Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

|

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τα καλοκαίρια του περνούσε αρκετό χρόνο στη Νάξο με τους παππούδες του. Ο Μανώλης Πετράκης, πρώτης γενιάς οινοποιός έλαβε κάποια στιγμή την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο στην Κάτω Ποταμιά της Νάξου. Έτσι, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Sainta Anna, αντλώντας έμπνευση για την ονομασία του από το μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται μέσα στο οικογενειακό κτήμα, το οποίο είναι και το παλαιότερο που διασώζεται στο νησί.

«Περνούσα τις καλοκαιρινές διακοπές μου στο νησί στη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Ο παππούς μου προερχόμενος από αγροτική οικογένεια με δίδαξε πολλά γύρω από τον πρωτογενή τομέα και μου μεταλαμπάδευσε τις ευαισθησίες που διατηρούσε για το φυσικό περιβάλλον. Από μικρός είχα όνειρο να εγκατασταθώ στη Νάξο και να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ολοκλήρωσα αρχικά της σπουδές μου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια σπούδασα γεωπόνος. Η επαφή μου με το κρασί αναπτύχθηκε σταδιακά, καθώς για αρκετά χρόνια φτιάχναμε μαζί με τον παππού μου το δικό μας κρασί, κυρίως για τις ανάγκες της οικογένειας πριν κάνω το δικό μου βήμα στην επαγγελματική οινοποίηση», λέει στο TheTotalBusiness ο Μανώλης Πετράκης.

 

Η αρχή έγινε άτυπα το 2013, όταν έκανε τις πρώτες εμφιαλώσεις κρασιού. Και στη συνέχεια κατασκεύασε το δικό του οινοποιείο, ενώ παράλληλα δημιούργησε επισκέψιμες εγκαταστάσεις, υποδεχόμενος του επισκέπτες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι κύριες ποικιλίες με τις οποίες ασχολείται είναι αυτές που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες και τη Νάξο, όπως το ερυθρό Φωκιανό και οι λευκές Μονεμβασιά, Ποταμίσι και Ασύρτικο. Προσεχώς σκοπεύει να οινοποιήσει και την κατεξοχήν ερυθρή κυκλαδίτικη ποικιλία, το Μαυροτράγανο. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η Κάτω Ποταμιά, είναι ένα χωριό στην Κεντρική Νάξο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.

Καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους

Η παραγωγή του είναι επιλεγμένη, προερχόμενη από αμπέλια που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και τα σταφύλια συλλέγονται είτε από αμπελώνες που διατηρεί το οινοποιείο, είτε κατά κύριο λόγο από συνεργαζόμενους παραγωγούς, την παραγωγή των οποίων επιβλέπει ο ίδιος. «Τα αμπέλια μας δεν είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα, ακολουθώντας το μοντέλο της βιολογικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια. Ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε προβεί σε πιστοποιήσεις αμπελώνων με βάση τα βιολογικά πρότυπα, είναι διότι αρκετοί από τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και συχνά η διαδικασία για να τους πείσουμε να ενταχθούν σε μία χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης, είναι κοπιώδης».

«Για την ώρα έχω δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας το οινοποιείο και τις επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Όσοι έχονται εδώ έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής και τα κρασιά μας. Στο κτήμα των 8 στρεμμάτων εκτός από τα αμπέλια, φύονται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά», λέει ο ίδιος. «Στόχος μου είναι να αποκτήσω και κάποια κτήματα το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να αυξήσω τις ιδιόκτητες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή παράγω δύο σειρές κρασιών, τον “Κούρο” και την “Κόρη”, αντλώντας έμπνευση από τα διάσημα κυκλαδίτικα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Εκτός από ξηρά κρασιά, παράγω και δύο ετικέτες γλυκών που προέρχονται από λιαστά σταφύλια καθώς και ένα ημίγλυκο», συμπληρώνει ο Μανώλης Πετράκης.

Τα κρασιά του εκτός από τη Νάξο, διατίθενται στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Η διαδρομή του ωστόσο δεν είναι ανέφελη, όπως εξηγεί. «Οι δυσκολίες είναι αρκετές καθώς όπως γνωρίζετε στα νησιά το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αφενός η γη είναι αρκετά ακριβή λόγω της τουριστικής αξιοποίησής της, αφετέρου η παραγωγή μας είναι αρκετά περιορισμένη λόγω κλιματικών συνθηκών και ανομβρίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ το κόστος παραγωγής μας.

Το γεγονός αυτό συχνά μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τους παραγωγούς. Ωστόσο αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και του κλίματος που επικρατεί, παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των σταφυλιών μας».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Μηλώσια 2025: Το Φιλώτι τιμά με σεβασμό τη Μαριάνθη Βασιλάκη

Μια συγκινητική αθλητική εκδήλωση γεμάτη ενέργεια, μνήμη και συμμετοχή, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου – Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025.

8 Καλοκαίρια φεστιβάλ Στρογγύλη: Η τέχνη απλώνεται στη Σαντορίνη

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, συγκινητικά αφιερώματα, γέλιο και μουσικές βραδιές σε όλο το νησί – με ελεύθερη είσοδο για όλους

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά

Με χοιρινό μπούτι, μυρωδικά και μπόλικα άγρια χόρτα φτιάχνουμε αυτό το αξέχαστο τσιγαριαστό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»