Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑιολικά Πάρκα: Κίνητρα στους Δήμους για να αποδεχτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Αιολικά Πάρκα: Κίνητρα στους Δήμους για να αποδεχτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

|

Με ένα ενισχυμένο πακέτο ανταποδοτικών τελών, που θα φθάνει απευθείας στην «τσέπη» των δημοτών, απαντάει το ΥΠΕΝ στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από άκρη σε άκρη της χώρας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αν και στη χώρα δεν υπάρχει αιολικό πάρκο που να εγκαταστάθηκε χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις, το τελευταίο διάστημα η πολεμική κατά των ανεμογεννητριών έχει αναζωπυρωθεί, υποκινούμενη και από την αναπαραγωγή επιστημονικοφανών ειδήσεων, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το συνολικότερο κλίμα συνωμοσιολογίας, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική κοινωνία. Οι ανεμογεννήτριες ενοχοποιούνται για τις πυρκαγιές, για τη βροχή που δεν πέφτει, αλλά και για την άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Στο ΥΠΕΝ, που έχει και την ευθύνη χάραξης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, επικρατεί μια άλλη άποψη για τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες και αναλαμβάνει δράση ενάντια σ’ αυτή την πολεμική.

«Οι ΑΠΕ είναι το μόνο μας διαβατήριο για εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία και χαμηλές τιμές και όταν τις εμποδίζουμε πυροβολούμε τα πόδια μας. Οταν εμποδίζουμε τις ΑΠΕ, είναι σαν να στέλνουμε έναν ακριβό λογαριασμό στο σπίτι μας», δήλωνε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή και στη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου, απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Περνώντας από τα λόγια στα έργα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καταρτίζει ένα νέο πλαίσιο ανταποδοτικών τελών για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, που θα το παρουσιάσει «πακέτο» με το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ μέσα στον Φεβρουάριο. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση μεγάλων έργων ώστε να επέλθει μια ισορροπία του μείγματος φωτοβολταϊκών – αιολικών, συνθήκη που θα διευρύνει τη ζώνη των χαμηλών τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά πέραν των μεσημεριανών ωρών που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και παράλληλα θα περιορίσει τις περικοπές πράσινης ενέργειας.

ανεμογεννήτριες
ανεμογεννήτριες

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος του 2024 έφθασε τα 5,5 GW και με τα έργα που είναι υπό κατασκευή αναμένεται να φθάσει τα 6,5 GW το 2025. Αντίστοιχα η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών έφθασε τα 8,5 GW, τεχνολογία που «έτρεξε» με μεγάλες ταχύτητες τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω χαμηλού κόστους, με το ΥΠΕΝ να επιδιώκει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και επιτάχυνση των αιολικών.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη συνδρομή του ΑΔΜΗΕ, προχωράει σε μια πλήρη καταγραφή των ώριμων και μεγάλων αιολικών έργων ανά τη χώρα και σε παράλληλη καταγραφή των αντιδράσεων, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το νέο πακέτο αντισταθμιστικών που προετοιμάζει θα αφορά όλα τα νέα έργα αιολικών πάρκων και όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Σκυλακάκης θα κινείται στη λογική του άμεσου οφέλους του δημότη. «Μεγαλύτερη συμμετοχή του δημότη στα έσοδα και προσπάθεια να καταβάλλονται όσο γίνεται νωρίτερα», τονίζει ο υπουργός. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις και για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους των δήμων που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, κάτι που τελικά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περιοχές με μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών και σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με ένα πλαφόν κατανάλωσης, που να καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών χωρίς να οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

Σήμερα το θεσμοθετημένο ανταποδοτικό τέλος αντιπροσωπεύει το 3% του ετήσιου τζίρου για κάθε αιολικό πάρκο. Το ήμισυ περίπου αυτού του ποσού κατευθύνεται στους δήμους για την κατασκευή τοπικών έργων και το υπόλοιπο πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών. Στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ είναι η αύξηση αυτού του ποσοστού και η απόδοσή του στους δημότες απευθείας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα συσταθεί και όχι ως πίστωση στον λογαριασμό ρεύματος. Το ΥΠΕΝ φέρεται να εξετάζει και δυνατότητες καταβολής του ποσού νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας του έργου, ώστε να αποτελέσει ισχυρότερο κίνητρο για την αποδοχή των επενδύσεων. Η πλευρά της αιολικής βιομηχανίας εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τον χρόνο καταβολής του ανταποδοτικού τέλους, αλλά εκτιμά ότι το συνολικό πακέτο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ θετικά βλέπει την άμεση καταβολή των εσόδων από το τέλος στους δημότες, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που λειτούργησε μέχρι πρότινος το σύστημα ανταποδοτικών τελών έχει κλονίσει την αξιοπιστία του κλάδου.

Αναφέρουν ως παράδειγμα, ότι ενώ ο νόμος ορίζει ότι οι δήμοι υποχρεωτικά και αποκλειστικά θα χρησιμοποιούν τους πόρους από το ανταποδοτικό τέλος για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης, κατά προτεραιότητα στα όρια των δημοτικών κοινοτήτων που φιλοξενούν αιολικά, ελάχιστοι δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα ποσά για τέτοια έργα. Τα τελευταία χρόνια με ειδική τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει στους δήμους να κάνουν αυτά τα λεφτά ό,τι επιθυμούν και τους απαλλάσσει από την υποχρέωση των έργων, με αποτέλεσμα να καλύπτουν αναλώσιμα, ακόμη και μισθοδοσίες υπαλλήλων. Το δικαίωμα αυτό δόθηκε για πρώτη φορά το 2022 με ορίζοντα ισχύος έως και το 2025.

Τήνος Ανεμογεννήτριες
Τήνος Ανεμογεννήτριες

Ο κλάδος, πάντως, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, δεν θεωρεί τις αντιδράσεις στρατηγικό πρόβλημα, όπως αντίστοιχα τη γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων, προετοιμάζεται ωστόσο να αναλάβει και ο ίδιος δράση μέσω μιας νέας καμπάνιας. «Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρξαν πολλά αιολικά πάρκα που δεν αντιμετώπισαν αντιρρήσεις ή αντιδράσεις πριν από την κατασκευή τους.

Σπάνια όμως αυτό οδήγησε στην ακύρωση επενδύσεων όταν αυτές είχαν σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί με άρτιο τρόπο. Μάλιστα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αντιδράσεις εξαφανίζονταν μετά την έναρξη λειτουργίας των έργων, όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονταν ότι οι ανησυχίες τους ήταν υπερβολικές ή και τελείως αβάσιμες», δηλώνει ο κ. Παπασταματίου. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε, συμπληρώνει και υπογραμμίζει: «Ο αιολικός κλάδος, ο επιστημονικός κόσμος και πρωτίστως η πολιτεία οφείλουν να ενημερώνουν και να συνομιλούν εξαντλητικά με τις τοπικές κοινωνίες και να σέβονται τις ειλικρινείς και εύλογες ανησυχίες τους. Οφείλουν παράλληλα να απαντούν συστηματικά σε όλα τα ψεύδη και τις απίθανες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται ενάντια στην αιολική ενέργεια, διότι το διακύβευμα είναι σημαντικό: εάν τα fake news εδραιωθούν, θα υπονομεύσουν τη φθηνή, εγχώρια και καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ.Ν. Σύρου – «Θεραπευτική Άσκηση στο Νερό» για πέμπτη χρονιά

Μια δράση του ΚΕΦΙΑΠ που ενισχύει τη σωματική και ψυχική υγεία ατόμων με κινητικές δυσκολίες, προσφέροντας ασφάλεια, ελευθερία και κοινωνική αλληλεπίδραση στη θάλασσα.

Ο Νίκος Ναυπλιώτης επιστρέφει στον ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ως προπονητής υποδομών

Η Ακαδημία μπάσκετ του ΑΠ.Α.Σ. αναβαθμίζεται με νέο τεχνικό επιτελείο και σύγχρονα πρότυπα ανάπτυξης

Πάρος: SeaAccess για άνετη και ασφαλή πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα

Διαθέσιμος ο καινοτόμος μηχανισμός σε Λιβάδια Παροικίας και Χρυσή Ακτή – Ναυαγοσωστική κάλυψη έως 30 Σεπτεμβρίου

«Κρουαζιέρα θα σε πάω»: Φοροδιαφυγή σε ημερόπλοια της Σαντορίνης – Πρόστιμα άνω των 34.000€

Αιφνιδιαστικός έλεγχος της ΑΑΔΕ σε 23 σκάφη – Παραβάσεις στο 43%

Πρόβλημα υδροδότησης σε ξενοδοχείο στο Βουργαρέλι, ακύρωσε τις κρατήσεις (!!!)

Ακυρώθηκαν κρατήσεις λόγω έλλειψης νερού – Προσωρινή λύση μετά από εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο

Αγγ. Κοτταρίδη: “Τι είδους τουρισμό θέλουμε;”

Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Το περιστατικό στον ναό του Απόλλωνα Νάξου φέρνει δύσκολα ερωτήματα - Τι αναφέρει στην "Καθημερινή" η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη

Τήνος: Εμπρησμός στο γήπεδο Πανόρμου – Τελεσίγραφο 24 ωρών από τον Δήμαρχο στους δράστες

Σοβαρές ζημιές στον χλοοτάπητα – Κάλεσμα για ανάληψη ευθύνης από τους ανήλικους υπαίτιους και τους γονείς τους, διαφορετικά μηνύσεις και αγωγές

Αγγελία: Ζητείται οδηγός για μόνιμη εργασία σε αρτοποιείο στη Νάξο

Τοπική επιχείρηση αναζητά υπεύθυνο και έμπειρο οδηγό για άμεση πρόσληψη

Συλλήψεις σε Κυκλάδες: Ναρκωτικά, πλαστά έγγραφα, παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και καταστημάτων

Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Τήνος, Μήλος και Πάρος στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων – Όλες οι υποθέσεις των τελευταίων ημερών

Δεύτερη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στη Νάξο, μία συγκινητική στιγμή στον Άγιο Προκόπιο

Λουόμενος εντόπισε ίχνη φωλεοποίησης και ειδοποίησε άμεσα τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής – Ελπίδα για την επιστροφή των χελωνών στις ακτές της Νάξου

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)