Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜε αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

|

Πατάτες και πορτοκάλια από την Αίγυπτο, ντομάτες από την Τουρκία, πιπεριές από την Ολλανδία, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία, ακτινίδια από την Ιταλία, λεμόνια από τη Νότια Αφρική και καρπούζια από την Αλβανίας, είναι τα φρούτα και λαχανικά που κυριαρχούν στη λίστα με τις αυξημένες εισαγωγές προϊόντων στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το δεκάμηνο 2024, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», οι εισαγωγές συνεχίστηκαν με αυξημένους ρυθμούς κατά 10,41%, φτάνοντας τους  604,343 χιλ. τόνους έναντι 547,338 χιλ. τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Η υποκατάσταση των εισαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών από εγχώρια παραγόμενα φρούτα και λαχανικά και η εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο τους πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στον ΟΤ, οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες κατά 9,04% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023 διορθώνοντας ελαφρώς το 10,55% του ενιάμηνου 2024.

φρούτα και λαχανικά

Οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, για τις εισαγωγές στα κυριότερα προϊόντα.

Με βάση αυτά έγιναν εισαγωγές:

α) 219.537 τόνοι πατάτες έναντι 191.258 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 14,81%) προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Σεπτεμβρίου 2024) από την Αίγυπτο κατά 75%, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

β) 206.709 τόνοι μπανάνες έναντι 190.588 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 8,46%) προερχόμενες από Ισημερινό (κατά 91,6%) και ακολουθούν Κολομβία και Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες κυρίως γειτονικές χώρες.

γ)  8.784 τόνοι κρεμμύδια έναντι 25.262 τόνων πέρσι μειωμένες (μείωση κατά 65,23%) προερχόμενα από Αυστρία (κατά 40%) και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτος.

δ) 27.405 τόνοι ντομάτες έναντι 23.508 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 3,67%) με το 49% της ποσότητας να προέρχεται από την Τουρκία και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία. Μάλιστα το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 11.642 τόνοι προήρθαν από την Τουρκία (μέρος των οποίων επανεξήχθη προς Ισραήλ)

ε) 6.786 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 4.864 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 39,51%) προερχόμενες από Ολλανδία (κατά 31,3%) και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.

ζ) 15.640 τόνοι μήλων έναντι 8.650 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 80,81%) προερχόμενα από τη Βόρεια Μακεδονία (κατά 43,6%) και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 7.529 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.838 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 28,97%) προερχόμενα από Ολλανδία (κατά 72%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κένυα.

θ) 3.251 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.961 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 65,78%) προερχόμενα από Ιταλία (κατά 33,4%) και ακολουθούν Ιράν και Ολλανδία.

ι) 4.878 τόνοι πορτοκάλια έναντι 3.665 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 33,10%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (κατά 70%) και ακολουθούν Νότια Αφρική και Ολλανδία.

ια) 27.546 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 25.128 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 9,6%) προερχόμενα από Νότια Αφρική (κατά 29,6%), Αργεντινή και Αίγυπτο.

ιβ) 11.986 τόνοι μανιτάρια έναντι 11.436 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 4,81%) προερχόμενα από Πολωνία (κατά 95%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.

ιγ) 1.131 τόνοι καρπούζια έναντι 573 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 97,38%) προερχόμενα από Αλβανία κατά 37,3% (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους), τη Ρουμανία και το Ιράν  και

ιδ) 6.887 τόνοι μαρούλια έναντι 5.4166 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 27,16%).

Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες ακόμη και ραπανάκια κ.ά.

φρούτα και λαχανικά

Ελληνοποιήσεις σε φρούτα και λαχανικά

«Παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας ότι η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών εν τούτοις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαμε κρούσματα επιστροφής φορτίων ντομάτας Τουρκίας από Ισραήλ, που είχαν εισαχθεί στη χώρα μας και επανεξαχθεί στο  Ισραήλ γιατί δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα προβλεπόμενα φυτουγειονομικά πιστοποιητικά», επισημαίνει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, με αφορμή τα προβλήματα, που παρουσιάστηκαν στην κτηνοτροφία από τις εισαγωγές, ο κ. Πολυχρονάκης, απευθύνει έκκληση για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς, προκειμένου να αγοράσουν «ατυποποίητα» νωπά φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα ακτινίδια.

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ, τα ακτινίδια μεταφέρονται σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins, χωρίς να παίρνονται προληπτικά μέτρα για την μετάδοση της ασθένειας moria στις ακτινιδιές, όπως και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών, από εισαγωγές μολυσμένων από τρίτες χώρες (πορτοκάλια Αιγύπτου, μανταρίνια Αλβανίας). «Το ακτινίδιο είναι ένα προϊόν, που εισφέρει πάνω από 306 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας σε 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η  έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική.

Ανάγκη η διενέργεια αυστηρών ελέγχων

«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός, που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και μάλιστα σε περιόδους, που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει.

Οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως μας εξηγεί, οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.

«Η αμοιβαιότητα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών παραγωγής της ΕΕ και τρίτων χωρών είναι ένα αίτημα των κοινοτικών παραγωγών, προκειμένου να αποφευχθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνουμε την σημασία της εφαρμογής των κατοπτρικών ρητρών για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον κοινοτικό τομέα των οπωροκηπευτικών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι οι παρεμφερείς αυστηροί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National League 2 – Play Off: Πρόκριση Πανναξιακού ΑΟΚ και τώρα .. Μελίσσια

Ψύχραιμος ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε με 73-69 της Ηλιούπολης και με 2-1 νίκες προκρίθηκε στον ημιτελικό των play off που θα αντιμετωπίσει τα Μελίσσια

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

ΕεεΕΚ Νάξου: Διοργάνωσης δράση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (photos-video)

Το μήνυμα αποδοχής και ελπίδας από το ΕΕΕΕΚ Νάξου για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (photos - video)

Νάξος – Γυμνάσιο Τραγαίας: Συμμετοχή σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο, ποιο ήταν το θέμα;

Συμμετοχή του Γυμνασίου Τραγαίας στο 3ο Πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο "ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ" - Ποιο ήταν το θέμα; .

ΕΚΑΒ: Χρονιά ρεκόρ σε αεροδιακομιδές το 2024

H αύξηση του αριθμού των αεροδιακομιδών σχετίζεται με την τουριστική κίνηση, αλλά όχι μόνο - Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νησιά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Nova – Κακοκαιρία: Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης

Δωρεάν παροχή επικοινωνίας για τους συνδρομητές κινητής Nova σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χανιά Κρήτης, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε τις εν λόγω περιοχές

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.