Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαντορίνη: Τα δύο τρίτα της αμπελουργίας έχουν χαθεί από τη δεκαετία του...

Σαντορίνη: Τα δύο τρίτα της αμπελουργίας έχουν χαθεί από τη δεκαετία του 1960

|

Οι πολύτιμοι αμπελώνες της Σαντορίνης ζουν στις απόκρημνες πλαγιές και το μαύρο ηφαιστειακό χαλίκι του νησιού εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια, καθώς ραντίζονται από το θαλασσινό νερό και ο ήλιος κυριολεκτικά τους «ψήνει».

Η ύπαρξή τους, όμως, απειλείται πλέον από την τουριστική υπερανάπτυξη, καθώς η γη μοσχοπουλιέται για να κτιστούν συγκροτήματα με βίλες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Με την αχαλίνωτη δόμηση στις ακρογιαλιές του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος του σαντορινιού αμπελώνα έχει αγοραστεί από τους εργολάβους και έχει καλυφθεί με μπετόν.

Για την ακρίβεια, τη δεκαετία του 1960 η Σαντορίνη διέθετε 30.000 στρέμματα με αμπέλια, έκταση που όμως έχει πλέον συρρικνωθεί σε μόλις 10.000 στρέμματα. Και η παραγωγή σταφυλιών στο νησί, που φημίζεται για την ηφαιστειακή καλντέρα του, το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τα σπιτάκια του που θυμίζουν κύβους ζάχαρης, έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την Ενωση Οινοποιών Σαντορίνης, σημειώνει στην Telegraph, ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας Νικ Σκουάιρς.

«Οι κατασκευές για τουριστική ανάπτυξη απειλούν το μοναδικό τοπίο του νησιού» δήλωσε στην Telegraph ο Μάρκος Καφούρος, τοπικός βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Santo Wines, ενός από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης. Η απειλή αυτή, δε, επιτείνεται από τη μείωση των βροχοπτώσεων, που πιθανώς οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο η λιγοστή υγρασία, τα αμπέλια στη Σαντορίνη καλλιεργούνται με μια μοναδική μέθοδο που ονομάζεται «κουλούρα», και θυμίζουν πλεγμένο καλάθι. Αντί να αναπτύσσονται κατά μήκος, σε όρθιες πέργκολες, όπως στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, καλλιεργούνται σε σχήμα καλαθιού στο έδαφος, μια διάταξη που προστατεύει τα σταφύλια από την έντονη ηλιοφάνεια και τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν το νησί.

Τα αμπέλια στη Σαντορίνη καλλιεργούνται με μια μοναδική μέθοδο που ονομάζεται «κουλούρα», και θυμίζουν πλεγμένο καλάθι (Shutterstock)

Το αποτέλεσμα είναι τραγανά, εσπεριδοειδή λευκά κρασιά, που παράγονται από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι και Αϊδάνι, και ερυθρά από τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο, γνωστά και αγαπημένα στα πέρατα του κόσμου. Αλλά ακόμη και αυτή η αρχαία μέθοδος, που είναι δοκιμασμένη επί αιώνες, δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει τα αμπέλια από τις συνθήκες ακραίας ξηρασίας. Οι ετήσιες βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί, από 400 χιλιοστά κατά μέσο όρο, σε λιγότερο από 200 χιλιοστά τον χρόνο.

«Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα η ξηρασία είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τους αμπελώνες της Σαντορίνης» δήλωσε στην Telegraph ο κ. Καφούρος. Φέτος ειδικά, η απουσία βροχοπτώσεων και οι καυτές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα μια καταστροφική συγκομιδή. Το νησί παρήγαγε μόλις 600 τόνους σταφύλια, σε σύγκριση με 3.500 τόνους σε μια κανονική χρονιά, με τη μείωση να ανέρχεται στο 82%.

«Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδίως στην ξηρασία, στις χαλαζοπτώσεις και στη ζέστη του καλοκαιριού. Ανησυχώ για το μέλλον των αμπελώνων της Σαντορίνης περισσότερο από ποτέ» τόνισε ο κ. Καφούρος, ο οποίος εργάζεται  ως γεωπόνος στο νησί εδώ και 35 χρόνια.

Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα για να προστατεύσει τους εναπομείναντες αμπελώνες από την απειλή της ανάπτυξης και την έλλειψη νερού. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη μια μελέτη για τη δυνατότητα χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων.

Oι κάτοικοι του νησιού δύσκολα πείθονται πλέον να δουλέψουν στους αμπελώνες, όταν υπάρχουν ευκολότερες και πιο άνετες θέσεις εργασίας στον τουρισμό (Shutterstock)

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ανάπτυξη και η ξηρασία, που θέτουν σε κίνδυνο την μεγάλη οινοποιητική παράδοση του νησιού και τα εκπληκτικά σαντορινιά κρασιά. Δυσκολίες υπάρχουν επίσης στο να πειστούν οι κάτοικοι του νησιού να δουλέψουν στα χωράφια, όταν υπάρχουν ευκολότερες και πιο άνετες θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

«Οι παππούδες που καλλιεργούσαν τα αμπέλια σιγά-σιγά τα παρατάνε και οι νέοι στρέφονται στον τομέα του τουρισμού για εισόδημα. Κανείς δεν πηγαίνει πια στους αμπελώνες. Τα αμπέλια δυσκολεύονται, το κόστος των λιπασμάτων είναι αυξημένο και τα εργατικά χέρια σπανίζουν» δήλωσε πρόσφατα ο οινοποιός Ντένης Δαρζέντας.

Μείωση του τουρισμού

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, ζητά εδώ και χρόνια από τις Αρχές να περιοριστεί η υπερανάπτυξη και να μειωθούν οι αφίξεις τουριστών στο νησί, καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να επιβάλει απαγόρευση της οικοδόμησης.

Θέλει επίσης να περιοριστεί σε 8.000 ο αριθμός των επιβατών κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να αποβιβάζονται καθημερινά στο νησί. Ελπίζει ότι αυτός ο περιορισμός του αριθμού θα εγκριθεί το επόμενο έτος.

«Από το 2012 ζητάμε [από τις Αρχές] να σταματήσουν την απρογραμμάτιστη τουριστική ανάπτυξη, να προστατεύσουν το τοπίο και να σώσουν τον τόπο από τον μαζικό τουρισμό. Η Σαντορίνη έχει ένα μοναδικό περιβάλλον, που δεν πρέπει να θυσιαστεί για χάρη κάποιου άλλου συμφέροντος» δήλωσε ο κ. Ζώρζος στην Telegraph.

Ο δήμαρχος εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο θέσπισης ενός τέλους εισόδου για τους τουρίστες, ακολουθώντας το φετινό παράδειγμα της Βενετίας, που άρχισε να επιβάλλει τέλος 5 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες της ιταλικής πόλης. Δεν θέλησε να διευκρινίσει πότε θα μπορούσε να εισαχθεί το τέλος εισόδου ή πόσο θα κοστίσει, αλλά δήλωσε: «Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε οποιοδήποτε τέλος κρίνεται απαραίτητο».

Ωστόσο, καθώς η Σαντορίνη αρχίζει να ανακάμπτει από άλλη μια τραυματική καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας του κορεσμού του τουρισμού, άλλα ελληνικά νησιά ακολουθούν διαφορετική πορεία.

Το συμβούλιο της Σκύρου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων στο Βόρειο Αιγαίο, απέρριψε ομόφωνα μια πρόταση για ανάπτυξη, που θα περιλάμβανε νέα ξενοδοχεία, αποβάθρες για κρουαζιερόπλοια και μαρίνες για σκάφη αναψυχής.

Ο δήμαρχος Κυριάκος Αντωνόπουλος δήλωσε ότι οι ντόπιοι αγωνιούν να μην καταστρέψουν την ήρεμη γοητεία που προσελκύει τους επισκέπτες στο νησί. «Προτιμούμε να μείνουμε “αναξιοποίητοι” παρά να χάσουμε αυτό που κάνει τη Σκύρο μοναδική» τόνισε.

Πηγή: https://www.protagon.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ρουμανία: Έφοδοι της Κοβέσι στο Αεροδρόμιο του Sibiu

Υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια σε 3 πόλεις

Ρουμανία: «Ο φάκελος της Κοβέσι συγκλονίζει την Ελλάδα»

Συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή

Διαγωνισμοί με άρωμα Cosa Nostra!

Η ιταλική εταιρεία που ερευνά η Kövesi διεκδίκησε συμβόλαια 14 εκατ. ευρώ στο Άρτζες

Ευρώπη – Βία εναντίον μεταναστών: Από τη Γερμανία στη Λέσβο

To δίκτυο νεοναζί που καταδιώκει μετανάστες σε όλη την Ευρώπη

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο

Ισπανική εταιρεία νικά το Ελληνικό Δημόσιο στο δικαστήριο για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική

CANTHARITE OINOS: Ο …ιερός οίνος της Νάξου επιστρέφει στη σύγχρονη εποχή

Ένα κρασί-φόρος τιμής στον μύθο και στη μνήμη, εμφιαλωμένο σε μόλις 1.000 φιάλες, ζωντανεύει τη δύναμη της Μανδηλαριάς στον τόπο της.

Φεστιβάλ Νάξου: Το Αιγαίο συναντά την avant-garde jazz στον Πύργο Μπαζαίου με τον Marc Buronfosse

Μια μοναδική συναυλία από το project ÆGN του διακεκριμένου κοντραμπασίστα Marc Buronfosse, εμπνευσμένη από τη θάλασσα και την Οδύσσεια, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου.

Νέα τουριστική επένδυση στη Σχοινούσα με κρατική ενίσχυση

Ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων με 16 δωμάτια εγκρίθηκε για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο – Το ύψος της επένδυσης και η τοποθεσία

Νάξος: Εκστρατεία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τον Δήμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε την εκποίηση δεκάδων οχημάτων-φαντασμάτων έως το τέλος του 2025, με στόχο την αποσυμφόρηση και την προστασία του περιβάλλοντος

National Geographic στη Σαντορίνη: Ένα ντοκιμαντέρ στα βάθη της ιστορίας και της λάβας

Η Μινωική Έκρηξη, η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας ακμάζουσας κοινωνίας και οι άνθρωποι που σήμερα αναζητούν τις απαντήσεις μέσα από την επιστήμη

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νικοδήμεια 2025: Λαμπρός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία σε Χώρα Νάξου και Γλινάδο

Με πάνδημη συμμετοχή, λαμπρές παρουσίες Ιεραρχών και την υποδοχή Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εορτάστηκε ο Αγιορείτης Άγιος σε Χώρα και Γλινάδο

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.