Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΝάξος - Κωμιακή: "Απόκοσμο" σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία...

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

|

“… Να ΄μουν μιαν ώρα στο χωριό
να δω τον κατσιφόρα, γιαβάς-γιαβάς
να δω τον κατσιφόρα, δεν μ’ αγαπάς
ν΄ακούσω και τσ’ αφροκοπιάς
ότι ν’ αρχέψει η μπόρα, γιαβάς-γιαβάς
να δω τον κατσιφόρα, δεν μ’ αγαπάς…”

Από τα χείλη της Μαρίας Αναματερού νομίζω ότι ακούγεται ιδιαίτερα όμορφο στο αυτί… Στο μάτι όμως η κατσιφόρα πως είναι; Ο κατσιφόρας τ’ Απεράθου, γίνεται η κατσιφόρα της Κωμιακής Αυτό για αρχή… Το φαινόμενο όμως πάντα το ίδιο. Εντυπωσιακό, άγριο… Μοναδικό… Αυτό το “κατέβασμα” που γίνεται …γιαβάς – γιαβάς (σ.σ. αργά αργά δηλαδή) και καλύπτει τα πάντα όταν … πέσει στο χωριό…

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2024.. Μυρίζει μπόρα. Αλλά δεν έρχεται. Ακόμη. Κωμιακή Νάξου. Στα +600 μέτρα υψόμετρο, το πιο ορεινό χωριό της Νάξου. Ο αγαπημένος φίλος και συμμαθητής Γιώργος Κρητικός (giorgos Komiaki) μέσα από τη σελίδα του στα social media, μας μεταφέρει σε ένα απόκοσμο σκηνικό. Ιδανικό για ταινία θρίλερ. Ο δρόμος εξόδου / εισόδου στο χωριό από το Σκαδό…

Η κίτρινη γραμμή ευδιάκριτη. Καλό αυτό θα πει κάποιος. Κάτι για το οποίο πάλεψαν πολίτες και τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να γίνει πραγματικότητα. Ο Γιώργος μας μεταφέρει τα συναισθήματα που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες “Μέσα του Γενάρη και ο χειμώνας επιστρέφει και πάλι, όσον αφορά τη βροχή… Μια καλούτσικη μπόρα χθες το βράδυ, άλλη μια το ξημέρωμα, ψιλόβροχο να συνεχίζει και ομίχλη σε βαθμό να μην βλέπεις τη …μύτη σου, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο χωριό μας… Για κρύο δεν μιλάμε… Φυσιολογική της εποχής θερμοκρασία, στους 9 βαθμούς αυτή την ώρα… Αναπόφευκτη ανάπαυλα των γεωργικών εργασιών, με ταυτόχρονη ευκαιρία για λίγη ξεκούραση… Καλημέρα, καλημέρα…”

Όντως, μεγαλείο… Σε μαγεύει, σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη  που έχεις δει μόνο…φωτογραφία..!!! Άλλους, βέβαια, τους προβληματίζει κι άλλους, τους τρομάζει… Φυσικά, αυτούς που δεν την ξέρουν, που δεν την έχουν ζήσει… Εμείς, το χειμώνα, την θεωρούμε, πια, απαραίτητη. Εάν δε κάνει καμιά βδομάδα να εμφανιστεί, την…αναζητούμε…!!!”

Ευχαριστούμε τον Giorgos Komiaki για τις εικόνες και τα συναισθήματα που μας μεταφέρει από την Ορεινή Νάξο


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σίφνος: Ο μικρός Μανώλης που έγινε το πιο γλυκό καλωσόρισμα του νησιού

Ο Μανώλης με το γιλέκο του υποδέχεται και αποχαιρετά τα πλοία στις Καμάρες, χαρίζοντας χαμόγελα σε ταξιδιώτες και ντόπιους

Αυξητική τάση στις αεροδιακομιδές – Πάνω από 1.400 περιστατικά σε επτά μήνες

Ραγδαία αύξηση στις ανάγκες επείγουσας αεροδιακομιδής, με 1.452 περιστατικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025. Πρωταγωνιστικό ρόλο τα μέσα που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».