Η αυλαία των αντιδράσεων κατά της διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών ανοίγει σήμερα από τη φοιτητική παράταξη Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ «αιώνιοι» είναι σχεδόν οι μισοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές στα ελληνικά ΑΕΙ.
Βέβαια, από τα υπάρχοντα στοιχεία πολύ λίγοι είναι εκείνοι που εκδήλωσαν πρόθεση ενδιαφέροντος να πάρουν το πτυχίο μετά την ανακοίνωση περί εφαρμογής του νόμου και της επικείμενης διαγραφής τους.
Ειδικότερα, το ΜΑΣ αναφέρει ότι περισσότεροι από 120 φοιτητικοί σύλλογοι στα ελληνικά πανεπιστήμια θα συμμετάσχουν στις σημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πρυτάνεις, κοσμήτορες και προέδρους τμημάτων, ζητώντας να μην προχωρήσουν σε διαγραφές «αιωνίων φοιτητών, να εξασφαλιστεί εμβόλιμη εξεταστική και να πραγματοποιηθούν ενισχυτικά μαθήματα προετοιμασίας για την εξεταστική.
Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν
Ο νόμος 4957 του 2022 ορίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως όσοι φοιτητές έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους δόθηκε.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 76 ορίζει ότι οι φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο πέμπτο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης τμήματα) πρέπει να πάρουν πτυχίο μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Αλλιώς θα διαγραφούν.
Οι φοιτητές σε τμήματα πενταετούς (πολυτεχνεία) ή εξαετούς φοίτησης (ιατρικές) οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026. Οι φοιτητές οφείλουν να ενημερωθούν από το τμήμα φοίτησής τους για τη σχετική απόφαση της συγκλήτου του ιδρύματος.
Οι πρυτάνεις
Από την πλευρά τους, πρυτάνεις στην τελευταία συνεδρίαση της συνόδου πρυτάνεων ανέφεραν στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα σε εκείνους τους «αιωνίους» φοιτητές που είναι ανενεργοί και εκείνους που προσπαθούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε από τους πρυτάνεις να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ίδρυμά τους, ενώ υπάρχουν ΑΕΙ που έχουν προχωρήσει σε λεπτομερή ενημέρωση προς τους φοιτητές για το ποιοι θα διαγραφούν με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, πολύ λίγοι –κάτω από το 10%– από τους υπάρχοντες «αιωνίους» έχουν ενδιαφερθεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος να δηλώσουν κάποιο μάθημα για να εξεταστούν σε αυτό – κίνηση που ερμηνεύεται ως εκδήλωση ενδιαφέροντος για λήψη του πτυχίου.Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών αναφέρει ότι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις (ενδεικτικά: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Χανιά, Ρέθυμνο, Λαμία, Καβάλα, Ρόδος, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Σάμος).
Παράλληλα, η φοιτητική παράταξη δηλώνει ότι δεν ευθύνονται οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του ανωτάτου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόμος: έξι χρόνια για τις σχολές τετραετούς φοίτησης (το λεγόμενο ν+2), ενώ για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης (πολυτεχνεία, ιατρικές κ.λπ.) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντιστοίχως (ν+3).
Το ΜΑΣ θεωρεί ότι μεταξύ των βασικών λόγων για την καθυστέρηση της λήψης πτυχίου είναι η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, οι τυχόν οικονομικές δυσκολίες των φοιτητών και το γεγονός ότι συχνά το περιεχόμενο της παράδοσης των μαθημάτων και τα θέματα των εξετάσεων είναι αναντίστοιχα, με αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα kathimerini.gr