Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήUnesco - 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

Unesco – 5η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού καφέ

|

Καφές. Μπορεί για εμάς τους Ελληνες να έχει το όνομα “ελληνικός” αλλά κακά τα ψέματα είναι ένα προϊόν που έρχεται από την γειτονική Τουρκία και είναι απλά υπέροχος.  Είναι μία από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσει κανείς στην Τουρκία, ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό του άρωμα και στην εξίσου μοναδική διαδικασία παρασκευής του.

Ωστόσο, λόγω της βαθιάς επίδρασης που έχει ασκήσει στον τουρκικό τρόπο ζωής, ο καφές στον τόπο αυτό δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά και ένα σύμβολο φιλοξενίας και φιλίας που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά χαρίζοντας στις συζητήσεις μεγαλύτερο βάθος.

Όπως λέει και η παροιμία, «Ένα φλιτζάνι καφέ που πίνουμε μαζί παραμένει στην καρδιά μας για σαράντα χρόνια». Κατά συνέπεια, η UNESCO πρόσθεσε τον τουρκικό καφέ στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013. Από τότε, η 5η Δεκεμβρίου έχει αναδειχθεί σε «Παγκόσμια Ημέρα  του Τουρκικού Καφέ».

Άφιξη στην Τουρκία  

Ο καφές έφτασε για πρώτη φορά στο παλάτι του σουλτάνου Σουλεϊμάν στην Κωνσταντινούπολη μέσω της Υεμένης στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αρχιμάγειρες στην κουζίνα του παλατιού ανέπτυξαν μια νέα τεχνική για την παρασκευή του και ο τουρκικός καφές πήρε το όνομά του από αυτή τη μέθοδο παρασκευής που επινόησαν οι Τούρκοι. Αφού αποτέλεσε εξέχον ρόφημα στο παλάτι, ο τουρκικός καφές έφτασε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Τον 16ο αιώνα άρχισαν να ανοίγουν δημόσια καφενεία όπου οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνταν πίνοντας καφέ. Καθώς η Κωνσταντινούπολη ήταν κοσμοπολίτικο και εμπορικό κέντρο, ο καφές διέσχισε και πάλι τα σύνορα τα επόμενα χρόνια. Ενώ οι έμποροι άρχισαν να πωλούν κόκκους καφέ σε μακρινές χώρες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και άλλοι αξιωματούχοι εισήγαγαν την κουλτούρα του καφέ στις χώρες τους.

Μια παράδοση εγγεγραμμένη στην τουρκική κουλτούρα 

Ο τουρκικός καφές έγινε αναπόσπαστο μέρος της τουρκικής κουλτούρας στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό που τον κάνει τόσο μοναδικό είναι η μέθοδος παρασκευής του, η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Για έναν νόστιμο τουρκικό καφέ, είναι απαραίτητος ο ψιλά αλεσμένος (λεπτόκοκκος) καφές. Στη συνέχεια, ο καφές παρασκευάζεται σε ένα δοχείο με μακρύ χερούλι και χείλος έκχυσης, που ονομάζεται τσεσβέ (cezve), και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια. Όσον αφορά τη ζάχαρη στον καφέ, μπορεί κανείς να τον προτιμήσει σκέτο, με ολίγη (ζάχαρη), ελαφρά γλυκό ή γλυκό.

Ο τουρκικός καφές συνοδεύεται παραδοσιακά από ένα ποτήρι νερό και κάποιο τουρκικό γλύκισμα. Το νερό βοηθά αυτούς που τον απολαμβάνουν να καθαρίσουν τον ουρανίσκο τους και να γευτούν τη γεύση του καφέ στο έπακρο. Ο καφές είναι τόσο απαραίτητος στην τουρκική κουλτούρα που ακόμη και το καχβαλτί (kahvaltı), η τουρκική λέξη για το πρωινό, σημαίνει κυριολεκτικά το γεύμα πριν από τον καφέ. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να απολαύσει κανείς τον καφέ στην Τουρκία. Καθώς καταναλώνεται μετά από κάθε γεύμα ως χωνευτικό, συνοδεύει συζητήσεις με φίλους ή επισκέψεις στο σπίτι.

Ένα διασκεδαστικό τουρκικό χόμπι που συνδέεται με τον τουρκικό καφέ κατά τη διάρκεια αυτών των ειλικρινών συζητήσεων είναι η μαντεία. Οι Τούρκοι γυρίζουν τα φλιτζάνια του καφέ τους ανάποδα για να πουν τη μοίρα τους διαβάζοντας τα σχήματα που αφήνει ο καφές στον πάτο του φλιτζανιού, όταν έχουν ελεύθερο χρόνο. Το σερβίρισμα του τουρκικού καφέ αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι σε ειδικές περιστάσεις, από θρησκευτικές γιορτές μέχρι αρραβώνες.

Ποικιλίες τουρκικού καφέ για γευσιγνώστες

Αν και ο κλασικός τουρκικός καφές καταναλώνεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, ο τουρκικός καφές παρασκευάζεται με μαστίχα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου υπάρχουν άφθονα μαστιχόδεντρα.

Ο καφές μενένγκιτς (menengiç), χωρίς καφεΐνη και με πιο φρουτώδη γεύση, αποτελεί τοπικό προϊόν του Γκαζιαντέπ (Gaziantep) και παρασκευάζεται από κόκκους του δέντρου Pistacia terebinthus, ενδημικό είδος στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ομοίως, ο καφές μίρα (mırra) προτιμάται στις νοτιοανατολικές πόλεις Μαρντίν (Mardin) και Σανλιούρφα (Şanlıurfa). Ο mırra είναι ένας από τους πιο δυνατούς καφέδες στον κόσμο και σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια χωρίς λαβές. Για όσους προτιμούν πιο ελαφρύ καφέ, ο κοπανισμένος σε πέτρινα γουδιά καφές ντιμπέκ (dibek) μπορεί να είναι ιδανικός. Οι τύποι τουρκικού καφέ διαφέρουν επίσης ανάλογα με τις μεθόδους παρασκευής του, όπως σε θερμαινόμενη άμμο, κάρβουνα ή στάχτη. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΟ Μυκόνου: Ο Πέτρος Γερομιχαλός αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα για τη νέα χρονιά

Ο έμπειρος φόργουορντ ενισχύει τη Μύκονο στην παρθενική της σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, φέρνοντας εμπειρία και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών

Ο Μάιος έφυγε αφήνοντας λίγες σταγόνες και πολλά… σημάδια για το καλοκαίρι (πίνακες)

Περισσότερη ζέστη, λιγότερες βροχές και μια υδρολογική εικόνα με ενδείξεις για ένα ακόμα ξηρό καλοκαίρι στην Παροναξία

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή