Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΜόλις 19 νησιά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια είδαν αύξηση πληθυσμού

Μόλις 19 νησιά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια είδαν αύξηση πληθυσμού

|

Εντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τις διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς με βάση τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της απογραφής πληθυσμού το 1951 και της απογραφής του 2021, καθώς σε περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά παρατηρήθηκε είτε τεράστια μείωση μόνιμου πληθυσμού, είτε απόλυτος μηδενισμός, δηλαδή έπαψαν εντελώς να κατοικούνται!

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, με πολλά νησιά να έχουν πάνω από το 30% των κατοίκων τους, σε ηλικίες που ξεπερνούν τα 65 έτη.

Από την απογραφή του 1951 μέχρι και εκείνη του 2021, μόλις 19 κατοικημένα νησιά αύξησαν τον πληθυσμό τους, ανάμεσα στα οποία η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Εύβοια.

Τα στοιχεία αυτά, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχής, δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης κατά την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, προκαλούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον των νησιών αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν όχι μόνο από τους δημάρχους αλλά κυρίως από το κράτος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης και υποστήριξης των κατοίκων.

«Δυστυχώς, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος μας. Ακόμα και αν όλες αυτές οι προτάσεις αρχίσουν να υλοποιούνται σήμερα, η πιθανότητα ανάσχεσης της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας, δεν θα αποδώσει πριν από το 2035-40! Από την πρόχειρη έρευνα που έχω κάνει, ειδικά για τα νησιά, προκύπτουν τα εξής: από την απογραφή του 1951 μέχρι και εκείνη του 2021 (με όποιο – σωστό ή λάθος τρόπο – έγινε), μόλις 19 κατοικημένα νησιά αύξησαν τον πληθυσμό τους, ανάμεσα στα οποία η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Εύβοια.

Αντίθετα, σε περισσότερα από 100 κατοικημένα κατά το 1951 νησιά, παρατηρήθηκε είτε τεράστια μείωση μόνιμου πληθυσμού, είτε απόλυτος μηδενισμός, δηλαδή έπαψαν εντελώς να κατοικούνται! Η ΚΕΔΕ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των εθνικών ενεργειών για το δημογραφικό. Γι’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη σύστασης εθνικής επιτροπής δημογραφικού, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ενεργό συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΑΕ.

Οι Δήμοι θέλουν να εφαρμόσουν πολιτικές, όπως για παράδειγμα η κοινωνική στέγαση ή το επίδομα γέννας. Δυστυχώς, η κείμενη νομοθεσία όχι μόνο δημιουργεί σκιές αναφορικά με τη νομιμότητα της άσκησης αυτών των πολιτικών από τους Δήμους, αλλά ουσιαστικά τις παρεμποδίζει, καθώς έχουμε σειρά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν π.χ. την επιδότηση ενοικίου στους γιατρούς ή τους εκπαιδευτικούς παράνομη. Γι΄ αυτό έχουμε προτείνει ως Επιτροπή την ψήφιση τροπολογίας που με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο θα δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να εφαρμόζουν άφοβα τέτοιες κοινωνικές πολιτικές, όπως το επίδομα γέννησης, χωρίς τον κίνδυνο μελλοντικού καταλογισμού για αιρετούς και υπαλλήλους», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής Συνοχής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απογραφή το 2021, η Περιφερειακή Ενότητα Κω καταγράφει την μεγαλύτερη αύξηση στα Δωδεκάνησα έπειτα από την απογραφή πληθυσμού με 10,6% και ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου με +7,8%, η Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου με +6,6% και η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Ηρωικής νήσου Κάσου με αύξηση 4,5%.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατέγραψε αύξηση πληθυσμού από 309.000 κατοίκους σε 324.000, όταν ο πληθυσμός της Ελλάδας παρουσιάζει μείωση 3,5% σε σχέση με την απογραφή του 2011, οπότε και είχαν καταγραφεί 10.816.286 άτομα στην Ελλάδα.

«Η διαρκής όδευση του οικονομικά ενεργού και παραγωγικού πληθυσμού προς τις πόλεις, σε συνδυασμό με το πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ραγδαίας μείωσης των γεννήσεων, οδηγούν στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο νησιωτικός χώρος, που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό.

Παχιά λόγια έχουν ακουστεί πολλά. Για ακόμα μια φορά, όμως, η Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που παρουσίασε πριν λίγες μέρες στην Ξάνθη, την τόσο εμπεριστατωμένη μελέτη για το δημογραφικό που εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή κ. Ψυχάρη, εκ μέρους του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, στο ΔΣ του οποίου είχα την τιμή να συμμετέχω στην προηγούμενη δημοτική θητεία.

Εκτιμώ ότι για πρώτη φορά έγινε τόσο σημαντική εις βάθος πρωτογενής έρευνα και ανάλυση σειράς επιστημονικών και κοινωνικών δεδομένων, σε επίπεδο Δήμου, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε πλέον στα χέρια μας ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο, που δεν εξαντλείται απλά στη στεγνή εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά προχωρά ακόμα πιο πέρα προτείνοντας συγκεκριμένες και κυρίως εφαρμόσιμες πολιτικές για την ανάσχεση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος θα γίνει στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: “Προ των πυλών” το νέο λιμάνι στον Μονόλιθο

Οι εξελίξεις στις υποδομές της Σαντορίνης - Τι αναφέρουν οι Νίκος Ζώρζος (Δήμαρχος) και Αντώνης Παγώνης (Ξενοδόχοι)

Νάξος: Τροχαίο με πρωταγωνιστή 23χρονο, διακομιδές σε Αθήνα και Σύρο

Δύο διακομιδές από Νάξο προς Σύρο και Αθήνα χθες Κυριακή 27 Οκτωβρίου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή στο Αιγάλεω και “έρχεται” το Παλαιό Φάληρο

National League 1: Ηττα από το Αιγάλεω (98-76) για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia με πρωταγωνιστή έναν πρώην .,.. Ναξιώτη - Ερχεται το ντέρμπι με το Παλαιό Φάληρο (1-3 νίκες)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τριάδα παικτών για φίλημα επικράτησε του Πορφύρα και έκανε το 3χ3 νίκες

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε του Πορφύρα 90-82 και έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο της National League 2

Σίκινος: Παρέλαση με τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας (video)

Tο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας ταξίδεψε στη Σίκινο για να παρελάσει με τους μαθητές του νησιού (video)

Ανατολικό Αιγαίο: Επιστολή από Κυρανάκη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς

Επιστολή Κυρανάκη σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ακριτικών περιοχών για τις τουρκικές παρεμβολές

Μήλος: Απαγόρευση για κάθε ήχο εκκλησιαστικής καμπάνας σε ώρες κοινής ησυχίας

Το Μονομελές Πρωτοδικείου Σύρου αποφάνθηκε ότι δεν επιτρέπεται ο χτύπος καμπάνας εκκλησίας σε ώρες κοινής ησυχίας, ούτε για λατρευτικούς σκοπούς.

Μιχάλης Συριόπουλος: Ποια η σχέση του Αλέξανδρου Ντεσλόρ με τη Νάξο; (video)

ο Μιχάλης Συριόπουλος μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για τη σχέση του με τη Νάξο (video)

Κρουαζιέρα: Η Costa Cruises γυρίζει τη … πλάτη στην Σαντορίνη

Η Costa Cruises “βγάζει στη… σέντρα” τη Σαντορίνη - Ποιο νησί θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη;

Αιγαίο: Στην Ενωση Λιμένων το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου

Στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου - Ποια άλλα μπήκαν

Blue Star Ferries: Διαμόρφωση δρομολογίων, βράδυ Παρασκευής η αναχώρηση του “Paros” για Παροναξία

Δείτε ποιες είναι οι νέες αλλαγές της Blue Star Ferries λόγω της παράτασης στην απεργία της ΠΝΟ για δύο ακόμη ημέρες

ΠΝΟ: Απεργία τέλος, το μεσημέρι αναμένεται να αναχωρήσουν κανονικά τα πλοία

Σε αναστολή της απεργίας των ναυτεργατών αναμένεται να προχωρήσει η ΠΝΟ μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους ακτοπλόους για αυξήσεις μισθών κατά 7% στη διετία

Νάξος – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Αλλαγή εφημέριου σε Νάξο και Πάρο, ποιος πήρε τη θέση του πατέρα Γεώργιου

Εφημέριος σε Πάρο – Νάξο ο π. Ιωάννης Σκλάβος - Που βρίσκεται ο πατέρας Γεώργιος Παλαμάρης

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχή της Νάξου

Που και πότε θα γίνει αύριο (23/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

ΠΝΟ – Απεργία: Η αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας κρίνει το ..τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Η πορεία της απεργίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, εν όψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Seajets: Αλλαγές και ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω απεργίας

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της SeaJets με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Νάξος: Στον … αέρα ο Σταυρός του καμπαναριού της Αγίας Παρασκευής

"Κρέμεται" ο Σταυρός στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής στο Νιο Χωριό της Νάξου

Blue Star Ferries: Στις 6.30 το απόγευμα αναχωρεί το “Paros” και στις 3.30 το μεσημέρι το “Αρτεμις”

Η απεργία των πλοίων ολοκληρώνεται .. Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries

Νάξος: Οι “Μυθοποιοί” επιστρέφουν μετά από πέντε χρόνια με τη παράσταση “Black Komenti”

Οι "Μυθοποιοί " και πάλι σε δράση... Με τη παράσταση "Black Komenti" ("Ολα στο Φως") για το διάστημα 27 - 30 Οκτωβρίου στο "Ιακ. Καμπανέλης"

Δονούσα: Φύτευση αλμυρικιών σε πέντε διαφορετικές παραλίες

Με την αρωγή του συλλόγου "Νήσος Αμοργός" ξεκινάει μία νέα εποχή για την Δονούσα