“… Εδώ και 30 χρόνια συζητάμε το φράγμα του Τσικαλαριού. Δεν είχε καλή επίβλεψη, είχε αστοχίες η μελέτη, το έργο σταμάτησε 2,5 χρόνια από την αρχαιολογία για ενα εκκλησάκι, και τελικά προβλέφθηκε να γίνουν έργα για να προστατευθεί…”
Μέρος της απάντησης που έδωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ιστοσελίδα mononews την 8η Δεκεμβρίου και στην ερώτηση για τους λόγους καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του “φράγματος Τσικαλαριού”…
Δ. Λιανός: “Πρώτος μας στόχος είναι και το 2025 να μην μείνουμε ούτε μία ημέρα χωρίς νερό”
Απάντηση που προκάλεσε την αντίδραση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία λίγες ημέρες έδωσε τη δική της θέση για το “εκκλησάκι” που όπως αποδείχτηκε ενόχλησε αρκετά… Τίτλος της τοποθέτησης “Μη ακριβής αναφορά για το Φράγμα Τσικαλαριού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων” και συνοδεία της επιστολής (578540 / 27-12-2024) όπου αναλύει τι έχει συμβεί και ποιος ο ρόλος της έως τώρα…
Οπως σημειώνει “Προτού ακόμη συναφθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και γίνει πρόσληψη αρχαιολόγου για την επίβλεψη των εργασιών του έργου διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού Νάξου και πλησίον του προστατευόμενου βυζαντινού Ι. Ν. Αγίου Μάμαντος (Παναγίας Θεοσκέπαστης) μεγάλης κλίμακας εργασίες διάνοιξης δρόμου μήκους περίπου 1000 μ. και πλάτους που σε ορισμένα σημεία έφτανε τα 15 μ. Οι εν λόγω αυθαίρετες εργασίες διακόπηκαν από τις τότε συναρμόδιες ΚΑ’ ΕΠΚΑ και 2η ΕΒΑ στις 20 και 23.06.2014 αντίστοιχα (σχετ. δ ́ & ε ́) μέχρι να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες διαδικασίες. Ακολούθως οι εργασίες Κατασκευής του Φράγματος διακόπηκαν από το Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (σχετ. στ ́)”.
Συνεχίζει δε τονίζοντας “Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η Αρχαιολογική Υπηρεσία διέκοψε μόνο αυθαίρετες εκσκαφικές εργασίες διάνοιξης δρόμου, και ενώ εκκρεμούσαν ακόμη οι απαλλοτριώσεις των ακινήτων στην περιοχή του έργου, και για διάστημα εννέα μηνών, όχι δυόμιση ετών, και όχι βέβαια το ίδιο το έργο. Οι πολύχρονες καθυστερήσεις στην κατασκευή πριν και μετά το διάστημα αυτό δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία, αντιθέτως, διευκόλυνε σε πολλές περιπτώσεις την υλοποίηση του έργου, καθότι έχει πλήρως κατανοηθεί η εξαιρετική σημασία του για το νησί της Νάξου”.
δεν αφήνει τέλος ασχολάστο το “εκκλησάκι” που χρησιμοποίησε ως έκφραση ο κος Λιανός για τον Αγιο Μάμαντα (“Παναγία Θεοσκέπαστη”) σημειώνοντας ” σχετικά με το αναφερόμενο στη συνέντευξη ως «εκκλησάκι», ο Δήμαρχος Νάξου, με τον οποίο η Υπηρεσία μας έχει αγαστή συνεργασία, γνωρίζει καλά ότι αυτό, δηλαδή ο Ι. Ν. του Αγίου Μάμαντα (Παναγία Θεοσκέπαστη), αποτελεί για την αρχιτεκτονική, το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής του, ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της νήσου Νάξου και, γενικότερα, του Αιγαίου Πελάγους”.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (σε μορφή pdf)
578540_ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ
Και φωτογραφίες από τον Αγιο Μάμαντα (pdf)
ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑ