Κόρωνος… Ένα χωριό της Ορεινής Νάξου που πλήρωσε ακριβά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή από το 1941 έως το 1944… Αξιοσημείωτο είναι ότι έχασε το 1/4 του πληθυσμού της και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την επίσημη απογραφή: 1903 κάτοικοι το 1940 και 1311 κάτοικοι το 1945…
Ποιες οι βασικές αιτίες; Η έλλειψη πόρων λόγω του κλεισίματος των σμυριδωρυχείων (κύρια απασχόλησης των Κορωνιδιατών) έφερε την πείνα και την ασιτία που θέρισαν τους κατοίκους και πολλές από τις οικογένειες που απέμειναν, εγκατέλειψαν τη Κόρωνο.
Ένας πληθυσμός με πολυμελής οικογένειες και με κύρια ασχολία την σμύριδα βρέθηκε ξαφνικά με χρήματα που είχαν χάσει την αξία τους, χωρίς μεγάλη αγροτική παραγωγή, με έναν κατακτητή του πλιάτσικου (τους Ιταλούς) , με καμία βοήθεια από το διορισμένο κράτος των Γερμανών, με έναν βαρύ χειμώνα (ιδιαίτερα ο χειμώνας 1942 -1943) και με τον Ερυθρό Σταυρό να μη καταφέρνει να βρίσκει το δρόμο για τη Κόρωνο…
Η πείνα
Αρχικά ο θάνατος χτύπησε τα νεογέννητα, τα μικρά παιδιά τους αρρώστους και τους γηραιότερους, έπειτα έκαναν την εμφάνιση τους οι αρρώστιες της εξάντλησης και της ασιτίας. Σε όσες οικογένειες χάθηκε ο πατέρας, ξεκληρίστηκαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν πατέρα και τέσσερα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς να έχασε κάποιο μέλος της. Ακόμα και οι οικογένειες κτηνοτρόφων που αρχικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα όταν έπεσε επιδημία άνθρακα στα κοπάδια τους.
Νάξος: Οι ξεχασμένοι μικροί ήρωες που χάθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής σε Κόρωνο και Σκαδό
Πρέπει να σημειώσουμε ότι επέζησαν κυρίως όσοι επέλεξαν το δρόμο της φυγής είτε εντός του νησιού στα πεδινά, είτε προς τας… εξοχάς όπως Ατσιπάπη, Σίφωνες, Πεντακρήνες, Λυώνας, και Μέση όπου μπορούσαν να προστατέψουν την ελάχιστη αγροτική παραγωγή τους. Το να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι σε δύο μόνο χωριά (Κόρωνος και Σκαδό άνω των πεντακοσίων ανθρώπων) από την ασιτία είναι εγκληματικό από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Νάξο από την ίδια αιτία, την ίδια περίοδο, δεν πέθαναν πάνω από 20 άνθρωποι. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι η Κόρωνος και γενικά η Ορεινή Νάξος είχε αρκετούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών και οι οποίοι τιμώνται ως ήρεως πολέμου.
Εκδήλωση / πρόγραμμα
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου θαπραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Κορώνου επιμνημόσυνη δέηση καθότι όπως αναφέρει η πρόσκληση “είναι ιερό μας χρέος ως μαρτυρικό χωριό να τιμούμε τα θύματα”
Αναλυτικά, τι αναφέρει η πρόσκληση με την υπογραφή του προέδρου Κορώνου, Νίκου Χουζούρη
“Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Κόρωνο μετά την θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ προαναπαυσομένων αδελφών μας που υπήρξαν θύματα από την πείνα και τις κακουχίες κατά την διάρκεια της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής περιόδου 1941-1944.
Ιερό μας χρέος ως μαρτυρικού χωριού είναι να τιμούμε τα θύματα και να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη.
Καλείσθε λοιπόν να συ προσευχηθούμε”.
prosklisi
Για περισσότερες πληροφορίες πάντως μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα: https://koronostragodia.blogspot.gr/