Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤο Νησί των Χριστουγέννων που... δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Το Νησί των Χριστουγέννων που… δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα

|

Πώς είναι να περνάς τα Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων; Το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, Άγιους Βασίληδες παντού, έλκηθρα, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Δεν χρειάζεται παρά μια μικρή έρευνα για να διαπιστώσει κανείς ότι το νησί των Χριστουγέννων δεν… γιορτάζει τα Χριστούγεννα! Ή, τέλος πάντων, δεν τα γιορτάζει όπως θα άρμοζε στο όνομά του.

Αυτό το απομονωμένο νησί στον Ινδικό Ωκεανό, με έκταση 135 τ.χλμ. (ελάχιστα μεγαλύτερο από τη Τζια) και πληθυσμό κάτι παραπάνω από 1.500 ψυχές, βιώνει κάθε χρόνο την ημέρα των Χριστουγέννων με κάποια αμηχανία. Η γιορτή μπορεί να είναι επίσημη, ωστόσο συμμετέχει μόνο ένας στους δέκα κατοίκους του.

Για τους υπόλοιπους είναι μια φολκλορική γιορτή, περίπου όπως εμείς αντιμετωπίζουμε π.χ. τις εκδηλώσεις για την κινεζική πρωτοχρονιά. Κι αυτό, επειδή στο Νησί των Χριστουγέννων, το οποίο διοικητικά αποτελεί Εξωτερική Περιοχή (external territory) της Αυστραλίας, μόνο το 12,5% των σημερινών κατοίκων του είναι χριστιανοί. Πάντα, βέβαια, αποτελούσαν μειοψηφία σ’ αυτό το απομονωμένο νησί που βρίσκεται μακριά από τις δημοφιλείς θαλάσσιες διαδρομές και για αιώνες υπήρξε ένας από τους πιο ανέγγιχτους τόπους του πλανήτη.

Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Photo: @christmasisland/Instagram

Ενα… ξεχασμένο νησί
To Νησί των Χριστουγέννων ονομάστηκε έτσι διότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι το αντίκρυσαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1643. Ο Γουίλιαμ Μάινορς, καπετάνιος του πλοίου Βασίλισσα Μαρία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, σημείωσε την ύπαρξη του νησιού στο ημερολόγιό του, την ανέφερε στο βρετανικό Ναυαρχείο για να συμπεριληφθεί στους χάρτες και… το ξέχασε. Το νησί άρχισε να εμφανίζεται στους χάρτες της περιοχής, βρετανικούς και ολλανδικούς, μετά το 1666.

Ένας άλλος Άγγλος καπετάνιος, ο Γουίλιαμ Ντάμπιερ, ήταν ο πρώτος που αποβιβάστηκε στο νησί, το 1688. Όπως κατέγραψε στο δικό του ημερολόγιο, βρήκε πολλά παράξενα φυτά, ολόκληρες περιοχές καλυμμένες με τόνους από… περιττώματα πουλιών, αλλά κανέναν άνθρωπο. Και η δική του αναφορά ξεχάστηκε για πάνω από 1,5 αιώνα! Η Βρετανία δεν είχε μπει καν στον κόπο να κατοχυρώσει το νησί ως δικό της, επειδή κανένας άλλος δεν ενδιαφερόταν. Το νησί βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά απέχει πάνω από 350 χλμ. νότια της Ιάβας, του μεγάλου νησιού της Ινδονησίας, που οριοθετεί κατά κάποιον τρόπο τις εμπορικές οδούς της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το 1857 η αναφορά του καπετάνιου Ντάμπιερ ξεθάφτηκε από τα αζήτητα για… οικονομικούς λόγους. Η φρεγάτα Αμέθυστος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού εστάλη στο νησί για να διαπιστώσει αν το νησί έχει εμπορική αξία. Κι ανακάλυψε έναν ολόκληρο θησαυρό: Τα περιττώματα των πουλιών που επισκέπτονταν το νησί για αιώνες, αν όχι χιλιετίες, είχαν μετατραπεί σε φωσφορικά άλατα (φωσφάτα), τα οποία αποτελούν και σήμερα ένα από τα καλύτερα φυσικά λιπάσματα. Πέρα απ’ αυτό, η απομόνωση του νησιού και η ανύπαρκτη ανθρώπινη παρουσία είχε βοηθήσει στην ανάπτυξη διάφορων φυτών που ήταν άγνωστα ως τότε στους επιστήμονες.

Τα πράγματα εξομαλύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο καπετάνιος Τζον Μακλίαρ ανακάλυψε ένα φυσικό αγκυροβόλιο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού -η προσέγγιση γινόταν σχεδόν πάντα από τα βορειοδυτικά. Και το ονόμασε Fyling Fish Cove, δηλαδή «Το Λιμανάκι του Ιπτάμενου Ψαριού», επειδή Flying Fish ήταν το όνομα του πλοίου του! Κι αυτό το παράξενο όνομα παρέμεινε στους χάρτες, όπως και το όνομα του νησιού.

Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Ο οικισμός Flying Fish Cove, η πρωτεύουσα του νησιού των Χριστουγέννων. Photo: Wikipedia
Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Dolly Beach, στο Εθνικό Πάρκο της Νήσου των Χριστουγέννων. / Photo: commons.m.wikimedia.org

Τα 20 εκατ. δολάρια της Αυστραλίας
Τη δεκαετία του 1890 ξεκίνησε μια μικρή προσπάθεια αποικισμού στο νησί, όμως κανείς από τους Βρετανούς αποίκους που βρίσκονταν στη σημερινή Μαλαισία ή το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης δεν ήθελε να φύγει και να ξεκινήσει κάτι καινούργιο σ’ αυτό το απομονωμένο νησί. Έτσι ουσιαστικά οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι εργάτες στα ορυχεία φωσφάτων, που ξεκίνησαν να δουλεύουν το 1899. Οι περισσότεροι ήταν Μαλαισιανοί και Κινέζοι. Ελάχιστοι Βρετανοί έμειναν, κυρίως επιστάτες των ορυχείων και διοικητικοί υπάλληλοι. Το νησί υπήρχε διοικητικό «εξάρτημα» της αποικίας της Σιγκαπούρης, από την οποία προερχόταν σχεδόν το σύνολο των εργατών που δούλευαν εκεί. Λίγοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί με τις οικογένειές τους μετά το τέλος του συμβολαίου τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί αποβιβάστηκε μια βρετανική φρουρά (αποτελούμενη κυρίως από Ινδούς στρατιώτες και ελάχιστους Βρετανούς αξιωματικούς), η οποία όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εισβολή από τους Ιάπωνες. Οι οποίοι δεν ενδιαφέρονταν τόσο για τα φωσφάτα, αλλά για τα τηλεφωνικά καλώδια, που συνέδεαν τη βρετανική Σιγκαπούρη με την Αυστραλία.

Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Xιλιάδες κόκκινα καβούρια περπατούν στους δρόμους του νησιού. Η ετήσια μετανάστευσή τους ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Photo: Getty Images / Ideal Image
Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Photo: Unsplash
Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των κόκκινων καβουριών πολλοί δρόμοι του νησιού είναι κλειστοί για μην πατηθούν από τα αυτοκίνητα. Photo: Wikipedia

Το 1958, κι ενώ οι βρετανικές αποικίες στην περιοχή της σημερινής Μαλαισίας (μαζί και η Σιγκαπούρη) είχαν ήδη βαδίσει το δρόμο προς την ανεξαρτησία, η Βρετανία αποφάσισε να μεταφέρει διοικητικά το νησί στην ευθύνη της Αυστραλίας. Η αυστραλιανή κυβέρνηση πλήρωσε 20 εκ. δολάρια στη Σιγκαπούρη για την «απώλεια εσόδων» από τα φωσφάτα και το πήρε δικό της.

Ουσιαστικά, όμως, το άφησε στην ησυχία του, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία προσπάθεια ανάπτυξης. Έτσι, λοιπόν, το νησί έμεινε πολύ αραιοκατοικημένο, με το 90% του πληθυσμού του εργάτες στα ορυχεία ή απογόνους των Κινέζων, Μαλαισιανών και λίγων Ινδών που είχαν μείνει εκεί. Αυτοί είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι ή βουδιστές, οπότε δεν έχουν καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Υπήρξε, μάλιστα, μια προσπάθεια τη δεκαετία του 1980 να μετονομάσουν το νησί σε «Μόνι», όπως υποστηρίζουν ότι ήταν το παλιό του παραδοσιακό όνομα, αλλά η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν το συζήτησε καν.

Την τελευταία πενταετία μόνο έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί το νησί τουριστικά. Αυτό συνεπάγεται να φτιαχτεί ένα αεροδρόμιο, υποτυπώδες έστω, καθώς η απόσταση από την κοντινότερη μεγάλη πόλη της Αυστραλίας, το Περθ, είναι σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα και τα σύγχρονα πλοία θέλουν περίπου πέντε μέρες (!) στην απεραντοσύνη του Ινδικού για να την καλύψουν.

Το Νησί των Χριστουγέννων που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Photo: commons.wikimedia.org/

Η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν βέβαια του νησιού των Χριστουγέννων είναι τα τεράστια κόκκινα καβούρια. Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν από το νησί στον ωκεανό, για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν. Τα καβούρια εγκαταλείπουν τα δάση και πλημμυρίζουν τους δρόμους του νησιού ενώ κατευθύνονται προς τη θάλασσα.
Στο νησί λειτουργούν μόνο τρία μικρά ξενοδοχεία, τα οποία υποδέχονται κυρίως επιστήμονες που θέλουν να ερευνήσουν περισσότερο την ιδιαίτερη χλωρίδα ή τουρίστες που θέλουν μια πραγματική απόδραση απ’ όλα. Έχει γίνει, όμως, δημοφιλές μεταξύ των νέων και για το… πάμφθηνο αλκοόλ (!), σε σχέση με τις τιμές της Αυστραλίας. Οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία την αεροπορική σύνδεση, ώστε να μεταβαίνουν εκεί και να πίνουν με την άνεσή τους. Κι ας μην είναι Χριστούγεννα.

Πληροφορίες από: https://www.newmoney.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή