θυσιάσει στο βωμό ενός τουριστικού πάρκου αναψυχής.
Ο δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, βρίσκεται σε κόντρα με την εταιρεία που θέλει να εκμεταλλευθεί την περιοχή και πιέζει από τη μεριά του το υπουργείο Πολιτισμού να το ξανασκεφτεί, καθώς “θα υπάρξει αλλοίωση του τοπίου και της ιστορίας”, όπως λέει. Πηγές του δήμου αφήνουν επίσης να εννοηθεί “σύνδεση” των επενδυτών με αντιπολιτευόμενη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς όπως μαθαίνουμε συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των κομμάτων που ετοιμάζουν ερωτήσεις προς τη Λίνα Μενδώνη και σύντομα θα υπάρξει σχετική συζήτηση και στη Βουλή.
Πηγή: Reporter.gr