Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Αίτημα για κατάργηση του Τέλους Ανθεκτικότητας από το 2026

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Αίτημα για κατάργηση του Τέλους Ανθεκτικότητας από το 2026

|

Να καταργηθεί το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση από 1.1.2026, ζητά με επιστολή της προς τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού, αλλά και στον κ. Γιάννη Παράσχη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, στην οποία θεσμικά συμμετέχει η ΠΟΞ, τίθεται και το θέμα της ανταποδοτικότητας και της χρήσης των -μεγάλων- ποσών που έχουν ήδη εισπραχθεί.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΠΟΞ, “Η πρόσφατη απότομη αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τη θέσπισή του, έχει προκαλέσει, όπως γνωρίζετε, σημαντικές αντιδράσεις από ταξιδιωτικά γραφεία και μεγάλους tour operator του εξωτερικού.

Οι αντιδράσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν προστεθεί σε αυτές και αντιδράσεις από μεμονωμένους πελάτες. Κοινός παρονομαστής των παραπάνω διαμαρτυριών, που λαμβάνουμε, είναι ότι τόσο η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όσο και η σημαντική αύξησή του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωθούν τους πελάτες να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών σε γειτονικές, ευρωπαϊκές ή μη ανταγωνίστριες χώρες.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους προκαλεί σύγχυση στους πελάτες, μιας και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτού και συγκεκριμένων σχετικών με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρωτοβουλιών”.

Επιπροσθέτως η ΠΟΞ θέτει και θέμα απόδοσης λογαριασμού για το που θα “κατευθυνθούν” τα 582 εκατ. € που θα εισπραχθούν, ενώ επισημαίνει και την καταιγίδα πάσης φύσεων τελών, που “εφευρίσκουν” όπως αναφέρει η ΠΟΞ αρκετοί δήμοι ανά την χώρα, για να χρεώνουν τα ξενοδοχεία.

Η επιστολή της ΠΟΞ έχει ως ακολούθως:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη απότομη αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, η οποία έλαβε χώρα πριν τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τη θέσπισή του, έχει προκαλέσει, όπως γνωρίζετε, σημαντικές αντιδράσεις από ταξιδιωτικά γραφεία και μεγάλους tour operator του εξωτερικού. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και, καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν προστεθεί σε αυτές και αντιδράσεις από μεμονωμένους πελάτες.

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω διαμαρτυριών, που λαμβάνουμε, είναι ότι τόσο η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όσο και η σημαντική αύξησή του μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ωθούν τους πελάτες να αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς διακοπών σε γειτονικές, ευρωπαϊκές ή μη ανταγωνίστριες χώρες. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους προκαλεί σύγχυση στους πελάτες, μιας και δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτού και συγκεκριμένων σχετικών με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρωτοβουλιών.

Τις ανωτέρω ενστάσεις τις έχουμε και εμείς διατυπώσει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο σας. Ειδικά ως προς το ζήτημα της ανταποδοτικότητας, πρέπει να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα δεν έχουμε εικόνα για τις δράσεις στις οποίες διοχετεύτηκαν τα έσοδα από το Τέλος Ανθεκτικότητας στη Κλιματική Κρίση κατά το έτος 2024.

Ομοίως για το έτος 2025, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 5162/2024 με το οποίο νομοθετήθηκε η αύξηση του συγκεκριμένου τέλους προβλέπεται πως «Στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών του εθνικού σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων εγγράφονται ετησίως πιστώσεις τουλάχιστον ισόποσες των εσόδων που κατά το εκάστοτε τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την επιβολή του τέλους του παρόντος, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.», δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα διοχετευθεί το ποσό των 582.000.000 ευρώ, στο οποίο αναμένεται να ανέλθουν οι εισπράξεις από αυτό.

Μάλιστα, ενώ σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση μέρος των σχετικών εσόδων πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων υποδομών, παρατηρούμε την ίδια στιγμή πως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α βαθμού, πέραν των σημαντικών αυξήσεων που εφαρμόζουν στα ήδη υφιστάμενα τέλη (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κ.λπ.), επικαλούμενοι την ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης «εφευρίσκουν» και νέα τέλη (με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης), τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (και αυτά) για τη δημιουργία υποδομών.

Ενόψει των ανωτέρω, επαναφέρουμε το αίτημά μας το Τέλος Ανθεκτικότητας στη Κλιματική Κρίση, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος, να καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2026. Με δεδομένη την αυξανόμενη συχνότητα ακραίων φαινομένων, προτείνεται το σχετικό κόστος να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, καθώς η χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική επιβάρυνση ενός μόνο κλάδου.

Πέραν αυτού και με δεδομένο πως το συγκεκριμένο τέλος έχει για το έτος 2025 ήδη περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, προτείνουμε μέρος του ποσού αυτού, μέσω ειδικού λογαριασμού, να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής και πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση, ώστε αφενός ή ανταποδοτικότητα αυτού να είναι εμφανής, αφετέρου δε οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να μην βρίσκονται αντιμέτωπες και με νέες επιβαρύνσεις για την αυτή αιτία.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Γιάννης Χατζής                                                                       Άγγελος Καλλίας

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                        Γενικός Γραμματέας”.

Πηγή: money-tourism.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Ναυτική Εβδομάδα στη Νάξο: Μια φωτογραφική έκθεση που μυρίζει θάλασσα και μνήμες

Στο ισόγειο του 1ου Γυμνασίου Νάξου παρουσιάζεται έκθεση αφιερωμένη στους ναυτικούς, τη θάλασσα και τις ναξιώτικες ιστορίες περασμένων δεκαετιών – Ένα ταξίδι μέσα από το αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού και τις εφημερίδες της εποχής.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Το “Σαν Κύμα” στην παραλία Αγίου Γεωργίου αναζητά προσωπικό

Το beach bar – restaurant "Σαν Κύμα" ενισχύει την ομάδα του και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε μάγειρες, βοηθούς και προσωπικό service. Ευχάριστο κλίμα, διαμονή, φαγητό και καλός μισθός.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο