Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

|

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τα καλοκαίρια του περνούσε αρκετό χρόνο στη Νάξο με τους παππούδες του. Ο Μανώλης Πετράκης, πρώτης γενιάς οινοποιός έλαβε κάποια στιγμή την απόφαση να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο στην Κάτω Ποταμιά της Νάξου. Έτσι, δημιουργήθηκε το οινοποιείο Sainta Anna, αντλώντας έμπνευση για την ονομασία του από το μεταχριστιανικό εκκλησάκι του 9ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται μέσα στο οικογενειακό κτήμα, το οποίο είναι και το παλαιότερο που διασώζεται στο νησί.

«Περνούσα τις καλοκαιρινές διακοπές μου στο νησί στη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Ο παππούς μου προερχόμενος από αγροτική οικογένεια με δίδαξε πολλά γύρω από τον πρωτογενή τομέα και μου μεταλαμπάδευσε τις ευαισθησίες που διατηρούσε για το φυσικό περιβάλλον. Από μικρός είχα όνειρο να εγκατασταθώ στη Νάξο και να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ολοκλήρωσα αρχικά της σπουδές μου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και στη συνέχεια σπούδασα γεωπόνος. Η επαφή μου με το κρασί αναπτύχθηκε σταδιακά, καθώς για αρκετά χρόνια φτιάχναμε μαζί με τον παππού μου το δικό μας κρασί, κυρίως για τις ανάγκες της οικογένειας πριν κάνω το δικό μου βήμα στην επαγγελματική οινοποίηση», λέει στο TheTotalBusiness ο Μανώλης Πετράκης.

 

Η αρχή έγινε άτυπα το 2013, όταν έκανε τις πρώτες εμφιαλώσεις κρασιού. Και στη συνέχεια κατασκεύασε το δικό του οινοποιείο, ενώ παράλληλα δημιούργησε επισκέψιμες εγκαταστάσεις, υποδεχόμενος του επισκέπτες κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι κύριες ποικιλίες με τις οποίες ασχολείται είναι αυτές που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες και τη Νάξο, όπως το ερυθρό Φωκιανό και οι λευκές Μονεμβασιά, Ποταμίσι και Ασύρτικο. Προσεχώς σκοπεύει να οινοποιήσει και την κατεξοχήν ερυθρή κυκλαδίτικη ποικιλία, το Μαυροτράγανο. Η δημιουργία του οινοποιείου τοποθετείται χρονικά στο 2016, όταν ο παραγωγός σε ηλικία 25 ετών αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, αξιοποιώντας την πρότερη εμπειρία του και το υπόβαθρο που είχε αποκτήσει από τις σπουδές του. Η Κάτω Ποταμιά, είναι ένα χωριό στην Κεντρική Νάξο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων.

Καλλιέργεια με βιολογικές μεθόδους

Η παραγωγή του είναι επιλεγμένη, προερχόμενη από αμπέλια που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και τα σταφύλια συλλέγονται είτε από αμπελώνες που διατηρεί το οινοποιείο, είτε κατά κύριο λόγο από συνεργαζόμενους παραγωγούς, την παραγωγή των οποίων επιβλέπει ο ίδιος. «Τα αμπέλια μας δεν είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ωστόσο δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα, ακολουθώντας το μοντέλο της βιολογικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια. Ο λόγος που ακόμη δεν έχουμε προβεί σε πιστοποιήσεις αμπελώνων με βάση τα βιολογικά πρότυπα, είναι διότι αρκετοί από τους αμπελουργούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και συχνά η διαδικασία για να τους πείσουμε να ενταχθούν σε μία χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης, είναι κοπιώδης».

«Για την ώρα έχω δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας το οινοποιείο και τις επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Όσοι έχονται εδώ έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής και τα κρασιά μας. Στο κτήμα των 8 στρεμμάτων εκτός από τα αμπέλια, φύονται ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά», λέει ο ίδιος. «Στόχος μου είναι να αποκτήσω και κάποια κτήματα το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να αυξήσω τις ιδιόκτητες καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή παράγω δύο σειρές κρασιών, τον “Κούρο” και την “Κόρη”, αντλώντας έμπνευση από τα διάσημα κυκλαδίτικα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Εκτός από ξηρά κρασιά, παράγω και δύο ετικέτες γλυκών που προέρχονται από λιαστά σταφύλια καθώς και ένα ημίγλυκο», συμπληρώνει ο Μανώλης Πετράκης.

Τα κρασιά του εκτός από τη Νάξο, διατίθενται στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

Η διαδρομή του ωστόσο δεν είναι ανέφελη, όπως εξηγεί. «Οι δυσκολίες είναι αρκετές καθώς όπως γνωρίζετε στα νησιά το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Αφενός η γη είναι αρκετά ακριβή λόγω της τουριστικής αξιοποίησής της, αφετέρου η παραγωγή μας είναι αρκετά περιορισμένη λόγω κλιματικών συνθηκών και ανομβρίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ το κόστος παραγωγής μας.

Το γεγονός αυτό συχνά μας καθιστά μη ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τους παραγωγούς. Ωστόσο αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και του κλίματος που επικρατεί, παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των σταφυλιών μας».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Κέα: Με δράσεις για όλες τις ηλικίες γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας

Η Κέα γίνεται το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλασίας με συμμετοχή, χαρά και περιβαλλοντικό μήνυμα

Σαντορίνη: Μαθήματα ανακύκλωσης για ένα καθαρό μέλλον

Ενημερωτική δράση του Δήμου Θήρας και της ΑΝΑΚΕΜ στο Δημοτικό Σχολείο Καρτεράδου για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών

Κουφονήσι: Σε πλήρη λειτουργία και οι δύο Μονάδες Αφαλάτωσης

Με παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Αντιδημάρχου Ύδρευσης Φώτη Μαυρομμάτη αποκαταστάθηκε η κρίσιμη βλάβη — Προχωρά και η προμήθεια νέων αντλιών

Κουφονήσι – Εκδήλωση: Η Κέρος και το Δασκαλιό στο φως της τιμής και της επιστήμης

Ο Dr Michael Boyd αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων — Τιμήθηκε η μνήμη του Λόρδου Colin Renfrew και το έργο της ΕΡΤ για την Κέρο

Ποιες ουσίες στο νερό βρύσης προκαλούν αλλεργίες & πώς να τις αντιμετωπίσετε με φίλτρο νερού

Το νερό είναι πηγή ζωής, όμως δεν είναι τόσο ωφέλιμο όσο νομίζουμε. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό; Φυσικά και όχι!

Σαντορίνη: Εκπαιδεύοντας τον τουρισμό για να προστατεύσουμε την Ποσειδωνία

Το Cyclades Preservation Fund σε συνεργασία με την easyJet holidays ξεκινούν καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλάσσιων λιβαδιών – Εκπαιδεύσεις, ψηφιακή ενημέρωση και snorkeling δράσεις στο νησί.

«Έφυγε» η Κατερίνα Γιουλάκη, Το γλυκό πρόσωπο της ελληνικής κωμωδίας

H αγαπημένη ηθοποιός που χάρισε γέλιο και ζεστασιά σε γενιές θεατών έφυγε σε ηλικία 87 ετών – Η πορεία της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Φτάνει πια»: Διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία

Κάτοικοι και ακτιβιστές από Βαρκελώνη μέχρι Βενετία ενώνουν τις φωνές τους για έναν τουρισμό πιο δίκαιο για τις πόλεις και τους ανθρώπους τους.

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στη Μήλο για τις εκδηλώσεις στις Κατακόμβες

Διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στη Μήλο με αφορμή τον εορτασμό στις Ιερές Κατακόμβες, συνοδεία Ολυμπιονικών και παρουσίαση του νέου στρατηγικού πλάνου για τον ελληνικό αθλητισμό

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Ο Κύκλωπας της Ηρακλειάς… διαβάζει Ομήρου Οδύσσεια

Στην καρδιά των Μικρών Κυκλάδων, ένας μονόφθαλμος ήρωας του μύθου επανέρχεται με μαγιό και βιβλίο — γιατί και οι Κύκλωπες έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ανάγνωση.