Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδες"Κυκλαδίτισσες": Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση ξεκινά από την Αθήνα και ...

“Κυκλαδίτισσες”: Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση ξεκινά από την Αθήνα και μεταφέρεται στη Σαντορίνη

|

Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων…

Ίσιδα, Νεικώ, Παρθενίκα, Αλίνη, Μαγία Πούλχρα, Ερμιόνη, Αλεξιβώλα, Άρτεμις, Αθηνά, Θεοκτίστη, Μαξιμίλλα, Ευπορία…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις Κυκλαδίτισσες που θα αφηγηθούν την ιστορία τους στην αρχαιολογική έκθεση με τίτλο Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025. Η  έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου, θα παρουσιαστεί  στη συνέχεια αυτούσια στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, το οποίο θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του με αυτήν. Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και οι Επιστημονικοί Διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και Δρ Ιωάννης Φάππας, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα. Μια έκθεση που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων: την Αμοργό, την Άνδρο, τη Δήλο, τη Θήρα, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο. Ta εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Δίπλα στα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο επισκέπτης θα δει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη κοινή δράση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου, με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Η έκθεση ”Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων” προσπαθεί να συγκεράσει δύο πάρα πολύ επίκαιρα πράγματα. Το ένα είναι η θέση της γυναίκας διεθνώς και διαχρονικά στην ιστορία και τον  πολιτισμό. Το δεύτερο είναι η νησιωτικότητα. Η νησιωτικότητα είναι αυτή που προσδιορίζει -και προσδιόριζε από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τις μέρες μας – την πορεία και το ιστορικό γίγνεσθαι των συγκεκριμένων νησιών. Η γυναίκα είναι αυτή η οποία έχει μία ξεχωριστή θέση στη νησιωτική κοινωνία και αυτό αποτυπώνεται είτε μέσω των λατρειών, σε συγκεκριμένες θεότητες είτε στις γραπτές μαρτυρίες, τις επιγραφές των Κυκλάδων, που ακριβώς έχουν διασώσει το ρόλο της γυναίκας, στον ιδιωτικό χώρο -μέσα από πληθώρα κειμένων- είτε στη δημόσια παρουσία της. Ακόμα και από τον τρόπο του πένθους, έτσι όπως το βιώνουν και έτσι όπως εκδηλώνονται, είναι δηλωτικό της θέσης της γυναίκας σε αυτές τις αρχαίες νησιωτικές κοινωνίες. Η γυναίκα, στη συγκεκριμένη έκθεση, είναι η πρωταγωνίστρια στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα: Στην οικογένεια, τη θρησκεία, την οικονομία, την πολιτική. Το δίπολο μεταξύ του περιορισμού και της δυναμικής παρουσίας αντανακλά ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των γυναικών των Κυκλάδων να επανακαθορίζουν την ταυτότητα και το ρόλο τους με βάση τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής».

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου: «Είμαστε περήφανοι που η πρώτη συνεργασία με το Yπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είναι μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση που αφορά τη Γυναίκα. Τη Γυναίκα του Αιγαίου και την ιστορία της, όπως αυτή εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων.  Η συνδιοργάνωση αυτή με το Υπουργείο σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς  κοινών δράσεων όπως  ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια,  εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιστημονικές εκδόσεις, ψηφιακές εφαρμογές αλλά  και το πρώτο Corpus  μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων της πρωτοκυκλαδικής περιόδου που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.  Οι Κυκλαδίτισσες είναι μια “ιστορική” διακυκλαδική έκθεση καθώς συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσα αριστουργήματα των Κυκλάδων μαζί. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε  με το Υπουργείο Πολιτισμού να συνεχίσει το ταξίδι της στις Κυκλάδες, για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας. Είναι και αυτός ένας τρόπος να συμβάλλουμε έμπρακτα στη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού και να προσφέρουμε πίσω στις Κυκλάδες, καθώς αυτές αποτελούν τον λόγο ύπαρξης του Μουσείου μας».

Θέτοντας στο επίκεντρο τη γυναίκα όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις μαρτυρίες του παρελθόντος των Κυκλάδων, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει τη θέση των γυναικών στις νησιωτικές κοινωνίες, μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες «ανείπωτες» ιστορίες που μας αφηγούνται οι ίδιες, είτε μέσα από τα λόγια τους είτε μέσα από τα υλικά τους κατάλοιπα, σχεδόν πάντα όμως μέσα από τα μάτια των ανδρών της εποχής τους. Η έκθεση φέρνει έτσι στο φως άγνωστους ρόλους των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου και πώς οι ρόλοι αυτοί επηρεάστηκαν από τη νησιωτικότητά τους. Θεότητες και μητέρες, ιέρειες, εταίρες, έμποροι, μαχήτριες, διανοούμενες, θρηνωδοί, μάγισσες, μετανάστριες, πρωταγωνιστούν στην έκθεση.

Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τις Κυκλαδίτισσες τόσο στο δημόσιο βίο όσο και στην ιδιωτική σφαίρα, στην κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και οικογενειακή ζωή. Μέσα στις δώδεκα ενότητες, παρουσιάζεται η σχέση τους με τον ερωτισμό, τον θάνατο και τον θρήνο, η συμμετοχή τους σε θρησκευτικά δρώμενα και διονυσιακές εορτές, η βία και οι περιορισμοί που τους επέβαλε η κοινότητα.

Ειδώλια και μεγάλου μεγέθους γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές με νομικά κείμενα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χαρακτικά, χειρόγραφα και εικόνες που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια, συνθέτουν το μωσαΪκό της έκθεσης.

Από τα εκθέματα, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα έκθεσης από μόνα τους, τρία έργα ξεχωρίζουν λόγω μοναδικότητας και μεγέθους:  η κολοσσική Κόρη της Θήρας (2,48 μ. ύψος), ένα από τα ελάχιστα σχεδόν ακέραια αρχαϊκά αγάλματα, το οποίο  θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εμβληματική τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που παρουσιάζει τις «Γυναίκες στο Άδυτο», έργο μοναδικό και μνημειακών διαστάσεων (μήκους σχεδόν 4 μ.), αλλά και το ελληνιστικό άγαλμα της Ελαφηβόλου Αρτέμιδος από τη Δήλο, το οποίο για πρώτη φορά θα εκτεθεί εκτός του νησιού.

Η έκθεση Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων είναι η δεύτερη της νέας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων «Ανθρώπινες Ιστορίες» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που προσεγγίζει ιστορίες για τον βίο, τα ήθη και τα έργα θνητών, τα οποία επηρέασαν τη ζωή, τις αντιλήψεις και τη σκέψη των μεταγενέστερων γενεών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Οι Κυκλαδίτισσες διαθέτουν ιστορικά το δυναμισμό που επιβάλει το τοπίο τους: άνυδρο, πετρώδες, απομονωμένο και συνάμα συνδεδεμένο με τα άλλα νησιά, γοητευτικό, μοναδικό. Γυναίκες τολμηρές που συνάπτουν οικονομικές συναλλαγές ή ευεργετούν την κοινότητά τους, ταξιδεύουν από τα πέρατα του κόσμου για να συναντήσουν τη μοίρα τους στην καρδιά του Αρχιπελάγους, δοκιμάζουν τη σχέση τους με το θείο, μεταμορφώνονται σε οσίες και αγίες οι ίδιες. Πάντοτε, επηρεασμένες από τη θάλασσα την ίδια: είτε λόγω των απειλών και των κινδύνων που αυτή εκπροσωπεί, είτε λόγω του πλούτου και της ελευθερίας που προσφέρει.

Γιατί, όμως, οι γυναικείες μορφές από τις Κυκλάδες; Το νησιωτικό σύμπλεγμα προσφέρει πληθώρα πηγών που σχετίζονται με τις γυναίκες και τους πολλαπλούς ρόλους που κλήθηκαν να παίξουν στα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν επιχειρήθηκε να ειπωθεί η ιστορία τους μέσα από την ανάλυση των αρχαιολογικών, ιστορικών και εθνολογικών τεκμηρίων με τρόπο συνεχή και εύληπτο, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο μιας έκθεσης που να απευθύνεται και στο ευρύ κοινό. Η έκθεση θέτει τη γυναίκα των Κυκλάδων στο επίκεντρο όχι μόνο γιατί μπορεί να διηγηθεί την ιστορία των νησιών με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την ιστορία «των ανδρών», αλλά και γιατί οι Κυκλαδίτισσες παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στους ρόλους τους μέσα στον χρόνο. Είναι αυτές που θεοποιούνται στην προϊστορία και αποτελούν τις θηλυκές και κυρίαρχες εκφράσεις του θείου.

Οι γυναίκες που περιθωριοποιούνται στα πρώιμα ιστορικά χρόνια πριν αρχίσουν να καταλαμβάνουν σημαντική έως και κυρίαρχη θέση στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Είναι εκείνες οι γυναίκες που ταξιδεύουν, που συναντούν την ευτυχία ή τη μοίρα τους στις Κυκλάδες. Οι θεές και αγίες των θρησκειών των νησιών που προσφέρουν ανακούφιση και γιατρειά, θεραπεύτριες, αντικείμενα λατρείας από την μακρινή προϊστορία μέχρι τις μέρες μας. Αυτές που από θεές της φύσης και της μητρότητας μετατρέπονται σε προστάτιδες της θάλασσας και των ναυτικών. Είναι, τέλος, αυτές που επηρέασαν όσο λίγες τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και συνέβαλαν τα μέγιστα στην Ελληνική Επανάσταση ορμώμενες και επηρεασμένες από τη νησιωτικότητα του τόπου τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει 12 ενότητες:

  1. Ισορροπώντας μεταξύ δύο φύλων
    2. Η προέλευση του κόσμου
    3. Θεές των Νήσων
    4. Θηλυκά Αποτρόπαια
    5. Στα Ιερά
    6. Θεές της θάλασσας
    7. Ταυτότητες γυναικών
    8. Από την Οικουμένη στο Αρχιπέλαγος
    9. Ερωτισμός
    10. Βία
    11. Ο θάνατος με τα δικά τους μάτια
    12. Πρόσωπα

Η μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης εκπονήθηκε από τους τρεις επιμελητές, ενώ για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υπήρξε στενή συνεργασία τους με την αρχιτέκτονα Δέσποινα Τσάφου και την Κατερίνα Αποστόλου.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίτομο κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει δοκίμια σημαντικών μελετητών και εκτενή λήμματα των αντικειμένων της έκθεσης, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ο πρώτος τόμος του καταλόγου αποτελείται από 520 σελίδες και παρουσιάζει όλα τα αντικείμενα της έκθεσης ανά ενότητα. Επίσης, με στόχο την προαγωγή της έρευνας για τις γυναίκες στις Κυκλάδες,  θα διοργανωθεί σχετικό επιστημονικό συνέδριο την Άνοιξη.


ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας
Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου
Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου
Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού
Μονή Παναγιάς Χοζοβιώτισσας – Αμοργός
Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου
Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου
Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου
Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου
Αρχαιολογική Συλλογή Φολεγάνδρου
Αρχαιολογική Συλλογή Σικίνου
Καϊρειος Βιβλιοθήκη – Άνδρος
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Επιγραφικό Μουσείο
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Λασκαρίδη
Μουσείο Μπενάκη
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»

12 Δεκεμβρίου 2024 μέχρι 4 Μαΐου 2024
Μέγαρο Σταθάτου

 

Ξεναγήσεις κοινού:
Aπό 21/12 και κάθε Πέμπτη, 18:00 – 19:00 και κάθε Σάββατο και Κυριακή, 13:00 – 14:00
20 άτομα ανά ξενάγηση
Οι κρατήσεις για τις ξεναγήσεις πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά στο cycladic.gr

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη: 10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00
Τρίτη: Κλειστή

Εορταστικό Ωράριο από τις 17/12
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-17:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Κυριακή: 11:00-17:00
* Την Τρίτη 17/12 οι Μόνιμες Εκθέσεις, το Cycladic Shop και το Cycladic Café δεν θα είναι προσβάσιμα.

*Κλειστά τις αργίες: 25/12, 26/12 και 1/1
Το εορταστικό ωράριο ισχύει έως 6/1


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μέγαρο Σταθάτου/ Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3
W: www.cycladic.gr
Facebook: @CycladicArtMuseum
Instagram: @cycladic_museum

LinkedIn: The Museum of Cycladic Art

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γαλανάδο: Ξεκινάει η αναβάθμιση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

Αναψε το πράσινο φως για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζονταν το πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείου που αναμένεται να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο

Πένυ Ρόγκα, βγήκε πρωταθλήτρια στη μάχη με το καρκίνο και δηλώνει “Νικήσαμε”

Η Πένυ Ρόγκα βγήκε νικήτρια από την μεγάλη της μάχη με τον καρκίνο και μέσω προσωπικού μηνύματος αναφέρεται στην περιπέτειά της και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα «Νικήσαμε»!!!

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Πανναξιακός ΑΟ: Παρασκευή και 13 με νησιώτικο γλέντι

Ο Πανναξιακός ΑΟ διοργανώνει τον χορό του για τις εορτές την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Στις Κυκλάδες ιδρύθηκε ομάδα πρωτοβουλίας

Ομάδα πρωτοβουλίας συστάθηκε στις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς το "Κίνημα Δημοκρατίας" του Στέφανου Κασσελάκη

Νάξος – Φιλώτι: Απέκτησε κλιματιστικό το ιατρείο του χωριού

Με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικού στο ιατρείο του Φιλωτίου

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Βατικανό: Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Σαντορίνη: Μουσική παράσταση στα σχολεία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Μουσική Παράσταση Χριστουγέννων στα Σχολεία - Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής (video)

ΕΝΦΙΑ 2025: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί, πότε ξεκινούν οι καταβολές

Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2025 - Ποιοι πρέπει να διορθώσουν το Ε9

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Στον.. αέρα ο δρόμος προς Ορκό και Μικρή Βίγλα (photos)

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φορά ανέδειξαν θέματα υποδομών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς Ορκό και Μικρή Βίγλα

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Νάξος: Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Ο Μιχάλης Β. Μελισσηνός αποχαιρετά τον πρώτο του ξάδερφο Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Σαμψούντιος

Μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, ο θάνατος του χρυσοχόου Νίκου Σαμψούντιου - Αύριο Παρασκευή η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Laguna Coast Resort: Ανοίγει τις πύλες του τον προσεχή Μάιο

Το νέο πολυτελές eco ξενοδοχείο των Small Luxury Hotels στη Νάξο - Ανοίγει το Μάιο του 2025

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Χριστούγεννα: Ολη η Νάξος γίνεται μία “αγκαλιά αγάπης” (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Ζουγανέλης: “Οταν μιλάμε για Κυκλαδίτικη μουσική, εννοούμε Ναξιώτικη” (video)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Νάξο, την μουσική και την παράδοση που οφείλουμε να τηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ντεμπούτο για τον 14χρονο Γεωργακόπουλο

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε τον Εργοτέλη (100-63) έφτασε τις 7 νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις αλλά το ντεμπούτο του Γεωργακόπουλου έκλεψε τη παράσταση