Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου, Επαγγελματικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Κυκλάδων, Καταδυτικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Κέντρων, του Τύπου, Περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και μη κερδοσκοπικών Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από 22 νησιά του Αιγαίου, πριν λίγες ημέρες στη Σαντορίνη δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις “Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες”, στο πλαίσιο της ομώνυμης, ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Cyclades Preservation Fund (CPF), στο περιθώριο της πρόσφατης Συνάντησης Νησιωτών για το Περιβάλλον/CPF Islanders Forum 2024.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του τοπικού συλλόγου Θηραϊκή Θάλασσα που την τελευταία δεκαετία έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) στην Σαντορίνη. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της εκδήλωσης συμμετείχε εξ αποστάσεως με τιμητική παρέμβαση ο Pierre Yves Cousteau, ιδρυτής και επικεφαλής του οργανισμού Cousteau Divers που κατέχει σημαντική εμπειρία σχετικά με τα οφέλη των ΘΠΠ σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει προσωπικά εμπλακεί, πολύ ενεργά, στην συλλογική, “από τα κάτω” πρωτοβουλία και πρόταση προς την ελληνική Πολιτεία για προστασία της θάλασσας στη Σαντορίνη, ενώ παραμένει και ένθερμος υποστηρικτής των νέων προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα προς την ίδια κατεύθυνση μέσω επικαιροποίησης και επαναϋποβολής της πρότασης για δημιουργία ΘΠΠ στην Σαντορίνη.
Την εκδήλωση του CPF για τις ΘΠΠ και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης (εξ αποστάσεως συμμετοχή), η εκπρόσωπος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου, ΟΦΥΠΕΚΑ Φωτεινή Βρεττού και η εκτελεστική διευθύντρια του CPF Άννυ Μητροπούλου, ενώ αναγνώστηκε και γραπτός χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Η ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ. Μαρία Σαλωμίδη εκπροσωπώντας επιπλέον και τον Σύλλογο Θηραϊκή Θάλασσα, αναφέρθηκε στην “Οδύσσεια” της πρωτοβουλίας της κοινωνίας των πολιτών για δημιουργία ΘΠΠ στην Σαντορίνη, κάνοντας μια αναδρομή της σχεδόν 15ετούς διαδρομής, στους ανθρώπους-κλειδιά, στη διαβούλευση με τους αλιείς, στην υποστήριξη του Δήμου και του ίδιου του Δημάρχου, στη διεθνή προβολή της προσπάθειας μέσω και της παρουσίας του Pierre Yves Cousteau αλλά και στις απογοητεύσεις από την ελληνική Πολιτεία. Τόνισε επιπλέον πως τυχόν θετική αποδοχή αυτής της νέας πρότασης, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας, προκειμένου για το σχεδιασμό και την ουσιαστική εφαρμογή μέτρων προστασίας, με ελάχιστο διοικητικό και οικονομικό βάρος από την κεντρική διοίκηση.
Στο παράδειγμα της ΘΠΠ της Γυάρου αναφέρθηκε ο Δρ. Σπύρος Κοτομάτας, ως εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, εστιάζοντας ιδιαιτέρως και από την δική του πλευρά στη σημασία των συμμετοχικών διαδικασιών και στον ρόλο της Επιτροπής Συν-διαχείρισης στον σχεδιασμό και τη διαχείριση μιας ΘΠΠ, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στις ποικίλες και πρωτοποριακές δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και πολιτικής που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη δημιουργία ΘΠΠ πέριξ της Γυάρου. Τόνισε επιπλέον τον ρόλο της τεχνολογίας στην επιτυχία της φύλαξης που είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της παράνομης ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας, και την αντίστοιχη αυξημένη ποικιλία ειδών και σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη εντός της ΘΠΠ. “Η επιμονή, η υπομονή και η αποφασιστικότητα” αναδείχθηκαν από τον ίδιο ως τα κύρια στοιχεία, πίσω από κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.
Αξιοσημείωτες ήταν οι παρεμβάσεις από την πλευρά των Επαγγελματικών Αλιευτικών Συλλόγων Σαντορίνης και Αμοργού, που εκπροσωπήθηκαν αντίστοιχα από τους αλιείς Κυριάκο Πρέκα, Πρόεδρο του Συλλόγου Θήρας και Γιώργη Ρούσσο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αμοργού. Ο κος Πρέκας εξήρε την αποτελεσματικότητα των ΘΠΠ και πρότεινε να μετονομαστούν σε “μαιευτήρια ψαριών”, ενώ ο κος Ρούσσος μοιράστηκε την αγωνία για το μέλλον του επαγγέλματός των παράκτιων αλιέων και το μέλλον των παιδιών τους και την ελπίδα που βλέπουν μέσω των ΘΠΠ να παραδώσουν στη νεότερη γενιά καλύτερες θάλασσες.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισαν από κοινού ο Βαγγέλης Παράβας με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ΘΠΠ στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν και αναδείχθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μια ενημερωμένη και ενεργή κοινότητα σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.
Η εκδήλωση «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπικές Κοινωνίες» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 στο Μπελώνιο συνεδριακό κέντρο στα Φηρά της Σαντορίνης, σε συνέργεια με την πρωτοβουλία Cycladorama που υλοποιεί το CPF με τη συνεργασία και υποστήριξη του Blue Marine Foundation, και στο περιθώριο του CPF Islanders’ Forum 2024 (18-21/10/2024).
Η πρωτοβουλία CPF Islanders Forum σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το CPF στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CycladoScope/Κυκλαδοσκόπιο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης.
Ευχαριστούμε θερμά
– το Ίδρυμα Αθηνάς Ι.Μαρτίνου για τη δωρεά με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών και επικοινωνιακών αναγκών του CPF Islanders’ Forum 2024.
– τον όμιλο Empiria Group για την ζεστή φιλοξενία των συμμετεχόντων – μελών του CPF Islanders’ Forum 2024 στο ξενοδοχείο Vedema και την υποστήριξη της εκδήλωσης με θέμα «Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες» που αποτελεί συνέργεια με το πρόγραμμα Cyclades Care for Wildlife που συντονίζει το CPF.
-το Blue Marine Foundation για την υποστήριξη των προγραμμάτων Cycladorama και Cyclades Care for Wildlife και την υποστήριξη των αντίστοιχων ανοιχτών εκδηλώσεων.
– την εταιρεία Thenamaris για την υποστήριξη της τεχνικής κάλυψης του CPF Islanders΄ Forum 2024.
– τις εταιρείες BLUE STAR FERRIES και SEAJETS για την παροχή έκπτωσης στις μετακινήσεις των μελών του CPF Islanders’ Forum 2024.
Η διοργάνωση του CPF Islanders’ Forum 2024 στην Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια των τοπικών μας συμμάχων Dive in Action, Θηραϊκή Θάλασσα και την αρωγή της περιβαλλοντικής ομάδας Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου Θήρας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Συμμετοχή από τα νησιά: Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αργοσαρωνικού, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κίμωλος, Κύθνος, Λέσβος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος , Ρόδος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος.
Συμμετέχοντες φορείς: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου-ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σαντορίνης, Δήμος Πάρου, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, Λιμεναρχείο Θήρας, Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Cousteau Divers, ΔΕΣΜΟΣ, Ένωση Κ.Α.Λ.Ο. Νοτίου Αιγαίου, WWF Ελλάς, Αρίων, MOm, Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία- Βιώσιμες Κυκλάδες, Empiria Group, Vedema Resort, Zas Ferries, Argo Saronic Environment Foundation, Cyclades Preservation Fund (CPF).
Συμμετοχή από τοπικούς οργανισμοί, συλλογικότητες & πρωτοβουλίες: Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού Χοζοβιώτισσα, Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, Επιτροπή Ανακύκλωσης Δήμου Αντιπάρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Δονούσας Ποσειδών, Discover Iraklia, Save Ios, Cyclades Unified, Ένωση Γυναικών Κύθνου, Healing Lesvos, Creative Milos, Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων Κόρες των Κυκλάδων, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Ο κήπος της Αριάδνης, Νοσοκομείο Άγριας Ζωής Αλκυόνη, Save Paros, Αρχίλοχος, Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου, Φίλοι του Πάρκου Πάρου, Sustainable Living Paros, Πολιτιστικός Σύλλογος Η Πάτμος των Χρωμάτων, Ιππόκαμπος, Σύνδεσμος Σικινιτών, Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες, ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελλιά Τήνου, Φιλοζωικός Σύλλογος Σερίφου, Dive in Action, Θηραϊκή Θάλασσα, Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Θήρας, Περιβαλλοντική ομάδα Μαντιλίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου, Φωνή του Δάσους, Συντονιστική επιτροπή για το Sea Diamond, Archipelago Network, Santorini Animal Welfare, Σύστημα Προσκόπων Θήρας, Καταδυτικό Κέντρο Μήλου, Καταδυτικό κέντρο Atlantis, Μπελλώνιο Ίδρυμα Δημοτικός Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Οργανισμός Θήρας.