Μετά από μακρά και επίμονη ασθένεια πέθανε το πρωί της Πέμπτης (17/10) το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 χρόνων.
Ο Νίκος Λεβογιάννης – ο οποίος διετέλεσε υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στο ίδιο Κυβερνητικό συμβούλιο με την Βάσω Παπανδρέου – μέσα από τη προσωπική του σελίδα την αποχαιρέτησε αναφέροντας:
“Αποχαιρετάμε τη Βάσω Παπανδρέου, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών του, μα και αγαπημένη φιλη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Εμείς οι κυκλαδίτες της οφείλουμε την αμέριστη αγάπη της για τα νησιά μας και την καθοριστική συμβολή της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Θα τη θυμόμαστε πάντα”.
Η πορεία της Βάσω Παπανδρέου
Η Βάσω Παπανδρέου, γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.
Διαπρεπής οικονομολόγος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Yπήρξε η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία». Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002. Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με πληροφορίες από την ertnews.gr