Tο 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» είναι εδώ… Επίκεντρο η Αιγιάλη της Αμοργού και για το χρονικό διάστημα από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024.
Αποτελεί συνέχεια του 1ου και 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που διοργανώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 και 2022 αντίστοιχα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Cyclades Preservation Fund.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, στόχος του Εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τις μεθόδους διαχείρισης της γης και του νερού, αλλά και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στα περασμένα εργαστήρια, με την ενεργό συμμετοχή τριών ντόπιων μαστόρων, μαθητευόμενων εργατών, των μαθητών του νησιού αλλά και συμμετέχοντες επισκέπτες.
Φέτος, προβλέπεται περαιτέρω ενασχόληση με το ζήτημα της εκπαίδευσης και πιστοποίησης της τέχνης της ξερολιθιάς, με το κάλεσμα στρογγυλής τράπεζας μαστόρων, φορέων της ευρύτερης εκπαίδευσης και άλλων ειδικών, προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και οι προοπτικές για το μέλλον, με βάση παραδείγματα στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, παρουσία εκπροσώπων των περιοχών αυτών.
Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς θα κινηθεί σε τρεις άξονες:
- Εργασίες αποκατάστασης αναλημματικών τοίχων στη θέση Καλοπόταμα, στα όρια της σηματοδοτημένης πεζοπορικής διαδρομής 1 «Παλιά Στράτα», κοντά στο χωριό Ποταμός στην περιοχή Αιγιάλης Αμοργού. Πρόκειται για ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας, όπου οι πλαγιές στο παρελθόν καλλιεργούνταν εξ ολοκλήρου σε εκπληκτικής τεχνικής αναβαθμίδες, ενώ η ρεματιά που το διασχίζει επιτρέπει ακόμα και σήμερα τη διατήρηση μεγάλων δέντρων, στοιχείου σπάνιου πλέον στα κυκλαδικά νησιά. Σήμερα το τοπίο εγκαταλείπεται σταδιακά ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα αναβίωσης και προώθησης της τέχνης της ξερολιθιάς.
- Εκπαιδευτική διάσταση της δράσης, αυτή του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς (21-25 Οκτωβρίου 2024) που θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης και δημιουργίας των ξερολιθικών κατασκευών στη θέση που αναφέρθηκε παραπάνω. Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τρεις ντόπιους μάστορες και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων. Παρόντες θα είναι μάστορες από την υπόλοιπη Ελλάδα και μαθητές του τμήματος Γεωπονίας του Επαγγελματικού Λυκείου Αμοργού, στα πλαίσια πρακτικής εξοικείωσής τους με το αντικείμενο
- Θεωρητικό κομμάτι του Εργαστηρίου με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, της κοινότητας της ξερολιθιάς της Ιρλανδίας, στα πλαίσια της υποστήριξης του φορέα ως προς την ένταξη της χώρας στο φάκελο της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σπηλιόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την ταινία του “Stone Through Time… The Dry Stones of Kythnos («Η Πέτρα Μέσα στο Χρόνο… Οι Ξερολιθιές της Κύθνου»). Επιπλέον, θα δοθεί το βήμα στους μάστορες της ξερολιθιάς, ντόπιους και προσκεκλημένους για μία συζήτηση με επίκεντρο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της.
Αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα 40 μέτρα αναλημματικών τοίχων με τη συμμετοχή περίπου 20 μαθητευόμενων.
Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μιτάτου της Αμοργού .
Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity, και με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η Στρογγυλή Τράπεζα για την Εκπαίδευση της Πέτρας χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) και οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις πραγματοποιούνται με μερική χορηγία της Blue Star Ferries.
Για τις εκπαιδευτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το Μιτάτο της Αμοργού συνεργάζεται με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Κορθίου Άνδρου.
Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.