Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το μεσημέρι η ΔΔΕ έστειλε non paper -εκ της διευθύνσεως- στους διευθυντές όλων των σχολείων των Κυκλάδων υπενθυμίζοντας (ανάμεσα σε άλλα) ότι σε όσες σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν θα πρέπει να γίνεται τηλεκπαίδευση, οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές να βρίσκονται στα σχολεία και να παρέχουν εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς για τηλεκπαίδευση.
Πρόκειται για μια οριζόντια εντολή, η οποία δεν ερείδεται σε καμία λογική βάση.
Προηγουμένως, στις 13:15 στάλθηκε email από την Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, ώστε 13:30 να συνδεθούν οι εκπαιδευτικοί από τα νησιά της Σαντορίνης, Θηρασιάς, Ίου, Ανάφης, Αμοργού σε παράλληλες διαδικτυακές συναντήσεις με τους ψυχολόγους των ΚΕΔΑΣΥ που θα αφορούν στη διαχείριση του άγχους, στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και γενικότερα στην ψυχική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και της μαθητικής κοινότητας. Να ένας θεσπέσιος τρόπος να «κάψεις» μια καλή πρωτοβουλία.
Παράλληλα την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφτηκε τη Σαντορίνη για να επιβεβαιώσει ότι το κράτος είναι εδώ για να βοηθήσει.
Όλα καλά λοιπόν!
Εμείς θα κάνουμε ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση, αυτοί θα κάνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
Αλήθεια τώρα;
Όσοι έχουμε παραμείνει στα νησιά γνωρίζουμε πολύ καλά την καθημερινότητά μας πάνω από μια εβδομάδα με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι συνάδελφοι μας έφυγαν με δυο αλλαξιές ρούχα, αφήνοντας πίσω βιβλία, υπολογιστές, σημειώσεις και αμάξια. Αν θέλετε πραγματικά να γνωρίζετε, δεν έχουν πάει όλοι σπίτια τους. Αρκετοί φιλοξενούνται σε φίλους και γνωστούς στην Αθήνα. Και περιμένουν να γυρίσουν. Άλλωστε, δεν έχουν άλλο σπίτι από αυτό που νοικιάζουν στα νησιά.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους: Όσοι είναι στα νησιά άυπνοι και με το ένα πόδι έξω από τα σπίτια, οι «τυχεροί» σε ιδιόκτητο σπίτι στη στεριά (χωρίς βιβλία, σημειώσεις κλπ) και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι. Τι θα γίνει με τις απουσίες; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
Ζητάμε:
– Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να εκπονήσει και να εφαρμόσει άμεσα ένα βιώσιμο σχέδιο για τις περιοχές μας που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη εκπαιδευτικών-μαθητών, την εξαίρεση των σχολικών μονάδων στους Δήμους Θήρας-Ανάφης-Ίου από την τράπεζα θεμάτων, τη μοριοδότηση των μαθητών που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
– Να υπάρξει επιστημονική ενημέρωση σε όλους τους εκπαιδευτικούς για το σεισμικό φαινόμενο που βιώνουμε.
– Να προχωρήσουν οι έλεγχοι στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων.
– Να υπάρξει οικονομική μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ανθή Πατραμάνη Σπύρος Μπεσλεμές