Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: "Προ των πυλών" το νέο λιμάνι στον Μονόλιθο

Σαντορίνη: “Προ των πυλών” το νέο λιμάνι στον Μονόλιθο

|

Ο «κυβος ερρίφθη» για το νέο λιμάνι στη Σαντορίνη, το οποίο αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στη στρατηγική για την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί από τα εκατομμύρια επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο.

Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη χώρα μας, έχει να λύσει πολλά προβλήματα διαχείρισης του ισχυρού τουριστικού ρεύματος όμως όλοι συμφωνούν, πολιτεία και τοπικοί παράγοντες, ότι το νέο λιμάνι είναι πρώτη αναγκαιότητα.

Τα συναρμόδεια υπουργεία και το νέο λιμάνι στη Σαντορίνη

Πληροφορίες του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” αναφέρουν ότι το θέμα εξετάζεται ήδη από τα συναρμόδια υπουργεία, μετά και την τοποθέτηση του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως νέο λιμάνι και ήδη το δρομολογούμε αυτό».

Οι πρώτες συσκέψεις για το θέμα έχουν ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταρτιστεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης της ανάπτυξης της Σαντορίνης.

Ο Μονόλιθος και μία μικρή μετατόπιση 

Όσον αφορά στο λιμάνι όλα δείχνουν ότι θα γίνει στον Μονόλιθο όχι όμως εκεί ακριβώς που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.

Όπως πληροφορείται ο ΟΤ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό εκτιμάται ότι η μετατόπιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ που υπάρχει στην περιοχή που είχε επιλεγεί από τον Δήμο, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και προκρίνεται η λύση της μικρής μετατόπισης της θέσης.

Δεύτερο τελεφερίκ και νέα μαρίνα στη Σαντορίνη

Το κυβερνητικό σχέδιο που καταρτίζεται προβλέπει ακόμη την κατασκευή νέας μαρίνας στην ίδια περιοχή όπως και άλλα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σαντορίνη, όπως π.χ. δεύτερο τελεφερίκ.

Παράλληλα, θα τρέχουν και τα άλλα μέτρα όπως η κατάρτιση συστήματος διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων (berth allocation), μέτρα για το χωροταξικό, άλλα έργα υποδομής (διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π.)

Η κατασκευή του δεύτερου τελεφερίκ προκρίνεται και αυτή παρά τη δημιουργία νέου λιμανιού καθώς είναι κάτι που μάλλον θέλουν και οι εταιρείες κρουαζιέρας, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού που συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της CLIA.

Η εμπειρία της Καλντέρας 

Τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στη Σαντορίνη δεν έχουν πρόβλημα να αποβιβάζουν τους επιβάτες τους με τις λέμβους καθώς θέλουν να τους προσφέρουν την εμπειρία να βρίσκονται στη Καλντέρα. Ως εκ τούτου περισσότερο από το λιμάνι τους ενδιαφέρει η κατασκευή δεύτερου τελεφερίκ, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η χρηματοδότηση να προέλθει από τις ίδιες τις εταιρείες στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε στην CLIA ο πρωθυπουργός, να καταθέσουν προτάσεις για επενδύσεις που μπορεί να κάνουν σε υποδομές και η κυβέρνηση να εξετάσει να παγώσει το τέλος επιβάτη όπως αποκάλυψε χθες ο ΟΤ.

Ζώρζος “Θέλω ένα σύγχρονο λιμάνι” 

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαντορίνης έχει πάρει απόφαση για τη θέση του νέου λιμανιού και περιμένει τη χωροθέτηση του. «Θέλουμε ένα λιμάνι πιο σύγχρονο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του τόπου», έχει αναφέρει στον ΟΤ ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γιώργος Νομικός έχει επισημάνει στον ΟΤ ότι το νέο λιμάνι σε συνδυασμό και με τα μέτρα ελέγχου της ροής των κρουαζιερόπλοιων που έχουν ληφθεί θα φέρουν μια τάξη στη μελλοντική τουριστική εικόνα της Σαντορίνης.

«Εμείς θέλουμε την κρουαζιέρα«, σημειώνει «αλλά θέλουμε προσθέτει μια καλύτερη διαχείριση της που θα δίνει ζωή στο νησί και θα έχει ικανοποιημένους και τους επισκέπτες του».

Η κατασκευή του νέου λιμανιού και της μαρίνας μαζί με τα μέτρα διαχείρισης της κρουαζιέρας (berth allocation) και το χωροταξικό είναι τρία μείζονα ζητήματα που κρίνονται ως άμεσης αντιμετώπισης.

Τι λένε οι ξενοδόχοι για το χωροταξικό 

Όσον αφορά το χωροταξικό ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης μιλώντας πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης τόνισε ότι το νησί χρειάζεται ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό ενώ συμπλήρωσε ότι και οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι όπως και η οργάνωση ροών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΕΞΣ δημοσιοποίησε τις θέσεις της για το χωροταξικό και ζητά μεταξύ άλλων:

  • Να μην κατασκευαστούν νέα ξενοδοχεία εκτός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του εν λόγω Χωροταξικού για τον τουρισμό.
  • Να δημιουργηθεί βιομηχανική περιοχή στο Μονόλιθο, ώστε όλες οι βιοτεχνικές μονάδες να είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο του νησιού.
  • Να προστατευτούν οι εκτάσεις γεωργικής γης και κυρίως οι αμπελώνες. Η εμπειρία του επισκέπτη δεν πρέπει να περιορίζεται στο ξενοδοχείο, την ταβέρνα και στην παραλία, αλλά σε όλο το φάσμα των προϊόντων που ο τόπος αυτός παράγει αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει.
  • Να προστατευτούν όλοι οι οικισμοί, αλλά κυρίως οι παραδοσιακοί οικισμοί και να ενταχθούν σε διατάγματα που να προσδιορίζουν τους όρους δόμησης. Το Εμπορείο, ο Πύργος και το Μεγαλοχώρι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
  • Η μοναδική καλντέρα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους οικισμούς. Θα πρέπει να μελετηθούν οι οικισμοί της Οίας, των Φηρών, του Ημεροβιγλίου κλπ με ιδιαίτερη προσοχή και να προσδιοριστούν ειδικοί όροι δόμησης και χρήσης.
  • Να προβλεφθούν διατάξεις στην αδειοδότηση ανέγερσης ξενοδοχείων, όπου θα επιτρέπεται η ανέγερση επιπλέον τετραγωνικών από τον συντελεστή δόμησης, εντός της ίδιας ιδιοκτησίας και θα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την στέγαση του προσωπικού, που όμως δεν θα επιτρέπεται να μετατραπούν σε δωμάτια πελατών, με αυστηρές χρηματικές ποινές στους παραβάτες, έως και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα των αναγκών στέγασης προσωπικού. Επίσης να υποχρεώνονται τα ξενοδοχεία να δημιουργούν χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων πελατών τους (κυρίως στα εντός οικισμών).
  • Στους παραδοσιακούς οικισμούς να μην επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων με μοντέρνα αρχιτεκτονική, παρά μόνο στην λογική της ένταξης σε αυτόν και της προσαρμογής στο ύφος και στην μορφή του οικισμού.
  • Να μην επιτρέπεται η επέκταση των παραδοσιακών οικισμών.
  • Να περιοριστεί η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών χωρίς σήμα του ΕΟΤ, στην αγορά του διαμοιρασμού (Airbnb). Να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κατοικιών ανά οικισμό που θα διατίθενται, καθώς αλλοιώνεται η έννοια της εντοπιότητας του οικισμού, απομακρύνοντας τους μόνιμους κατοίκους.
  • Να μην αλλάζουν χρήση οι κατοικίες ώστε να μετατρέπονται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σαντορίνη
Σαντορίνη

Βολές για την βραχυχρόνια μίσθωση

Σε ότι αφορά στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), η Ένωση πιστεύει ότι δεν δίνεται λύση στην συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε ότι αφορά στην κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση της δραστηριότητα τους, ενώ στο κρίσιμο ζήτημα των υποδομών που είναι απολύτως απαραίτητες για την επιβίωση και αειφορία του τουρισμού και στα πλέον “ελεγχόμενα” μέρη, θεωρεί ότι γίνονται γενικόλογες αναφορές και σε κάθε περίπτωση απουσιάζουν οι δεσμεύσεις, οι επιλογές και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία ή συντήρηση τους.

Κάτι που δεν βελτιώνει τη σημερινή απροσδιοριστία και περιορίζει την δημιουργία νέων υποδομών που για τη Σαντορίνη είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή της ως τουριστικός προορισμός. Να σημειωθεί ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει στο νησί 14.000 καταλύματα ενώ το 2014 δεν είχε κανένα είπε στη συνέλευση της ΕΞΣ ο κ. Παγώνης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Τροχαίο με πρωταγωνιστή 23χρονο, διακομιδές σε Αθήνα και Σύρο

Δύο διακομιδές από Νάξο προς Σύρο και Αθήνα χθες Κυριακή 27 Οκτωβρίου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή στο Αιγάλεω και “έρχεται” το Παλαιό Φάληρο

National League 1: Ηττα από το Αιγάλεω (98-76) για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia με πρωταγωνιστή έναν πρώην .,.. Ναξιώτη - Ερχεται το ντέρμπι με το Παλαιό Φάληρο (1-3 νίκες)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τριάδα παικτών για φίλημα επικράτησε του Πορφύρα και έκανε το 3χ3 νίκες

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε του Πορφύρα 90-82 και έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο της National League 2

Σίκινος: Παρέλαση με τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας (video)

Tο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας ταξίδεψε στη Σίκινο για να παρελάσει με τους μαθητές του νησιού (video)

Ανατολικό Αιγαίο: Επιστολή από Κυρανάκη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς

Επιστολή Κυρανάκη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ακριτικών περιοχών για τις τουρκικές παρεμβολές

Μήλος: Απαγόρευση για κάθε ήχο εκκλησιαστικής καμπάνας σε ώρες κοινής ησυχίας

Το Μονομελές Πρωτοδικείου Σύρου αποφάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος καμπάνας εκκλησίας σε ώρες κοινής ησυχίας, ούτε για λατρευτικούς σκοπούς.

Μιχάλης Συριόπουλος: Ποια η σχέση του Αλέξανδρου Ντεσλόρ με τη Νάξο; (video)

ο Μιχάλης Συριόπουλος μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για τη σχέση του με τη Νάξο (video)

Κρουαζιέρα: Η Costa Cruises γυρίζει τη … πλάτη στην Σαντορίνη

Η Costa Cruises “βγάζει στη… σέντρα” τη Σαντορίνη - Ποιο νησί θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη;

Αιγαίο: Στην Ενωση Λιμένων το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου

Στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου - Ποια άλλα μπήκαν

Κωμιακή: Επιτυχημένη η ενημερωτική ημερίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)

Με μεγάλη συμμετοχή η ενημέρωση των γυναικών Κωμιακής και Απόλλωνα για την πρόληψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)

Blue Star Ferries: Διαμόρφωση δρομολογίων, βράδυ Παρασκευής η αναχώρηση του “Paros” για Παροναξία

Δείτε ποιες είναι οι νέες αλλαγές της Blue Star Ferries λόγω της παράτασης στην απεργία της ΠΝΟ για δύο ακόμη ημέρες

ΠΝΟ: Απεργία τέλος, το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσουν κανονικά τα πλοία

Σε αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών αναμένεται να προχωρήσει η ΠΝΟ μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους ακτοπλόους για αυξήσεις μισθών κατά 7% στη διετία

Νάξος – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Αλλαγή εφημέριου σε Νάξο και Πάρο, ποιος πήρε τη θέση του πατέρα Γεώργιου

Εφημέριος σε Πάρο – Νάξο ο π. Ιωάννης Σκλάβος - Που βρίσκεται ο πατέρας Γεώργιος Παλαμάρης

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχή της Νάξου

Που και πότε θα γίνει αύριο (23/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

ΠΝΟ – Απεργία: Η αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας κρίνει το ..τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Η πορεία της απεργίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, εν όψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Seajets: Αλλαγές και ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω απεργίας

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της SeaJets με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Στις 6.30 το απόγευμα αναχωρεί το “Paros” και στις 3.30 το μεσημέρι το “Αρτεμις”

Η απεργία των πλοίων ολοκληρώνεται .. Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries

Νάξος: Στον … αέρα ο Σταυρός του καμπαναριού της Αγίας Παρασκευής

"Κρέμεται" ο Σταυρός στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής στο Νιο Χωριό της Νάξου

Νάξος: Οι “Μυθοποιοί” επιστρέφουν μετά από πέντε χρόνια με τη παράσταση “Black Komenti”

Οι "Μυθοποιοί " και πάλι σε δράση... Με τη παράσταση "Black Komenti" ("Ολα στο Φως") για το διάστημα 27 - 30 Οκτωβρίου στο "Ιακ. Καμπανέλης"

Δονούσα: Φύτευση αλμυρικιών σε πέντε διαφορετικές παραλίες

Με την αρωγή του συλλόγου "Νήσος Αμοργός" ξεκινάει μία νέα εποχή για την Δονούσα