Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςΣύρος: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της "Μεγάλης Χίμαιρας" του Καραγάτση

Σύρος: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της “Μεγάλης Χίμαιρας” του Καραγάτση

|

Για δύο μήνες, η Ερμούπολη της Σύρου μετατράπηκε σε φυσικό πλατό για την τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση, «Η Μεγάλη Χίμαιρα».

Ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης, με τη σκηνοθετική του δεξιοτεχνία, και ο σεναριογράφος Παναγιώτης Ιωσηφέλης συνεργάζονται για να αποδώσουν στην οθόνη την ατμόσφαιρα, τα πάθη και τους συμβολισμούς της δεκαετίας του 1930.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε: «Η Σύρος μας αγκάλιασε με απίστευτη γενναιοδωρία. Όλα όσα περιέγραψε ο Καραγάτσης στο βιβλίο – οι γειτονιές, τα βαπόρια, οι άνεμοι – έγιναν πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Είναι συγκλονιστικό το πώς το νησί έγινε ένα με την ιστορία».

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίνας, η Ιταλίδα ηθοποιός με ελληνικές ρίζες, Φωτεινή Πελούσο, καλείται να ενσαρκώσει την πολύπλοκη ψυχοσύνθεση της Γαλλίδας ηρωίδας, που φτάνει στη Σύρο κυνηγώντας έναν καταδικασμένο έρωτα. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου υποδύεται τον σύζυγό της, Γιάννη, ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ξεχωρίζει ως η αυστηρή και δυναμική Ραΐζαινα.

Η Καραμπέτη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος της Ραΐζαινας είναι απαιτητικός και γεμάτος προκλήσεις. Η εποχή και οι συνθήκες που αποτυπώνονται στη σειρά έχουν κάτι το μαγικό αλλά και το βαθιά τραγικό. Νιώθω ότι αυτή η παραγωγή είναι μια γέφυρα ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη ζωή, γιατί τα θέματα που αγγίζει ο Καραγάτσης είναι πάντα επίκαιρα».

Η Σύρος, με τα νεοκλασικά αρχοντικά της Ερμούπολης, τα γραφικά στενά και το παλιό λιμάνι, έγινε το ιδανικό σκηνικό για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα της εποχής. Οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν με θέρμη την παραγωγή, ανοίγοντας τα σπίτια τους και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός αυθεντικού κλίματος.

Η Μεγάλη Χίμαιρα αφηγείται την ιστορία της Μαρίνας, μιας «ξένης» που φτάνει στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, με την ελπίδα να βρει ευτυχία μέσα από τον έρωτά της. Ωστόσο, οι εσωτερικές συγκρούσεις και τα πάθη της την οδηγούν στην αυτοκαταστροφή, επηρεάζοντας τραγικά και τους ανθρώπους γύρω της. Το έργο του Καραγάτση, γεμάτο έντονες συγκρούσεις, πάθη και βαθιά ψυχολογική ανάλυση, θεωρείται διαχρονικό, καθώς αγγίζει θέματα όπως η αυτοκαταστροφή, η αγάπη και η θέση της γυναίκας σε κοινωνίες με αυστηρούς κανόνες.

Η σειρά θα προβληθεί από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, με την ΕΡΤ ως συμπαραγωγό, ενώ η παραγωγή περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή της Foss Productions, της Beta Films, της MomPracem Film και της Boo Productions. Με τα γυρίσματα στη Σύρο να έχουν ολοκληρωθεί, η παραγωγή θα συνεχιστεί στην Αθήνα και την Ιταλία.

Η Μεγάλη Χίμαιρα δεν είναι απλώς μια τηλεοπτική μεταφορά. Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και μας καλεί να ανακαλύψουμε ξανά τη μαγεία της λογοτεχνίας μέσα από τη μικρή οθόνη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα ertnews.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης