Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΒέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη...

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

|

Σε ηλικία 91 ετών, πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου. Η αγαπημένη μαγείρισσα, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Βέφα Αλεξιάδου είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποια ήταν η Βέφα Αλεξιάδου
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933. Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880. Πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.

Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900. Το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.

Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο 2 μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Η Βέφα Αλεξιάδου με την εξαδέλφη της Σοφία την μητέρα της Αγγελική και την μικρότερη αδελφή της Βούλα. Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα.

Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο. Παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη» από όπου πήρε δίπλωμα ανώτατων σπουδών.

Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

Από το 1998 ήταν μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Για 30 χρόνια συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και ήταν επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959. Απέκτησαν δύο κόρες την εξαιρετική Αγγελική και την χαρισματική Αλεξία και δύο εγγονές τη Χαρά και την Βέφα.

Στις 6 Ιανουαρίου 2006 ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κώστας Αλεξιάδης έφυγε από τη ζωή. Τον ακολουθούν στην γειτονιά των αγγέλων μερικά χρόνια αργότερα, ξαφνικά, αναπάντεχα και πρόωρα, η μικρότερη κόρη τους Αλεξία Αλεξιάδου στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η μεγαλύτερη κόρη τους Αγγελική Αλεξιάδου στις 10 Φεβρουρίου 2015. Τον Ιούνιο του 2015 ακολούθησε και η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Βούλας.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική. Έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική. Έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί. Συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης και σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού. Επίσης σεμινάρια για ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική το ταλέντο η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία! Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

To 1980 με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της, ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε Γεύμα με δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία και Ομορφιά, του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό.

Η πορεία της στο χώρο των εκδόσεων συνεχίστηκε το 1988 με το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το βιβλίο Ελληνική Ζαχαροπλαστική.

Το 2004 με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα κυκλοφόρησαν Tα Best της Ελληνικής Κουζίνας. Μικρά βιβλία με επιλεγμένες συνταγές από τις πλέον δημοφιλείς της Ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη. Μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες και η επιτυχία που σημείωσε η κυκλοφορία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν πρωτοφανής.

Τα χρόνια της στην τηλεόραση

Το 1990 και για 13 χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, ξεκίνησε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 Πρωινός Καφές, Μέσα από τις οποίες, επί σειρά ετών γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό. 13 χρόνια στον ΑΝΤ-1 στην εκπομπή Πρωινός Καφές παρουσίαζε την στήλη της μαγειρικής χωρίς ποτέ να πληρωθεί για αυτό, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα για την αγορά των υλικών των συνταγών που παρουσίαζε. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και νοιώθει ευγνώμων για αυτό. Το 2003 ξεκινά στο MEGA τη δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας με τίτλο “Tα Μυστικά της Βέφας” για 2 χρόνια.

Συνεχίζει με τον Πρωινό Καφέ στο κανάλι Alpha για 2 μήνες με σκοπό να στηριχθεί η εκπομπή, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή από τον ΑΝΤ-1. Συνέχισε στον Alpha με την δική της σειρά εκπομπών “Στην Κουζίνα με την Βέφα” για ένα χρόνο, στο κανάλι ALTER με τις εκπομπές “Μαγειρεύοντας με την Βέφα” για δύο χρόνια, στο Blue Sky για δύο χρόνια και το 2009 στο Κυπριακό κανάλι Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου”

Το 1993 μετά από απαίτηση του κόσμου που την παρότρυνε να φέρει στην Ελληνική αγορά όλα τα εργαλεία και σκεύη που επέλεγε και χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της, ξεκίνησε με το σύστημα franchising τη λειτουργία της επιχείρησης Vefa’s House, μιας μεγάλης αλυσίδας από 26 καταστήματα, ειδών κουζίνας σε όλη τη χώρα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Protothema.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του