Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣοφία Κίτσου: "Πρέπει να μας διακατέχει αίσθημα ευθύνης για να προστατεύσουμε από...

Σοφία Κίτσου: “Πρέπει να μας διακατέχει αίσθημα ευθύνης για να προστατεύσουμε από τις αναλήθειες τον τόπο που αγαπάμε» (video)

|

Η κα Σοφία Κίτσου είναι εδώ και πολλά χρόνια μόνιμη κάτοικος της Σαντορίνης. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί και έχει διατελέσει στο παρελθόν Αντιδήμαρχος του Δήμου Θήρας.

Με αφορμή τη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, ζητήσαμε από την κα Κίτσου να μας μεταφέρει το κλίμα και κυρίως να μας μιλήσει για το πως βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αυτή την ομολογουμένως δύσκολη συνθήκη.

«Πρέπει να μιλάμε με όρους αλήθειας και να επιλέγουμε ποιους εμπιστευόμαστε για την ενημέρωσή μας» ανέφερε αρχικά η κα Κίτσου και πρόσθεσε πως η ίδια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την περιοχή εδώ και χρόνια και δίνει τη σωστή διάσταση των γεγονότων. Νοιώθουμε δυσαρέσκεια λόγω των σεισμών πρόσθεσε, αλλά είμαστε και ψύχραιμοι λόγω της σωστής πληροφόρησης από τους ειδικούς.

Λόγω (και) της ενασχόλησής της στο παρελθόν με τα κοινά ως εκλεγμένη Αντιδήμαρχος έκανε μια αναφορά στις επιστημονικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια στη Σαντορίνη.

Αυτό που χρειάζεται είναι πρόβλεψη, πρόληψη και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες τόνισε και υπενθύμισε ότι η Σαντορίνη έχει δυο ηφαίστεια κάτι το οποίο τελευταία κατέστη σαφές στον πολύ κόσμο. Εστίασε στις έρευνες του υποθαλάσσιου χώρου στο Κολούμπο αλλά και στην παρακολούθηση του ηφαιστείου στην Καμένη.

Αναφέρθηκε επίσης σε κάποια δημοσιεύματα που σχετίζονται με την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και σε κάποιες αναρτήσεις στα social media και σχολίασε, «…αν παρακολουθήσει κανείς τι γράφεται και τι λέγεται στα social media μπορεί να τρελαθεί..! Έχουμε δει τίτλους όπως για παράδειγμα «εκκενώνεται η Σαντορίνη», όμως ο καθένας από εμάς πρέπει να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης για να προστατεύσουμε από τις αναλήθειες τον τόπο που αγαπάμε».

Ερωτώμενη σχετικά με αυτά που διαβάζουμε για το κύμα φυγής από το νησί ανέφερε «…έφυγαν κάποιοι άνθρωποι, αυτή είναι η αλήθεια, αλλά το νησί δεν άδειασε, είμαστε εδώ. Έφυγαν κάποιοι εργαζόμενοι, κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που τους συνόδεψαν τα παιδιά τους για να νοιώθουν καλύτερα, κάποιες μητέρες με τα παιδιά τους. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό».

Τέλος, η κα Κίτσου εστίασε στη σημασία της πρόληψης και τόνισε ότι είναι ευκαιρία με το φυσικό φαινόμενο να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα, -ανέφερε χαρακτηριστικά- βλέπω με χαρά ότι είναι εδώ τεχνικά συνεργεία από το ΤΕΕ και ελέγχουν τα σχολικά κτίρια. Αυτό βέβαια έπρεπε να γίνεται από την πολιτεία πριν το σεισμό. Συνέστησε ψυχραιμία από όλους, γνώση των βασικών κανόνων και τόνισε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Η κα Κίτσου φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.