Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςLord Colin Renfrew: Ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Ελλάδα και ανέδειξε την...

Lord Colin Renfrew: Ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Ελλάδα και ανέδειξε την Κέρο

|

Η τελευταία φορά που είδα τον Λόρδο Κόλιν Ρένφριου ήταν στο σπίτι του στην Οξφόρδη το 2019. Ο ίδιος ήταν θαλερός αλλά η σύζυγός του αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και έτσι η συνέντευξη έγινε κατ’ οίκον.

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα (kathimerini.gr) – Photo Νίκος Κοκκαλιάς 

Αστειεύθηκε μάλιστα: «Ξέρετε τι λένε για τους αρχαιολόγους;», μου είπε με το γνωστό βρετανικό φλέγμα. «Πως όσο γερνούν οι γυναίκες τους τόσο πιο πολύ τις αγαπούν». Εκείνος πάντως σίγουρα τη λάτρευε γιατί η έγνοια του ήταν συγκινητική. Η συνάντησή μας είχε γίνει λίγες εβδομάδες αφότου είχα γυρίσει από την Κέρο, το ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων με τα σπασμένα ειδώλια, το πιο μεγάλο αίνιγμα που προσπάθησε να λύσει κατά την πολυετή του έρευνα στην Ελλάδα.

Με είχε ξεναγήσει εκεί, στη νησίδα Δασκαλιό (στην αρχαιότητα ήταν χερσόνησος συνδεδεμένη με την Κέρο αλλά με τα χρόνια το πέρασμα καλύφθηκε από το νερό) ο πιο στενός του συνεργάτης, ο Μάικλ Μπόιντ, δείχνοντάς μου τα ερείπια ενός μεγάλου οικισμού, που αναπτύχθηκε δίπλα σε ένα σπουδαίο προσκυνηματικό κέντρο για όλες τις Κυκλάδες στην αυγή του πρώτου ελληνικού πολιτισμού. Στην ανασκαφή χρησιμοποιούσαν τάμπλετ ώστε να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τα ευρήματα και να τα αναμεταδίδουν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που έκαναν τομές στο χώμα σε διαφορετικό σημείο.

Στη νήσο Σάλιαγκο

Σκέφτηκα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα όταν ο Ρένφριου έκανε την πρώτη του ανασκαφή το 1964, με τον Τζον Ντέιβιντ Εβανς (1925-2011) στη νήσο Σάλιαγκο. Hταν η εποχή που δειλά δειλά η τεχνολογία έβαζε τις βάσεις της εισαγωγής επιστημονικών δεδομένων σε μια επιστήμη που στηριζόταν κυρίως σε γραπτές βιβλιογραφικές πηγές. Ο Ρένφριου έγινε θεμελιωτής αυτής της «σύνδεσης» και δικαίως o σπουδαίος αρχαιολόγος που έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας, θα μνημονεύεται ως πατέρας της «Νέας Αρχαιολογίας» που βασίζεται πρώτα και πάνω από όλα στα ευρήματα και στη σύνθετη διεπιστημονική ανάγνωσή τους.

Ποιος ήταν όμως αυτός ο Βρετανός που άφησε τόσο έντονο το αποτύπωμά του στην πατρίδα μας; Και γιατί ήταν τόσο σημαντικό το έργο του για την αρχαιολογία αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την αρχαιοκαπηλία; Γεννήθηκε το 1937 και σε ηλικία 12 ετών πήγε με τους γονείς του στην Πομπηία, στο Ερκουλάνουμ και άλλες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Εκεί του μπήκε το μικρόβιο του μελλοντικού επαγγέλματός του. Ομως στο Κέμπριτζ πρώτα σπούδασε φυσικές επιστήμες και ύστερα αρχαιολογία: «Και στα δύο αντικείμενα ο στόχος είναι να κατανοήσεις καλύτερα το ανθρώπινο ον: είτε η αφορμή είναι η απαρχή του σύμπαντος και της ζωής είτε ένα αρχαίο αντικείμενο», υπογράμμιζε.

Ως νέος φοιτητής και επιστήμονας στην Ελλάδα, δεν είχε μόνο ωραίες στιγμές. Μία από τις πιο δύσκολες ήταν όταν εκείνη την περίοδο επισκέφθηκε αρχές του ’60 την Κέρο, την οποία είχαν ρημάξει οι αρχαιοκάπηλοι: «Ημουν ο πρώτος αρχαιολόγος που πήγε εκεί. Μου προξένησε απίστευτο θυμό, θλίψη και μου δημιούργησε το πείσμα να παλέψω σε όλη μου τη ζωή εναντίον εκείνων που στερούν από την ανθρωπότητα την πιο πολύτιμη γνώση: όταν αρπάζεις ένα αντικείμενο από τον τόπο όπου βρέθηκε, μπορεί να κρατάει την αισθητική του αξία, αλλά χάνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν την ιστορία, την προέλευση, τη χρήση. Εκτοτε κάναμε πολλές ανασκαφικές προσπάθειες στην Κέρο για να κατανοήσουμε τελικά τι συνέβαινε στο νησί και όλα τα ειδώλια που βρέθηκαν ήταν σπασμένα». Από τότε κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνον στους λαθρανασκαφείς, αλλά και σε όποιον τολμούσε να αγοράσει ή να εκθέσει αντικείμενα των οποίων η προέλευση δεν ήταν αποδεδειγμένα νόμιμη. Ακόμα και ελληνικά μουσεία δεν είχαν γλιτώσει από τα βέλη του όταν τόλμησαν να ενσωματώσουν στις συλλογές τους αντικείμενα από δωρεές προσώπων που ήταν ή θεωρούνταν αμφιλεγόμενα.

Ο Ρένφριου δεν μας χαριζόταν. Μας αγαπούσε με τον δικό του αυστηρό τρόπο. Διότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που ερωτεύτηκε στα νιάτα του, όταν οι Ελληνες νησιώτες ακόμα δεν είχαν αλλάξει εξαιτίας του μαζικού τουρισμού. Από τη Νάξο έως τη Μήλο και από τη Σαντορίνη έως τους Σιταγρούς της Δράμας και αργότερα στην Αμοργό, ο λόρδος που είχε κάποτε βάλει και υποψηφιότητα με τους Τόρηδες, είχε γνωρίσει θαυμάσιους φιλόξενους ανθρώπους: «Οι Κυκλαδίτες το 1960 ζούσαν περίπου όπως οι πρόγονοί τους, με τα ίδια γεωργικά εργαλεία και πανομοιότυπο τρόπο χτισίματος. Μία από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου ήταν οι Απόκριες στην Απείρανθο της Νάξου με τους Κουδουνάτους, με τις φοβερές στολές, που χόρευαν στον δρόμο. Μου έδωσαν και εμένα μια τέτοια φορεσιά και έτσι ντύθηκα και εγώ και βρέθηκα να χορεύω τη “Βλαχοπούλα”. Μου έδωσαν και ρακί. Τότε δεν ήξερα το κόλπο ότι πίνεις μόνο μια γουλιά κάθε τόσο και όχι όλο το ποτήρι. Αυτή η Ελλάδα, η προ της έλευσης τηλεόρασης και τουρισμού, μου λείπει πολύ», αναπολούσε ο επίτιμος δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Νάξος – Απείρανθος: Ο βρακάς Sir Colin Renfrew και οι “σαλιάκοι” από τα χέρια της κυρά Κυριακής

Ο λόρδος, το 1972 έγινε καθηγητής Αρχαιολογίας στο Σαουθάμπτον, το 1980 εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ένα χρόνο αργότερα έγινε κάτοχος της έδρας Αρχαιολογίας Ντίζνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, την οποία κράτησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Και στα 80 του πάντως ανεβοκατέβαινε ως έφηβος στις πλαγιές του Δασκαλιού, βάζοντας κάτω όλους τους νεότερους σε ικμάδα.

Τελετή ενηλικίωσης

Η θεωρία του για την Κέρο ήταν ότι στο νησί, ανάλογα με τον κύκλο των εποχών και τον ηλικιακό κύκλο της ζωής, έρχονταν άνθρωποι από γειτονικά νησιά και έθαβαν κάποια θραύσματα από ειδώλια και μαρμάρινα σκεύη σε συγκεκριμένα μέρη, μάλλον σε μια τελετή που είχε να κάνει με την ενηλικίωση. Εκτός από τους πρώιμους Κυκλαδίτες, ο Ρένφριου είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους Ινδοευρωπαίους και την προέλευσή τους, την οποία τοποθετούσε στην Ανατολία.

Προτού φύγω από το σπίτι του, τον είχα ρωτήσει ποια είναι τα χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας αρχαιολόγος: «Πρώτα απ’ όλα η περιέργεια. Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα. Επίσης, πρέπει να έχει μέσα του την επιμονή του κυνηγού, που ανταμείβεται όταν επιτύχει τον στόχο του. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που αισθάνεσαι όταν κρατάς ένα αρχαίο αντικείμενο στα χέρια σου που έβγαλες από την αγκαλιά της γης μετά από αιώνες. Βέβαια πρέπει να είσαι και χαλκέντερος για να αντέξεις τις διαμάχες με τους συναδέλφους σου που αμφισβητούν την ορθότητα των θεωριών σου ή την αυθεντικότητα των ευρημάτων σου. Ο πιο γνωστός Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Μόρτιμερ Γουίλερ έλεγε επ’ αυτού: “Η αρχαιολογία δεν είναι επάγγελμα. Είναι βεντέτα”».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις