Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΓ. Βλασερός σε Μητσοτάκη "Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου"

Γ. Βλασερός σε Μητσοτάκη “Η υγεία ο μεγάλος ασθενής της Νάξου”

|

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί της Νάξου για την υπογραφή ως ανακοινώθηκε της σύμβασης για την δημιουργία και ενεργοποίηση του ταμείου απανθρακοποίησης το νησιών μας δίνει την ευκαιρία αφού καταρχήν τον καλωσορίσουμε να του εκθέσουμε τα προβλήματα που δυναστεύουν την ζωή των Ναξιωτών και αφορούν και τα άλλα νησιά.

Του Γιάννη Βλασερού (#)

– Η παρατεταμένη ανομβρία ανέδειξε το πρόβλημα της έλλειψης του νερού για την ύδρευση και την γεωργική παραγωγή.

Προσωρινές λύσεις ακριβές και επιβλαβείς για το εγγύς θαλάσσιο περιβάλλον όπως η αφαλάτωση στο Δημαρχείο και οι μη βιώσιμες και καταστροφικές γεωτρήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται κατασκευή του φράγματος του Τσικαλαριού και δημιουργία ενός εργοστασίου αφαλάτωσης με σύγχρονες προδιαγραφές και η αξιοποίηση των παραγώγων του βιολογικού καθαρισμού για γεωργική χρήση.

Ο μεγάλος ασθενής του νησιού μας είναι η υγεία. Η ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικού νοσοκομείου είναι πασιφανής. Παρά τις πραγματοποιηθείσες βελτιώσεις τελευταία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού το Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νάξου παραμένει για τα σοβαρά περιστατικά ένα διακομιστικό κέντρο.

Το σύστημα διακομιδών πάσχει καθότι οι ασθενείς δεν διακομίζονται πάντοτε στο κατάλληλο κέντρο με το κατάλληλο τρόπο. Απαιτείται η δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

– Η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Νάξο ένα απο τα ολίγα εναπομείναντα νησιά με αγροτική παραγωγή .

Η μείωση του υπερβολικού κόστους παραγωγής και η εξασφάλιση της άρδευσης είναι απολύτως αναγκαία.

– Το οικονομικό πρόβλημα στην Νάξο όπως και στα αλλά νησιά έχει γιγαντωθεί και δεν αφορά μόνο την ακρίβεια της καθημερινότητας αλλά αφορά και τους επαγγελματίες.

Το ΦΠΑ έχει γίνει δυσθεώρητο (24%) για την εστίαση, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι πολύ υψηλό, ο φόρος εισοδήματος επίσης (22%), υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και βέβαια η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του μεταφορικού εισοδήματος με την περίφημη “Νησιωτικότητα” ουσιαστικά νεκρή.

– Οι εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων γιγαντώνουν τον ΕΝΦΙΑ και παρεμποδίζουν τις κλασικές αγοραπωλησίες και τις κληρονομικές μεταβιβάσεις .

– Η απρογραμμάτιστη και η εν πολλοίς ανεξέλεγκτη δόμηση στο νησί εκτός του ότι βλάπτει ανεπανόρθωτα την φυσική ομορφιά μακροπρόθεσμα υποτιμάει το τουριστικό προϊόν της Νάξου. Η δημιουργία και εφαρμογή ενός σωστού χωροταξικού σταδίου είναι αναγκαία παρά ποτέ.

– Η κρίση του στεγαστικού ειδικά για τους υπαλλήλους είναι κραυγαλέα το πανελλήνιο αυτό πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και σοβαρά.

– Η Νάξος ένας πανάρχαιος τόπος που έχει βιώσει όλες τις περιόδους και πολιτισμούς διαθέτει πολλά μνημεία πολλών εποχών τα οποία δε φτάνει μόνο να καταγραφούν (όπως καλώς γίνεται τελευταία)αλλά πρέπει και να διασωθούν. Τα καταστροφικά παραδείγματα είναι πολλά και βοούν.

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου κάποια από τα προβλήματα που απασχολούν καίρια την Νάξο και όχι μόνο.

Αφού εκτιμήσω καταρχήν θετικά την πραγματοποίηση της προαναφερθείσας σύμβασης θεωρώ αναγκαίο και επείγον ο πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση να σκύψει τώρα με επιμέλεια επάνω στα μείζονα προβλήματα του νησιού και να δώσει τις ανάγκες λύσεις.

(*) Ο Γιάννης Βλασερός είναι Δρ της Ιατρικής ,Καρδιολόγος,  Αν Γραμματέας Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμη: Ειδικό τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες ζητά ο Δήμος, αντίδοτο στην υπερτουριστικοποίηση

Πρόταση για θεσμική κατοχύρωση εισιτηρίου 3€ για κάθε ημερήσιο επισκέπτη – Στόχος η ενίσχυση υποδομών και η προστασία του νησιού από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

Νάξος (Βίντσι) – Συνάντηση με προοπτική: Ο Γιάννης Βρούτσης με τους νέους ναυταθλητές της Νάξου

Κατά την αναχώρησή του από το νησί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού συνομίλησε με τους μικρούς αθλητές και τους προπονητές του Naxos WaterSports, ενθαρρύνοντας την ίδρυση επίσημου ναυταθλητικού σωματείου.

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

15 εργαστήρια, εκατοντάδες φόρμες και μια πολιτιστική κληρονομιά ενταγμένη στην UNESCO που συνεχίζει να γράφει ιστορία, στο χέρι, στον τροχό, στο καμίνι.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου