Σε ηλικία 94 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο συγγραφέας, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, εις εκ των κορυφαίων της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς των Ελλήνων πεζογράφων και η είδηση γέμισε θλίψη την Πάρο, καθώς από τη δεκαετία του 1970 ζούσε με τη σύζυγό του Νιόβη, στο Υστέρνι.
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος το τελευταίο διάστημα είχε νοσηλευτεί για χειρουργική επέμβαση αλλά δεν τα κατάφερε, αφήνοντας χθες το απόγευμα, την τελευταία του πνοή.
Το αντίο από το Δήμο Πάρου
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Πάρου με την οποία αναφέρει: “Στις 29 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους. Δάσκαλος του διηγήματος, της κυριολεξίας, της στίξης και των ομιλούντων σιωπών.
Τα ελληνικά γράμματα έγιναν φτωχότερα. Φτώχυνε μαζί και η Πάρος, το νησί που ο Ηλίας διάλεξε ως δεύτερη πατρίδα του. Έζησε μαζί μας, ήταν δυναμικά παρών σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με σταθερή την κριτική ματιά, το χιούμορ, το κέφι για ζωή.
Μαζί με τον Γιάννη Γκίκα ήταν ουσιαστικά οι εμπνευστές και οι δημιουργοί της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου.
Στην σύντροφο της ζωής του, Νιόβη, στους συγγενείς, στους φίλους του, αποστέλλουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια”.
Μίνι βιογραφικό
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο Ηλείας, γιος γνωστού δικηγόρου της πόλης. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στα όρια του Πύργου και τέλειωσε το πρακτικό τμήμα του εκεί οκταταξίου Γυμνασίου.
Ο θάνατος του πατέρα του κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής (1943) προκάλεσε και την οικονομική καταστροφή της οικογένειας. Σπούδασε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1949-1955), με ειδίκευση στην παθολογία και μετεκπαίδευση στην υγιεινολογία και σταδιοδρόμησε κανονικά ως μόνιμος στρατιωτικός γιατρός.
Από το 1959 ως το 1968 έζησε στην Καβάλα. Εκεί συνεργάστηκε με το περιοδικό Αργώ και υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σκαπτή Ύλη και ιδρυτής της κινηματογραφικής λέσχης της πόλης.
Στο στράτευμα παρέμεινε ως το 1983, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από δική του αίτηση με το βαθμό του ανώτερου γενικού αρχίατρου, έχοντας στο μεταξύ συμβάλει στην προώθηση των στρατιωτικών προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και διατελέσει για έξι χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ιατρική Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Οι Φρακασάνες» στο περιοδικό Αργώ. Συνεργάστηκε επίσης με πολλά περιοδικά όπως τα Ταχυδρόμος (Καβάλας), Διάλογος (Θεσσαλονίκης), Διάλογος (Λεχαινών), Αντί, Χάρτης, Χρονικό, Το Τέταρτο, Αλφειός, Γιατί, Η Λέξη, Το Οροπέδιο κ.ά.
Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος ανήκει στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του νοσταλγικού αισθήματος για την εποχή της νεότητάς του, την πικρή διαπίστωση του αδύνατου της επιστροφής της, αλλά και τη σκληρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η γραφή του είναι λιτή, έντονα υπαινικτική, έμμεσα κριτική και διακριτικά ειρωνική.