Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙσπανία - Βαλένθια: Στους 72 οι νεκροί από τις πλημμύρες, αίτημα για...

Ισπανία – Βαλένθια: Στους 72 οι νεκροί από τις πλημμύρες, αίτημα για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

|

Εικόνες βιβλικής καταστροφής επικρατούν στην Ισπανία με τη σφοδρή νεροποντή να προκαλεί ένα ατελείωτο χάος. Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει, την ίδια στιγμή, όπως γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, άγνωστος κάτι που παρατείνει τον εφιάλτη.

Οι 70 από τους νεκρούς προέρχονται από την περιοχή της Βαλένθια, η οποία επλήγη περισσότερο. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από αύριο Πέμπτη έως το Σάββατο.

Πάνω από 400 μίλια μακριά από τη Βαλένθια, κόκκινη προειδοποίηση εκδόθηκε για την περιοχή Campina Gaditana της νότιας Ισπανίας όσον αφορά στις έντονες βροχοπτώσεις, αναφέρει η προγνώστρια καιρού Τζοάνα Ρόμπινσον.

Η προειδοποίηση για την περιοχή ισχύει μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα) και οι προβλέψεις δείχνουν ότι μπορεί να πέσουν 120 χιλιοστά βροχής σε 12 ώρες.

«Η συμβουλή που δίνεται είναι να ενημερώνεστε για την τελευταία πρόγνωση του καιρού και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα, να είστε σε επαγρύπνηση και να ενεργείτε σύμφωνα με τις συμβουλές των αρχών», αναφέρει η Ρόμπινσον.

Οι κόκκινες προειδοποιήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να προκληθούν ακραίες ζημιές, απειλητικές για τη ζωή σε περιοχές που βρίσκονται εντός επικίνδυνης ζώνης.

Οι τοπικές αρχές στις πληγείσες ισπανικές περιφέρειες εκδίδουν ακόμη ειδικά μηνύματα σχετικά με ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και που αφορούν και το κατά πόσον το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για πόση.

Τα πλάνα δε που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες είναι συγκλονιστικά: τόνοι νερού που καταστρέφουν γέφυρα, οχήματα που παρασύρονται και συγκρούονται το ένα με το άλλο.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, περίπου 140.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι περίπου 132.000 εξ αυτών βρίσκονται στη Βαλένθια που έχει υποστεί μέχρι στιγμής και το μεγαλύτερο πλήγμα. Παρά τις προσπάθειες των τεχνικών, δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε δύο μη λειτουργικούς υποσταθμούς. Σε Βαλένθια και Αλικάντε εργάζονται περίπου 500 άτομα για την αποκατάσταση των υπηρεσιών, ενώ έχουν κινητοποιηθεί πόροι και από άλλες γεωγραφικές περιοχές, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για γεννήτριες, ως προσωρινή λύση.

Δεκάδες βίντεο που προβάλλονταν στη διάρκεια της νύχτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να έχουν παγιδευτεί από τα νερά των πλημμυρών και κάποιους που αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να μην παρασυρθούν από τα νερά.

Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν συνεχώς στην περιοχή, με τους διασώστες να προσεγγίζουν στα πλήμμυρισμένα σπίτια προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπους αλλά και ζώα.

Στην Καστίγια Λα Μάντσα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν τον θάνατο μιας 88χρονης γυναίκας στον δήμο Μίρα και μιας γυναίκας στο Λετούρ. Έξι άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Αλμπαθέτε, ενώ 12 ακόμη δήμοι έχουν πληγεί. Εκπρόσωπος της περιοχής δήλωσε ότι ο κυβερνήτης θα ζητήσει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης όταν περάσει η κακοκαιρία DANA. «Τώρα προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι», είπε.

Το υπουργείο Άμυνας προσέφερε φορητά νεκροτομεία, λόγω των φόβων ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί, μόλις αρχίσει να απομακρύνεται η λάσπη. Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν 155.000 ανθρώπους, ενώ η καταιγίδα κινείται προς τα βόρεια και κυρίως προς τα βόρεια της Βαλένθια.

Προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση ορισμένων δήμων της Βαλένθια, λόγω ενός φράγματος και μιας μονάδας επεξεργασίας νερού που έχει υποστεί βλάβες και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 10 ώρες για την αποκατάστασή τους. Πάντως, η πόλη της Βαλένθια διατηρεί την υπηρεσία πόσιμου νερού με τον φορέα διαχείρισης να κάνει λόγο για εγγυημένη παροχή.

Παράλληλα, η Ανδαλουσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία ελικόπτερα Super Puma στη Βαλένθια για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις των σωστικών αρχών. Η αξιοποίηση των Super Puma θεωρείται σημαντική, καθώς μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 20 άτομα ή αγαθά.

Ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας, που έχει αλλάξει το πρόγραμμά του, θα μεταβεί στον δήμο Αλόρα της Μάλαγα, που επηρεάστηκε από τις πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης στις όχθες του ποταμού Γκουανταλχόρτσε.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στις φυλακές Πικάσεντ, όπου υπάρχουν σχεδόν 2.000 κρατούμενοι. Οι περίπου 140 υπάλληλοι που πήγαν να εργαστούν για τη χθεσινή βάρδια βρίσκονται ακόμη μέσα, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στη φυλακή των συναδέλφων τους που επρόκειται να τους αντικαταστήσουν. Πάντως, σύμφωνα με τις αναφορές, δεν έχει υπάρξει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία άνοιξε τηλεφωνική γραμμή για όσους ψάχνουν αγνοούμενους, ενώ η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει στήριξη και το Copernicus έχει ενεργοποιηθεί.

Οι σημερινές πλημμύρες είναι οι χειρότερες που έχουν πλήξει την Ισπανία από το 1996, όταν 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καταρρακτώδεις βροχές που είχαν ξεσπάσει σε πόλεις στα Πυρηναία.

Ο Ερνέστο Ροντρίγκεζ Καμίνο, ανώτερος κρατικός μετεωρολόγος και μέλος της Ισπανικής Μετεωρολογικής Ένωσης δήλωσε: «Αυτού του είδους οι έντονες και εξαιρετικές, σπάνιες βροχοπτώσεις θα γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες και, ως εκ τούτου, πιο καταστροφικές».

Ενότητα, αλληλεγγύη και επαγρύπνηση ζήτησε ο Πέδρο Σάντσεθ

Ενότητα, αλληλεγγύη και επαγρύπνηση ζήτησε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, που προειδοποίησε τους πολίτες ότι «το καιρικό μέτωπο εξακολουθεί να προκαλεί καταστροφές και δεν μπορούμε να πούμε ότι το καταστροφικό επεισόδιο έχει τελειώσει».

«Υπάρχουν ακόμη προειδοποιήσεις για τον καιρό στην Ανδαλουσία, τη Βαλένθια, την Αραγονία, την Καστίλη και Λεόν, την Καταλονία, την Εξτρεμαδούρα, τη Ναβάρα, τη Λα Ριόχα και τη Θέουτα. Γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες αυτών των περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: να μένουν μακριά από τους δρόμους- να αποφεύγουν να ταξιδεύουν κοντά σε χαράδρες, όχθες ποταμών και κοίτες ποταμών και να λαμβάνουν υπόψη τους τις συμβουλές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και της αστυνομίας. Κανείς δεν πρέπει να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ισπανία είχε περισσότερα από όσα της «αναλογούσαν» σε φυσικές και υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζοντας την πανδημία, την καταιγίδα Φιλομένα τον Ιανουάριο του 2021 και τις ηφαιστειακές εκρήξεις στα Κανάρια Νησιά, προσθέτοντας όμως ότι τέτοιου είδους αντιξοότητες αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό της.

«Θα δώσουμε ένα χέρι και θα βοηθήσουμε όσους δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους ή όσους αναζητούν συγγενείς ή φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτή τη στιγμή, θα σταθούμε στο πλευρό εκείνων που υποφέρουν από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων», επισήμανε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων. «θα σας βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που έχει η Πολιτεία. Και αν χρειαστεί, από την Ευρωπαϊκή ¨Ενωση», είπε.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Φελίπε, που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά, έκανε λόγο για «τεράστια καταστροφή». Όπως είπε σε δημοσιογράφους, υπάρχουν ακόμη δυσκολίες όσον αφορά στην πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές, οπότε η εικόνα για την έκταση και τα πιθανά θύματα των πλημμυρών δεν είναι ξεκάθαρη.

«Με παρηγορεί η γνώση ότι όλα τα δυνατά διαθέσιμα μέσα είναι στη διάθεση των αρχών και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Όλοι εργάζονται και το σημαντικό είναι να τους αφήσουμε να εργαστούν συντονισμένα», τόνισε ο Ισπανός μονάρχης.

Τη συμπαράστασή της εξέφρασε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για καταστροφικές εικόνες. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και τις ομάδες διάσωσης», έγραψε στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ έχει ήδη προσφέρει στήριξη. Το Copernicus έχει ενεργοποιηθεί», πρόσθεσε.

Χωρίς πρόσβαση κάτοικοι κάποιων περιοχών

Ο Κάρλος Μαθόν, ο περιφερειακός επικεφαλής της Βαλένθια, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένοι σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν οποιουδήποτε είδους οδική μετακίνηση και να παρακολουθούν τις ενημερώσεις που γίνονται στις οδηγίες των επίσημων φορέων. Παράλληλα, ανεστάλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τη Βαλένθια με Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ έχουν διακοπεί και βασικές υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, ακυρώθηκαν δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην Βαλένθια, όπου κάποιες περιοχές όπως η Τουρίς και η Ουτιέλ έχουν καταγράψει 200 χιλιοστά βροχής, και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη.

Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που μετέφερε 276 επιβάτες εκτροχιάστηκε στην νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρείχαν βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους στην Αλόρα, στην Ανδαλουσία, σε ορισμένους με ελικόπτερο, μετά την υπερχείλιση ποταμού.

Πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξάλλου στη Βαλένθια και την Ανδαλουσία λόγω πλημμυρών.

Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στην Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (κρύα σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές πλημμύρες, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: protothema.gr / El Pais, El Mundo, RTVE


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα