Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΓ. Χατζημάρκος για το χωροταξικό: “Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και...

Γ. Χατζημάρκος για το χωροταξικό: “Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού”

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος συμμετείχε χθες στο συνέδριο “Reimagine Tourism in Greece” που οργάνωσε η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , το οποίο  ολοκλήρωσε απόψε τις διήμερες εργασίες του, φιλοξενώντας συζητήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που είναι αλληλένδετες με την τουριστική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο κ. Χατζημάρκος συμμετείχε στην ενότητα “Μια νέα προσέγγιση στο ισχύον χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο” που  επικεντρώθηκε στο χωροταξικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τουρισμό, όπου τόνισε ότι, στα θέματα της χωροταξίας, αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι ότι «σηκώθηκε το χαλί και βγήκε στην επιφάνεια όλη η αμηχανία δεκαετιών».

«Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού. Το χόρεψαν μαζί, το ευχαριστήθηκαν, αλλά το χαλί σηκώθηκε. Μετά το Σύνταγμα του ’75, τότε που πίστεψαν όλοι την περιγραφόμενη σε αυτό υποχρέωση για τη χωροταξία, το επόμενο check point ήταν το 1999. Από τότε είμαστε στο σήμερα. Τι έγινε με το Χωροταξικό του Τουρισμού; Θα μιλήσω για την περιοχή που εκπροσωπώ. Στον δημόσιο διάλογο συζητάμε μόνο για το χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου. Από τα χίλια άρθρα που είναι γραμμένα το 95% είναι για μια περιοχή και το 5% για όλες τις υπόλοιπες. Πιστεύετε ότι η υπόλοιπη Ελλάδα πάει καλά σε αυτά τα θέματα;», διερωτήθηκε. Όσο για το Χωροταξικό του Τουρισμού, επισήμανε ότι περιείχε κανονιστικές διατάξεις, αντί για κατευθύνσεις, κάτι που δεν επιτρέπεται, και χαρακτηριζόταν από μια οριζόντια αντίληψη για όλη την Ελλάδα. Εμείς ως Νότιο Αιγαίο θέλουμε την αντιμετώπιση που επιστημονικά πρέπει να έχουμε και μόνο αυτό το κριτήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε πάντως ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να λειτουργεί σαν να έχει άγνοια πολιτικού κινδύνου. «Και είμαστε όλοι από πάνω της πάρα πολύ αυστηροί γιατί αργεί. Υπάρχει όμως μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιχειρεί να βάλει τάξη σε κάτι που έχει τρομακτικό πολιτικό κόστος. Το κάνει με έναν τρόπο εξαιρετικά αποφασιστικό, καθώς τρέχουν όλα τα ειδικά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα. Εμείς θα υποστηρίξουμε αυτό τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις και, όπου διαφωνούμε, θα το καταθέτουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης».

Σε άλλα σημεία της τιποθέτησής του, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

# Η Μύκονος, επί δεκαετίες, δεν είχε ίχνος δημόσιας υπηρεσίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στον τουρισμό, που πρέπει να είμαστε περήφανοι. Το brand Ελλάδα είναι πίσω διεθνώς από τα αντίστοιχα της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Δεν μπορεί η Μύκονος να έχει μόνο καταδικαστέα χαρακτηριστικά.

# Ο υπερτουρισμός είναι μια καινούργια έννοια, ήρθε από Βενετία και Βαρκελώνη που ισχύει 365 ημέρες τον χρόνο – τέτοια φαινόμενα έχουμε σε νησιά μας; Ναι, αλλά δεν είναι ούτε 30 οι ημέρες που συμβαίνει. Υπερτουρισμός δεν υπάρχει σε κανένα νησί του Αιγαίου – για μήνες κάποια νησιά είναι έρημα. Πρέπει να κάνουμε δεκάδες πράγματα για να διαμορφώσουμε καλύτερα τις ροές και να λαμβάνουμε υπόψη τη φέρουσα ικανότητα.

# Οι υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν σήμερα και να καλύψουν τις ανάγκες του ισοδύναμου πληθυσμού του κάθε νησιού. Στα περισσότερα νησιά έχουμε αντιμετωπίσει τη λειψυδρία.

# Μακράν τα καλύτερα δημογραφικά στοιχεία είναι στο νότιο Αιγαίο. Εχουμε κουραστεί να διαβάζουμε ότι είμαστε “τόπος ανομίας”.

Πηγή: realvoice995.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εφυγε από τη ζωή η Βάσω Παπανδρέου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου - Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει βουλευτής από το 1985 έως το 2012, ενώ υπήρξε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Απεργία: Οι γιατροί στο “δρόμο”, ποιοι είναι οι λόγοι;

Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Πάρος: Ο Δήμος απέκτησε νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα

Στον "αέρα" η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου

Πρόταση ημέρας: Τυρόψωμο με φέτα και κοπανιστή

Εύκολο τυρόψωμο, αλλά ιδιαίτερο, αφού περιέχει δύο από τα πιο έντονα και με χαρακτήρα τυριά της Ελλάδας

Είναι οι στρατηγικές για τη ρουλέτα στην Ελλάδα αποτελεσματικές?

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ρουλέτα είναι ένα παιχνίδι τύχης και θα πρέπει να παίζεται για τη διασκέδαση που προσφέρει, παρά για την ελπίδα μεγάλων κερδών

Naxos Medical: Διήμερη επίσκεψη από τον ουρολόγο Δημήτρη Μπορούσα (video)

Το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Naxos Medical ο Ουρολόγος γιατρός Δημήτρης Μπορούσας (video)

Le Monde: Η μείωση στη παραγωγή της Πατάτας Νάξου έφτασε έως τη … Γαλλία

στη Le Monde η μείωση κατά 70% στην παραγωγή πατάτας Νάξου, λόγω της έλλειψης νερού: Φέτος έβρεξε μόλις δυο ημέρες – Θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε δουλειά

Νάξος – Freestyle Pro Tour: Προκρίθηκαν οι Προμπονάς – Σαραλιώτης (foto – video)

Με ανέμους που αγγίζουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα στον Αγιο Γεώργιο Νάξου διεξάγεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που φέρει το όνομα “Flisvos Michalis Mavrogiannopoulos” (foto - video)

ΠΝΟ σε Ακτοπλόους: Προχωράμε κανονικά στην απεργία των πλοίων

Τι απάντησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στους ακτοπλόους - Κανονικά η απεργία των πλοίων το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου

Κυκλάδες – Hoper: Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στα νησιά (πρόγραμμα – κόστος)

Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στις Κυκλάδες με το χειμερινό πρόγραμμα της hoper (πρόγραμμα - κόστος)

Ιος: Μία ακόμη επένδυση έρχεται πολυτελούς ξενοδοχείου

“Πράσινο φως” για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Ίο

Blue Star Ferries: Πήρε την γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και επιστροφή

Στην «Blue Star Ferries» η γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος- Κάσος και επιστροφή - Η πράσινη μετάβαση

Σίφνος – Πανσιφναϊκός: Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής Θανάσης Γεωργούλης

Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής του Πανσιφναϊκού, Θανάσης Γεωργούλης - Αναβολή αγώνων

Οικόπεδα εκτός σχεδίου: Καταργείται η δουλεία διόδου στα «τυφλά» οικόπεδα

Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται ρύθμιση με σοβαρές αλλαγές

Βίβιαν Κοντομάρη: “Η Νάξος είναι η γη μου, η βάση μου” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Βίβιαν Κοντομάρη μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τη Νάξο και για την πορεία της στοn Καλλιτεχνικό χώρο (video)

Fraport Greece: Εργασίες στα αεροδρόμια, πότε θα “κλείσουν” οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Εργασίες ανακατασκευής διαδρόμων σε εννέα περιφερειακά αεροδρόμια - Τι θα γίνει σε Σαντορίνη - Μύκονο (Πίνακας)

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η ταβέρνα στα Ανω Πατήσια της οικογένειας και η σχέση με τη Νάξο (video)

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η αγάπη της οικογένειας για την Ελλάδα και η ταβέρνα της γιαγιάς του στα Πατήσια

Εκτακτο: Φωτιά κοντά στον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, στον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η Αθηνά “Νουνού” Μαρτίνου

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου έφυγε από την ζωή το βράδυ της Παρασκευής - Μπήκε στη ναυτιλία το 1964 και το 1971 ίδρυσε τoν ναυτιλιακό κολοσσό Thenamaris