Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2024 το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής βραβεύτηκαν οι παραγωγοί των Κυκλάδων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να υπηρετούν τη γη με αφοσίωση, φροντίδα και μεράκι παράγοντας τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα διασώζοντας και αναδεικνύοντας τεχνικές και παραδόσεις αιώνων.
Οι παραγωγοί που αποτελούν στην πλειοψηφία τους μέλη του δικτύου Aegean Cuisine, βραβεύτηκαν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων στη Σύρο, σε μια εκδήλωση την οποία υποστήριξε ως χορηγός το Επιμελητήριο Κυκλάδων τιμώντας τα μέλη του δικτύου.
Επιπλέον με τη βοήθεια των τυροκόμων παραγωγών του δικτύου Aegean Cuisine το Επιμελητήριο Κυκλάδων συντόνισε και οργάνωσε μια ιδιαίτερης αισθητικής παρουσίαση των κυκλαδίτικων τυριών στην ξεχωριστή εκδήλωση των καλεσμένων στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου.
Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί ιδιαίτερα τους παρακάτω παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέβαλαν με την προσφορά των προϊόντων τους στην ανάδειξη αυτού του τόσο ξεχωριστού και ιδιαίτερου προϊόντος, σε μια χρονιά που το τυρί έχει την τιμητική του με αφορμή την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., που υποστηρίχθηκε έμπρακτα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ επίκειται η αντίστοιχη εγγραφή και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).
Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν οι: Αγρόκτημα Τσικάλι (Σίφνος), Νιώτικο (Ίος), Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης (Νάξος), Παραδοσιακές Χειροποίητες Γεύσεις της Ιωάννας (Άνδρος), Πάριον Τυροκομείο (Πάρος), Τυράκειον (Κέα), Τυροκομείο Ζωζεφίνος (Σύρος), Τυροκομείο Μυκόνου, Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά (Νάξος), Τυροκομείο Τήνου, Τυροκομία Νάξου | Εμμανουήλ Κουφόπουλος, Τυροκομικά Άνδρου, Τυροσύρα Τυροκομική (Σύρος).