Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΝότιο Αιγαίο: Πως θα μετατραπούν τα νησιά σε περιοχές μηδενικών αποβλήτων;

Νότιο Αιγαίο: Πως θα μετατραπούν τα νησιά σε περιοχές μηδενικών αποβλήτων;

|

Μέχρι το 2030, η Ελλάδα φιλοδοξεί να μειώσει το ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγουν σε χωματερές στο 10% και να μετατρέψει τα περισσότερα ελληνικά νησιά σε πρότυπα περιοχών «μηδενικών αποβλήτων», προωθώντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης διαχείρισης. Όπως ανέφερε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού, στο πλαίσιο της COP 29, «η χώρα έχει 227 κατοικημένα νησιά. Σε αυτές τις περιοχές η διαχείριση αποβλήτων παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, απαιτώντας εξειδικευμένο σχεδιασμό και στοχευμένη υλοποίηση».

Εντός του 2024, αναμένεται η έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή για την κατασκευή και λειτουργία, μέσω ΣΔΙΤ, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στις Κυκλάδες, συγκεκριμένα στη Σύρο, Μύκονο, Σίφνο, Σέριφο, Κέα, Κύθνο και Ικαρία. Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση έγκρισης το έργο για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Κω, το οποίο περιλαμβάνει και τις αναγκαίες υποδομές στην Κάλυμνο, επίσης μέσω ΣΔΙΤ. Στο Βόρειο Αιγαίο, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη Λέσβο και τη Σάμο, καθώς και στις υπόλοιπες υποδομές που υπολείπονται στην περιοχή. Και αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με στόχο την έγκριση τους από τη διυπουργική επιτροπή εντός του 2024.

Υπογραφές αναμένονται να πέσουν και στις συμβάσεις που αφορούν την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην Άνδρο και την Τήνο, με τις εγκαταστάσεις να έχουν ορίζοντα λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2026. Σε διαδικασία κατασκευής βρίσκονται και οι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε Μήλο, Λέρο και Κάρπαθο. Παράλληλα, η διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ για τις μονάδες σε Ρόδο και Σαντορίνη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με την έναρξη κατασκευής να προβλέπεται το 2025 και τη λειτουργία τους το 2028. Στη Νάξο, η διαδικασία για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων συνεχίζεται, με την κατασκευή να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2025.

Το παράδειγμα της Τήλου
Η Τήλος όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ΥΠΕΝ έχει αναδειχθεί σε διεθνές πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων, αποτελώντας το πρώτο νησί στον κόσμο που έχει επιτύχει μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Μέσω του καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος Just Go Zero Tilos, το νησί έχει καταφέρει να εξαλείψει την ταφή αποβλήτων και να λάβει την αναγνωρισμένη πιστοποίηση Zero Waste Cities. Όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην Τήλο συλλέγονται και διαχειρίζονται με έναν πλήρως κυκλικό τρόπο, χάρη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή, τη συλλογή πόρτα-πόρτα, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αυτό το μοντέλο δεν εξαλείφει μόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού, αλλά θέτει και τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση στη βιωσιμότητα. Η επιτυχία της Τήλου αποτελεί φάρο έμπνευσης για άλλες περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία είναι εφικτή με συντονισμένες δράσεις και συμμετοχή της κοινωνίας.

Ο κ. Γραφάκος αναγνώρισε με εφαλτήριο την Τήνο αναγνώρισε την ανάγκη για περαιτέρω βήματα από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, όπως είπε παρά τις προκλήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα που ενισχύουν τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων στην περιοχή. Η συμβολή του ΦΟΔΣΑ υπήρξε καθοριστική για την υλοποίηση κρίσιμων έργων, βάζοντας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στον χάρτη της κυκλικής οικονομίας.

Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, αφού ειδικά το καλοκαίρι οι όγκοι των απορριμμάτων τετραπλασιάζονται, λόγω του τουρισμού.

Πηγή: powergame.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.