Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΚ. Σημίτης: Αγάπησε τις Κυκλάδες, έβαλε τη σφραγίδα του στο Νοσοκομείο Νάξου

Κ. Σημίτης: Αγάπησε τις Κυκλάδες, έβαλε τη σφραγίδα του στο Νοσοκομείο Νάξου

|

Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή χθες Κυριακή (05/01) σε ηλικία 88 ετών. Η Ελλάδα είναι σε 4ημερο Εθνικό Πένθος σε ένδειξη τιμής στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού (και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ) και του πολιτικού που συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να μπει στο Euro… Λάτρης των Κυκλάδων, ουκ ολίγα καλοκαίρια βρέθηκε εδώ στο Νομό μας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και επιλέγοντας τα μη … κοσμοπολίτικα νησιά..

Ελλάδα – Κ. Σημίτης: Τετραήμερο εθνικό πένθος, δημοσία δαπάνη η κηδεία

Ο Νίκος Λεβογιάννης μέσα από τη προσωπική του σελίδα γράφει για τη σχέση του Σημίτη με τις Κυκλάδες και τη συμβολή του για την κατασκευή του Νοσοκομείου στη Νάξο..

Τίτλος του άρθρου “Αγάπησε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες – το Νοσοκομείο Νάξου φέρει την προσωπική του σφραγίδα”

“Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, Αγάπησε ιδιαίτερα τις Κυκλάδες – το Νοσοκομείο Νάξου φέρει την προσωπική του σφραγίδα

Ο Κώστας Σημίτης, έφυγε σήμερα 5 Ιανουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, η οποία είναι και ο τελικός κριτής κάθε δημόσιου προσώπου.

Ήταν γιος του Γεωργίου Σημίτη, Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αντιπρόσωπου του Πειραιά στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ στους Κορυσχάδες, γενικός Διοικητής της Ρούμελης και Υπουργός της κυβέρνησης του Βουνού του ΕΑΜ την κατοχή.

Πανεπιστημιακός, πολέμιος της χούντας, ο Κώστας Σημίτης, Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Υπουργός στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρωθυπουργός για δύο τετραετίες (1996- 2004), οραματιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, θεωρείται αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού.

Στα θετικά του έργα είναι η ένταξη της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» του Ευρώ, η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε., η σπουδαία συνταγματική μεταρρύθμιση του 2001, τα μεγάλα έργα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι` αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε» είχε δηλώσει.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στη 2η οκταετία διακυβέρνησης της χώρας, με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ως εκλεγμένος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια (2002-2004) αξιοποίησα τη συνεργασία που είχα με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη του για τις Κυκλάδες- (η Σίφνος ήταν το αγαπημένο του νησί, που τον είχε ανακηρύξει το 1999 επίτιμο δημότη)- για να προωθηθούν και να λυθούν μεγάλα και δύσκολα προβλήματα των Κυκλάδων.

Ένα από αυτά ήταν η ίδρυση του Νοσοκομείου Νάξου πολύχρονο αίτημα των νησιών μας.
Στις 6 Ιουνίου 1999, ο Κώστας Σημίτης επισκέφτηκε τη Νάξο και σε συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης ανακοίνωσε την Ίδρυση του Νοσοκομείου «Εδώ στη Νάξο, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην μετατροπή του Κέντρου Υγείας σε Νοσοκομείο. Έτσι η Νάξος και τα γειτονικά νησιά θα έχουν τη συστηματική κάλυψη μιας νοσοκομειακής μονάδας» είπε στην ομιλία του.

Σε τέσσερις μήνες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου 1999, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Νοσοκομείου (ΦΕΚ τ. Α΄ 200/29.9.1999) και στις 30 Νοεμβρίου 1999 διορίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τον Δεκέμβριο του 2003 δημοπρατήθηκε το νέο κτίριο του Νοσοκομείου, αφού προηγουμένως είχε ενταχθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του στο Γ΄ ΚΠΣ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, είχε εγκριθεί και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ ο νέος εσωτερικός οργανισμός του.

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η μελέτη «κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου Ανάπτυξης του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου» και παραδόθηκε τον Οκτώβριου του 2002, η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν από το 2004 και μετά. Η μελέτη εκείνη προέβλεπε πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να αναβαθμιστεί σε επίπεδο Νομαρχιακού Νοσοκομείου (νέες κλινικές, νέα τμήματα, 62 κλίνες κ.λπ.).

Έτσι για την ιστορία, η οποία είναι ο τελικός κριτής όλων και κατά τη λαϊκή κρίση «ο καθείς και τα έργα του».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.