Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΛειψυδρία: Τι συμβαίνει στα νησιά των Κυκλάδων; πως αντιμετωπίζεται;

Λειψυδρία: Τι συμβαίνει στα νησιά των Κυκλάδων; πως αντιμετωπίζεται;

|

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει δραστικά την καθημερινότητα, τη γεωργία, τη βιομηχανία και την τουριστική οικονομία, ενώ συνδέεται στενά με τις κλιματικές αλλαγές που οδηγούν σε πιο έντονες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Στην Ελλάδα, η λειψυδρία γίνεται εμφανής κυρίως σε περιοχές με υψηλή ζήτηση νερού και περιορισμένους υδάτινους πόρους.

Περιοχές με λειψυδρία στην Ελλάδα

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση από τη λειψυδρία είναι κυρίως οι εξής:

Νησιά του Αιγαίου: Τα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, κ.ά.) και των Δωδεκανήσων εξαρτώνται από την αφαλάτωση ή τη μεταφορά νερού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται η ζήτηση λόγω τουρισμού (κεντρική φωτογραφία: Φράγμα Φανερωμένης Νάξου – photo credit Βάλια Γιαννέλη)

Κρήτη: Η ανατολική Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, με τις ανάγκες για άρδευση και κατανάλωση να αυξάνονται σε πολλές περιοχές.

Θεσσαλία: Η πεδιάδα της Θεσσαλίας, μια από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, έχει φτάσει στα όριά της λόγω της υπεράντλησης των υδάτων. Τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα εξαντλούνται, γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την αγροτική παραγωγή.

Πελοπόννησος: Περιοχές όπως η Αργολίδα και η Λακωνία επηρεάζονται σοβαρά, ιδιαίτερα λόγω της ανάγκης για αρδευτικό νερό και των περιορισμένων αποθεμάτων κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιριών.

Αττική: Η Αττική μπορεί να έχει πρόσβαση σε υδάτινους πόρους μέσω των φραγμάτων Μαραθώνα, Υλίκης και Μόρνου, όμως, κατά περιόδους έντονης κατανάλωσης ή μακρών ξηρών περιόδων, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πίεση στην επάρκεια νερού.

Επιπτώσεις της λειψυδρίας σε αγρότες και παραγωγούς

Η λειψυδρία έχει σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες και τους παραγωγούς, οι οποίοι βασίζονται άμεσα στο νερό για την καλλιέργεια των προϊόντων τους. Οι περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπως η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Οι γεωργοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν υπόγεια ύδατα ή να εγκαθιστούν συστήματα αφαλάτωσης, κάτι που συνεπάγεται υψηλό κόστος. Αυτή η πίεση στο νερό όχι μόνο αυξάνει τα έξοδα παραγωγής, αλλά οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και, κατά συνέπεια, σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας νερού επηρεάζει, επίσης, την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού οι αγρότες στρέφονται σε φυτά που χρειάζονται λιγότερο νερό. Αυτό αλλάζει τη σύνθεση των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις ή αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

agrotes-1-e1500655543774

Οικονομικές επιπτώσεις της λειψυδρίας

Η λειψυδρία έχει άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Οι αυξημένες ανάγκες για μεταφορά νερού, η εγκατάσταση αφαλατωτήρων, και τα συστήματα αποθήκευσης οδηγούν σε υψηλότερα κόστη για τις τοπικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η μείωση της αγροτικής παραγωγής μειώνει το ΑΕΠ της χώρας και επηρεάζει τις εξαγωγές, ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν κύριες εξαγωγές, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα.

Οι μειωμένες εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα όχι μόνο επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες αλλά έχουν και ευρύτερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Η λειψυδρία επιβαρύνει και τον τουριστικό τομέα, ειδικά στα νησιά που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Οι περιοχές με έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών των τουριστών, κάτι που μπορεί να πλήξει τη βιωσιμότητα του τουρισμού και να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα ενσωματώνει την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του προβλήματος:

Βελτίωση των υποδομών: Η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης, ώστε να μειωθούν οι απώλειες νερού, είναι απαραίτητη. Σε πολλές περιοχές, οι σωληνώσεις είναι πεπαλαιωμένες και παρουσιάζουν σημαντικές διαρροές.

Επενδύσεις στην αφαλάτωση και την ανακύκλωση νερού: Η αφαλάτωση, ιδιαίτερα στα νησιά, μπορεί να αποτελέσει λύση για την παροχή πόσιμου νερού, ενώ η ανακύκλωση του νερού για αγροτικές και βιομηχανικές χρήσεις μπορεί να μειώσει τη συνολική ζήτηση για γλυκό νερό.

Προώθηση βιώσιμων αγροτικών πρακτικών: Η υιοθέτηση συστημάτων άρδευσης υψηλής απόδοσης, όπως η σταγόνα, μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού στη γεωργία. Παράλληλα, οι αγρότες μπορούν να στραφούν σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Είναι σημαντικό οι πολίτες και οι αγρότες να ενημερωθούν για την αξία της εξοικονόμησης νερού και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Αναβάθμιση της παρακολούθησης των υδάτινων πόρων: Η χρήση τεχνολογιών, όπως τα συστήματα παρακολούθησης με αισθητήρες και οι δορυφορικές εικόνες, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και στην άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Κίνητρα για επιχειρήσεις και τοπικές αρχές: Η παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση και την αειφόρο χρήση νερού, όπως επιδοτήσεις για βιώσιμες υποδομές και τεχνολογίες, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για την εξοικονόμηση νερού.

Η λειψυδρία αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την Ελλάδα, επηρεάζοντας τόσο την οικονομία όσο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και η εκπαίδευση της κοινωνίας είναι κρίσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει τους πολύτιμους υδάτινους πόρους της και να εξασφαλίσει μια αειφόρο μελλοντική διαχείριση, υποστηρίζοντας την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και ενισχύοντας την οικονομική της βιωσιμότητα.

Πηγή: newsbomb.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.