Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΝησιωτική Ελλάδα: Η αγροτική γη, ασπίδα στην άναρχη ανάπτυξη νησιών

Νησιωτική Ελλάδα: Η αγροτική γη, ασπίδα στην άναρχη ανάπτυξη νησιών

|

Η προστασία του αγροτικού τοπίου και της αγροτικής γης είναι το μεγάλο στοίχημα για την ορθολογική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Μια επιδίωξη η οποία μπορεί να μην κινείται μόνο στα όρια του ρομαντισμού, παρά τη μεγάλη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, καθώς τα υπό εκπόνηση τοπικά πολεοδομικά σχέδια δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για να διασωθεί ό,τι έχει απομείνει.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους, υποστηρίζοντας ότι το αγροτικό τοπίο είναι σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και της άυλης κληρονομιάς των νησιών.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών». «Κάθε νησί έχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική του απομόνωση. Είναι βέβαιο ότι τα μικρά νησιά μας προκαλούν ερευνητικά για το πώς διαχειριζόμαστε την “εξουσία” που έχουμε ως πολεοδόμοι και χωροτάκτες, τραβώντας γραμμές», ανέφερε η Ρένα Κλαμπατσέα, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων.

Ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Μαρία Καραμανώφ, υποστήριξε ότι η τουριστική ανάπτυξη των νησιών τα τελευταία χρόνια δεν είναι φυσιολογική. «Βλέπαμε την καταστροφή να έρχεται εδώ και πολλά χρόνια. Ξέραμε τι θα συμβεί και είχαμε τα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε. Η νομολογία του ΣτΕ για τα νησιά προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά και ενέπνευσε το περιβαλλοντικό κίνημα. Παρερμηνεύτηκε, καταστρατηγήθηκε, διαστρεβλώθηκε και εντέλει ξεχάστηκε, όπως και η βιώσιμη ανάπτυξη».

Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναρχίας που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ορισμένα νησιά το πώς ο χωρικός σχεδιασμός της Μυκόνου συμπεριέλαβε τελικά στον πολεοδομικό σχεδιασμό ως δεύτερο λιμάνι του νησιού, εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν… αυθαίρετα από ιδιώτες, στους οποίους είχαν επιβληθεί και πρόστιμα για τις πράξεις τους. «Είμαστε ανάξιοι διαχειριστές μιας κληρονομιάς που άντεξε χιλιετίες. Ας σώζουμε οτιδήποτε σώζεται», κατέληξε.

Πολιτισμική ταυτότητα
Ενα κοινό σημείο «συνάντησης» των επιστημόνων που συμμετείχαν στην ημερίδα ήταν η ανάγκη προστασίας της αγροτικής γης. Για το θέμα μίλησαν κατ’ αρχάς ο Γιώργος Βλάχος, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Βαγγέλης Παυλής, επίκουρος καθηγητής στην ίδια σχολή. «Βλέποντας τις αλλαγές κάλυψης την προηγούμενη δεκαετία, παρατηρούμε ότι η αγροτική γη και οι θαμνώνες μετατράπηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι τα δάση σε αστική γη. Η πίεση έχει πλέον μετατοπιστεί εκεί», ανέφεραν.

«Στα νησιά, όπου η κλίμακα είναι μικρή, το αγροτικό τοπίο με τις αναβαθμίδες του και τις άλλες ιδιαιτερότητές του αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας. Επομένως, η διασφάλιση της αγροτικής γης ουσιαστικά διασφαλίζει με έμμεσο τρόπο και την τουριστική ανάπτυξη. Περαιτέρω, λειτουργεί προς όφελος της βιοποικιλότητας: στα νησιά έχουμε 43 τοπικές ποικιλίες κηπευτικών, 32 δενδρωδών και μικρών καρποφόρων, 29 τοπικές ποικιλίες αμπελιών, 4 φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, 4 σιτηρών και 4 ψυχανθών».

Παροχή κινήτρων

Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η θεσμική προστασία της γεωργικής γης δεν είναι αποτελεσματική. «Η παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς πιέσεις. Τα έσοδα από τη γεωργία δεν θα φθάσουν ποτέ τα έσοδα από τον τουρισμό. Επομένως χρειάζονται μέτρα ρυθμιστικού χαρακτήρα για την προστασία της γης. Ειδικά για τα νησιά, η προστασία δεν πρέπει να περιορίζεται στη γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς αυτή είναι ελάχιστη». «Για να σώσουμε το νησιωτικό τοπίο, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το δομημένο περιβάλλον, αλλά και με την ύπαιθρο και τον αγροτικό χώρο που συνενώνει τις νησιωτικές κοινωνίες με την άυλη κληρονομιά που ενσωματώνει», ανέφερε η αρχιτέκτονας Ηβη Νανοπούλου.


«Διεθνώς γίνεται μια εμπορευματοποίηση του χώρου, που στη χώρα μας ροκανίζει και κατασπαταλάει την ύπαιθρο, μια εξέλιξη μη αναστρέψιμη. Οσο συμβαίνουν αυτά, ζούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως την έλλειψη νερού, τις πλημμύρες, την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας». Οπως εκτίμησε, αν η αρχιτεκτονική των κτιρίων που ανεγείρονται στη νησιωτική ύπαιθρο ακολουθούσε τις μορφές και τους όγκους της αγροτικής αρχιτεκτονικής, τότε αυτό θα διασφάλιζε τον σαφή διαχωρισμό των οικισμών αλλά και θα περιόριζε τις υπερβολές.

Οι επιστήμονες πρότειναν τη θεσμική προστασία της αγροτικής γης ώστε να αποτραπεί η αλλαγή χρήσης της (για δόμηση σπιτιών, εξοχικών, ξενοδοχείων κ.ο.κ.), τη θέσπιση «κόφτη» ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ιδιοκτησίας και την ενίσχυση της δικτύωσης των παραγωγικών τομέων (λ.χ. γεωργία με τουρισμό) ώστε να διατηρηθεί, έστω εν μέρει, η επισιτιστική αυτάρκεια στα μικρά νησιά.

Κείμενο: Γιώργος Λιάλιος – Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.