Ιανουάριος.. Η περίοδος εορτών τελείωσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μέσα από την τοπική γαστρονομία μας… Καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στο τζάκι γευόμαστε ότι καλύτερο θα μας προσφέρουν οι δικοί μας άνθρωποι.
Ο λόγος στην αγαπημένη μας σεφ… Την Μαριέττα Γαλάνη (με καταγωγή από την Απείρανθο), η οποία συνεχίζοντας μέσα από τη σελίδα του naxospress.gr συνταγές με άρωμα, γεύση, προϊόντα και αγάπη Νάξου, μας παρουσιάζει την κολοκυθόσουπα. Κάποτε, η Νάξος είχε ουκ ολίγες κολοκύθες…
Τι θα χρειαστούμε:
# 1/2 φλ. ελαιόλαδο,
# 2 κιλά κολοκύθα γλυκιά σε κομμάτια καθαρισμένη από φλούδα και σπόρια,
# 4 καρότα καθαρισμένα,
# 3 πατάτες καθαρισμένες,
# 1 πατάτα γλυκιά κόκκινη (χωρίς τη φλούδα ψιλοκομμένη),
# 2 πράσα ψιλοκομμένα,
# 1 κρεμμύδι φρέσκο καθαρισμένο ολόκληρο,
# 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας,
# 1 ντομάτα χωρίς φλούδα,
# 1 κ.σ. κάρυ,
# 3 κ.γλ. κύμινο,
# 1 κ.γλ. κολιανδρο,
# αλάτι κατά βούληση,
# μισό τριμμενο μοσχοκάρυδο,
# 5 φύλλα σέλινο,
# 5 φύλλα μαϊντανό,
# 1 κλωνάρι δεντρολίβανο,
# μιξ πιπέρι φρέσκο τριμμένο για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα κατά βούληση, νερό ζεστό για το μαγείρεμα,
# 3 ποτήρια ζεστό ζωμό σπιτικό από κοτόπουλο αν δεν νηστεύουμε η ζωμό από λαχανικά (Βρασμένα μυρωδικά, καρότα, πατάτες, λάχανο) ή έτοιμο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 3 ποτήρια ζεστό νερό.
Πως τη φτιάχνουμε:
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε βαθιά κατσαρόλα εκτός τα μυρωδικά και τα μπαχάρια.
Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε ζεστό νερό να τα καλύψουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε μισή ώρα να μαλακώσουν και να πιούν το νερό τους. Έπειτα αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τυχόν κάποια ρίζα χοντρή μυρωδικών.
Προσθέτουμε τα μπαχάρια και χτυπάμε με μπιμερ.
Τέλος ρίχνουμε τα τρία ποτήρια το ζεστό σπιτικό ζωμό μέσα στη κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά τη σούπα μας με ξύλινη κουτάλα.
Είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.
Και καλή μας όρεξη