Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΣτα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στα European Young Chef Award 2024 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Όπως κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019 συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award, για την ανάδειξη του καλύτερου νέου Σεφ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση και προώθηση της Γαστρονομίας.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται στην Σικελία – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025, στις 29 Νοεμβρίου, όπου αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής είναι να αξιολογήσει ποιος ή ποια νέος/νέα Σεφ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο μια παραδοσιακή συνταγή από τον τόπο του/της στη σύγχρονη εκδοχή της.

Μετά την Κω το 2022 και τη Μύκονο το 2023, η φετινή υποψηφιότητα έρχεται από τη Ρόδο και ειδικότερα, από την ομάδα του βραβευμένου Σεφ και ερευνητή, Γιώργου Τρουμούχη, ο οποίος, έπειτα από έρευνα 4 χρόνων, κατέγραψε, μαζί με τον Κώστα Καψανάκη, τις ροδίτικες συνταγές στο βιβλίο «Μακριά Μυρωδιά. Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου», ένα βιβλίο – πρότυπο καταγραφής της τοπικής κουζίνας.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν επιλογής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοφόρου, το Νότιο Αιγαίο εκπροσωπείται από την 25χρονη Πωλίνα Ναζάροβα, την οποία συνοδεύει στον διαγωνισμό ως μέντοράς της, ο Σεφ Σπύρος Κουγιός, φιναλίστ ο ίδιος για το Νότιο Αιγαίο στο European Young Chef Award, το 2017.

Οι δύο νέοι αποτελούν μέλη της ομάδας του πολυβραβευμένου Noble Gourmet Restaurant στη Ρόδο, το οποίο ξεχωρίζει για τη συμβολή του στη μετεξέλιξη της ροδίτικης γαστρονομίας στην πιο προοδευτική της εκδοχή. Σήμερα μάλιστα το Noble βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το μενού του περιλαμβάνει 16 αυθεντικά Ροδίτικα πιάτα, που αφηγούνται στους επισκέπτες 16 διαφορετικές ιστορίες μιας ξεχασμένης καθημερινότητας.

Πωλίνα Ναζάροβα: Στόχος μου είναι να δημιουργώ πιάτα που φέρνουν εικόνες από το νησί όπου μεγάλωσα και αγαπώ

Τα παραπάνω αναφέρει η Πωλίνα Ναζάροβα, με καταγωγή από τη Ρωσία, που ζει στη Ρόδο από μικρό παιδί. «Έλαβα τόση αγάπη από τους γύρω μου όταν ήρθα στη Ρόδο, που ήταν σαν να είχα ζήσει εδώ μια ολόκληρη ζωή. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία και τις παραδόσεις της Ελλάδας και ερωτεύτηκα τη μαγειρική του τόπου, όπου μεγάλωσα. Με τον Σεφ Γιώργο Τρουμούχη αλλά και τον Σεφ Σπύρο Κουγιό, με τον οποίο είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή τη δοκιμασία, επιλέξαμε ένα πιάτο που αφηγείται μια ιστορία από τον τόπο μας».

Ένα πιάτο – ταξίδι στο παρελθόν

Σαλμό πλακί, ένα παραδοσιακό πιάτο που αναδεικνύει τη σύνδεση της Ρόδου με τη θάλασσα και την εξάρτησή της από την αλιεία και τη γεωργία, επέλεξε η ομάδα που εκπροσωπεί το Νότιο Αιγαίο στον διαγωνισμό. Με συστατικά, όπως το σιτάρι, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα θαλασσινά, η συνταγή μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που, παραδοσιακά οι ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονταν, αργά το βράδυ, με την επιστροφή τους από τις εργασίες, γύρω από την σόμπα ή το τζάκι και το μαγείρευαν, όλη η οικογένεια μαζί, συνδυάζοντας φρέσκα αλιεύματα με απλά υλικά όπως πατάτες, ντομάτες και χόρτα.

«Χρόνια τώρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύουμε σκόπιμα στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας σταδιοδρομίας για τους νέους νησιώτες, στηρίζοντας νέους σεφ να γίνουν παγκόσμιοι πρεσβευτές της τοπικής Γαστρονομίας. Μια επιλογή που δικαιώνουν συνεχώς ταλαντούχοι νέοι σεφ από τα νησιά μας, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για παραδοσιακά τοπικά πιάτα σε διαγωνισμούς μαγειρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μέλλον το γράφουν οι νέοι και ευχόμαστε στην Πωλίνα και τον Σπύρο να γράψουν μία ακόμα επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των νέων Σεφ εξάλλου επιβεβαιώνει η διπλή κατάκτηση του τίτλου, από τον Σταμάτη Μισομικέ στον διαγωνισμό του 2016 και την Ειρήνη Γιωργιουδιού το 2019 καθώς και  τα δύο αργυρά, με τον Αντώνη Δημοβασίλη το 2018 και τον Ανδρέα Δερμάτη το 2021.

Ο φετινός Διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο Giarre της Σικελίας-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2024, διαρκεί από τις 27 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, με την εκτέλεση της παραδοσιακής συνταγής να λαμβάνει χώρα αύριο, στις 28 Νοεμβρίου και την εκτέλεση της καινοτόμου, σύγχρονης εκδοχής της, που αποτελεί και την κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, στις 29 Νοεμβρίου 2024.

Λίγα λόγια για την Πωλίνα Ναζάροβα

Η γαστρονομία δεν αφορά μόνο την πράξη του μαγειρέματος, είναι ένας τρόπος ζωής που γιορτάζει την ποικιλομορφία των γεύσεων, τον πλούτο των πολιτισμών και τη χαρά του να μοιράζεσαι ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.

Η Πωλίνα Ναζάροβα, μια 25χρονη σεφ που διαμένει στο νησί της Ρόδου, ενσαρκώνει ένα μοναδικό μείγμα πολιτιστικών επιρροών. Με καταγωγή από τη Ρωσία, η Πωλίνα μετακόμισε στην Ελλάδα, όταν ήταν μικρό παιδί, όπου ένιωσε καλοδεχούμενη στο νέο τόπο. Αυτό το φιλόξενο περιβάλλον της επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για την νησιώτικη κουζίνα, την οποία θεωρεί σημαντικό μέρος της ταυτότητάς της. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Πωλίνα έχει εντρυφήσει πλήρως στις μαγειρικές τέχνες, θεωρώντας τη γαστρονομία ως ένα κράμα γεύσεων, αρωμάτων και πολιτιστικών αφηγήσεων.

Στόχος της είναι να δημιουργεί πιάτα που αναδύουν την ουσία της Ρόδου, αντανακλώντας τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Στο μέλλον, η Πωλίνα σκοπεύει να συνδυάσει τις παραδοσιακές μαγειρικές πρακτικές της πατρίδας της με τις σύγχρονες τεχνικές, βλέποντας τη γαστρονομία όχι μόνο ως μαγειρική, αλλά ως γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της χαράς των κοινών γευμάτων. Πιστεύει ότι κάθε πιάτο κουβαλάει μια ιστορία και μπορεί να δημιουργήσει ανεξίτηλες αναμνήσεις για όσους το απολαμβάνουν.

Ο θεσμός των βραβείων European Young Chef Award διοργανώνεται και προωθείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού (IGCAT), σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας και τις σχολές/λέσχες μαγειρικής τέχνης τους. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, που κρίνεται από ταλαντούχους Σεφ και διεθνείς ειδικούς, με στόχο την προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, την ανάδειξη της βιωσιμότητας στη διατροφική κουλτούρα και τη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών για τοπικά προϊόντα διατροφής.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αι.: «Ελλειμματικός» ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες και έργα

Στην τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Γιάννη Αγγέλου τέθηκαν όλα εκείνα τα προβλήματα που βασανίζουν την πλειοψηφία των κατοίκων στα νησιά

Φ. Φόρτωμας: «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Απόδημο Ελληνισμό σημείο αναφοράς για την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς»

Η παρουσίαση του Σχεδίου έλαβε χώρα σε συνέχεια της επίσημης παρουσίασής του στις 6 Νοεμβρίου από το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Αμοργός – “Τυροκομία”: Γιατί τιμάται ο Βαγγέλης Μενδρινός;

Τιμητική βράβευση στον Βαγγέλη Μενδρινό για την «Τυροκομία και το Τυρί»

Κύκλαδες: Ωρα για λύσεις που θα βασίζονται στη φύση και τη παράδοση

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κατασκευάστηκαν 34 αναβαθμοί σε μήκος 1.300 μέτρων στον Καβουροπόταμο της Πάρου

ΕΘΕΑΣ: Η παραγωγή της Πατάτας Νάξου “νικήθηκε” από τη ξηρασία (!!!)

Ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή Πατάτας Νάξου λόγω της ξηρασίας – Ανάγκη στήριξης των παραγωγών

“Copernicus”: Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών (!!!)

Βεβαιότητα ότι το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Τήνος: Γιατί στέγνωσαν στέγνωσαν οι 10 από τις 30 γεωτρήσεις σε έναν χρόνο;

Οι γεωτρήσεις και οι πηγές που στεγνώνουν, ο ελεγκτικός μηχανισμός που δεν λειτουργεί και το καμπανάκι του Αρείου Πάγου

Κτηματολόγιο: Τέλος χρόνου (30/11) για τις Κυκλάδες

Μέχρι το Σάββατο (30/11) η προθεσμία για τους πολίτες προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας και να θωρακίσουν τις περιουσίες τους

Lord Colin Renfrew: Ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Ελλάδα και ανέδειξε την Κέρο

Λόρδος Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο πατέρας της «Νέας Αρχαιολογίας» - Αγάπησε την Ελλάδα του ’60, έκανε πολυετείς έρευνες στην Κέρο και κήρυξε πόλεμο στους λαθρανασκαφείς

Blue Star Ferries: Κίνηση για την στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας

BLUE STAR FERRIES: Στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών - Τι θα ισχύσει σε όλες τις γραμμές των δρομολογίων εντός Ελλάδας

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Νάξος – Δρυμαλία: Ηλικιωμένος δέχτηκε επίθεση από σκύλο

Νάξος: Σκύλος επιτέθηκε σε ηλικιωμένο - Τι συνέβη;