Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - "Νέα Πνοή": Η δική μας πρόταση για την αναβάθμιση του...

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: Η δική μας πρόταση για την αναβάθμιση του λιμανιού στα Κατάπολα (video)

|

Η συζήτηση για τα λιμενικά έργα στα Κατάπολα της Αμοργού συνεχίζεται.. Η κίνηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας να εντάξει το λιμάνι της Αμοργού στα προς αναβάθμιση λιμάνια προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Πνοή“, η οποία την 6η Οκτωβρίου παρουσίασε στους κατοίκους της Αμοργού την δική της πρόταση.

Παρουσίαση που έγινε στην κατάμεστη (σ.σ. υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι έξω από το χώρο) αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καταπόλων και την μελέτη παρουσίασαν ο κ. Γιάννης Ρούπας – Πολιτικός Μηχανικός-Λιμενολόγος MSC , Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ – και ο κ. Θάνος Βλαστός Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους της Αμοργού οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους και τοποθετήθηκαν για το καυτό θέμα..

Αμοργός: Παρουσίαση πρότασης για τα λιμενικά έργα στα Κατάπολα

Αναλυτικά η ενημέρωση μέσω δελτίου από την Δημοτική Παράταξη “Νέα Πνοή

“Ο συνδυασμός μας σε μια προσπάθεια αναζήτησης της βέλτιστης λύσης για τα λιμενικά έργα Καταπόλων, παρουσίασε μια προκαταρκτική μελέτη από έγκριτους μελετητές τον κ. Ιωάννη Ρούπα Πολιτικό Μηχανικό-Λιμενολόγο MSC Υποψήφιο Διδάκτωρα ΑΠΘ και τον κ. Θάνο Βλαστό Ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ Συγκοινωνιολόγο-Πολεοδόμο. Πρόθεση μας ήταν  να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος με την Αμοργιανή κοινωνία.  Σημειωτέον ότι όλα τα έξοδα για τη μελέτη και την παρουσίασή της καλύφθηκαν από εμάς τους ίδιους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους όσοι ήρθαν και βοήθησαν στη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας την ουσιαστική έγνοια, αγωνία των ανθρώπων του νησιού. Επίσης εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι λόγω συνθηκών δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, νοιάζονται όμως και αγαπούν εξ ίσου το νησί τους, παρακολούθησαν την εκδήλωση στο κανάλι μας στο YouTube.

Η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η συμμετοχή του κόσμου που με απόλυτη προσοχή παρακολούθησε την παρουσίαση και δημοκρατικά εξέφρασε τη γνώμη  του και άκουσε όλες τις απόψεις ακούραστα για περισσότερο από τρεις ώρες.

Ο δεύτερος και κυριότερος είναι η ίδια η παρουσίαση Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση της μελέτης, που απηχεί  τη σύγχρονη αντίληψη για τις κατασκευές και έχει ως επίκεντρο τον  άνθρωπο και το μακροπρόθεσμο όφελος του νησιού μας και όχι κάποιων λίγων. Σαφώς και επιδέχεται βελτίωσης.

Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές, θα γίνουν πρωτίστως με τους Αμοργιανούς. Σαφώς θα ερωτηθούν και οι εταιρίες, ωστόσο δεν είναι δυνατόν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αλλάζει 7 φορές  μόνο με τις υποδείξεις των εταιρειών.

Οι  παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ενσωματωθούν στη μελέτη και θα αποσταλεί ο πλήρης φάκελος τόσο στη Δημοτική Αρχή καθώς και σε όσους πολίτες το ζήτησαν ή θα το ζητήσουν.

Πέραν αυτού είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς ο Δήμαρχος εννοεί την Δημοκρατία.

Στις 12 Αυγούστου η Δημοτική Επιτροπή παρέλαβε κατά πλειοψηφία την τελική μελέτη της πρότασης.

Στις 14 Αυγούστου2024, ακριβώς δύο μέρες μετά, παραμονή της Παναγίας,  με Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας  https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/17-limenika-erga-synolikoy-proypologismoy-110-ekatommyriwn-eyrw-entassontai-sto-anapty3iako-programma-symbasewn-strathgikhs-shmasias-1482024/ πληροφορούμαστε ότι η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπόλων Αμοργού και της Περιφερειακής οδού,  υλοποιούνται σε συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με εταίρο τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ουδέποτε ο Δήμαρχος Αμοργού είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δημοτική Επιτροπή για τη συμμέτοχη του ΤΑΙΠΕΔ στο εν λόγω έργο, καθόσον για την ένταξη ενός έργου στη  Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον Δήμο. Αναρωτιόμαστε εύλογα πόσες ακόμη δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει στον Αμοργιανό λαό.

Αναρωτιόμαστε γιατί προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, αγιοποιώντας το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς γνωρίζουμε ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) είναι εταιρεία που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (γνωστή ως Υπερταμείο), η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται, σύμφωνα με τον Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α). Γνωρίζουμε επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκχωρήσει σε τεράστιες εταιρίες τη διαχείριση δημόσιων αεροδρομίων, τραίνων, λιμανιών κλπ.

Κατά την 12η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οκτώ σύλλογοι ζήτησαν δημόσια ενημέρωση επί της τελικής μελέτης για τα λιμενικά έργα Καταπόλων.  Επιπροσθέτως ο συνδυασμός μας κατέθεσε έγγραφο αίτημα  σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου το σώμα να έχει γνώση και να τοποθετηθεί επί της τελικής μελέτης, την οποία ως συνδυασμός δεν αποδεχθήκαμε στην Δημοτική Επιτροπή, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι δεν συνάδει με την κλίμακα του παραδοσιακού οικισμού των Καταπόλων, αλλοιώνει κατάφωρα στο διηνεκές τον χαρακτήρα του, τη μοναδική ταυτότητά του  και κατά συνέπεια όλου του νησιού, αφού αποτελεί την κεντρική είσοδό του.

Πέραν αυτών η υλοποίηση ενός τόσου μεγάλου έργου θα μετατρέψει τα Κατάπολα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για χρόνια, με διακοπτόμενη την προσέγγιση πλοίων και επομένως με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ολόκληρου του νησιού μας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την ίδρυση του ταμείου απανθρακοποίησης των νησιών τα λιμενικά έργα συνδέονται με τις  εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ευνοούνται από μεγαλύτερα λιμάνια και δρόμους.

Παρά τις εύλογες ανησυχίες μας καθώς και πλήθους πολιτών και συλλόγων,  η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να μην κοινοποιεί  την τελική μελέτη στους Αμοργιανούς πολίτες,  προχωρά σε  αρχιτεκτονική μελέτη και επιδιώκει να μας φέρει όλους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη του Δημάρχου στις 10 Σεπτεμβρίου 2024,  ο κ. Καραΐσκος αναφέρει πως:  η οριστική μελέτη που παραλήφθηκε προέκυψε από την εξέταση και αξιολόγηση 6 εναλλακτικών προτάσεων όπως κατατέθηκαν σε δύο συνελεύσεις, στη διαδικτυακή διαβούλευση και στις προτάσεις των ακτοπλόων, και πλέον εκκρεμεί η αρχιτεκτονική μελέτη, η μελέτη Η/Μ και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στην αδειοδότηση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας» αναφέρει ο κ. Καραΐσκος.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ο Δήμαρχος Αμοργού να επικαλείται συνεχώς μια διαβούλευση όπου η συντριπτική πλειοψηφία εκατοντάδων σχολίων,  στρέφεται κατά των προτάσεων του, και ο ίδιος να τα αγνοεί επιδεικτικά.  

Επιπροσθέτως οι μηχανικοί του νησιού υπογράμμισαν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους με τη μελέτη της δημοτικής Αρχής, διότι δεν γίνεται σεβαστός ο παραδοσιακός οικισμός και το τεράστιο μέγεθος του προτεινόμενου λιμένα με τον περιφερειακό δεν δικαιολογείται.

Η κλίμακα του οικισμού με το φυσικό περιβάλλον που τον πλαισιώνει απαιτεί λύση που θα αποτελεί ένα αρμονικό σύνολο.

Είναι προφανές ότι ο Δήμαρχος Αμοργού προχωράει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αμοργιανής κοινωνίας, η οποία ως αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει την τελική μελέτη που εκείνος αποδέχεται.

Είναι προφανές ότι επιδιώκει την πόλωση και το διαίρει και βασίλευε, επικαλούμενος μια a priori εμπιστοσύνη, βασιζόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη είναι μια συνεχής διαδικασία. Στα οικονομικά, η εμπιστοσύνη συχνά εκλαμβάνεται ως αξιοπιστία στις συναλλαγές.

Πόση ηθική και αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι μόνο συνεχείς απευθείας αναθέσεις για το εν λόγω έργο και για κάθε λιμενικό έργο στο νησί μας σε μια και μόνο εταιρεία;

Εμείς συνεχίζουμε με πολιτικό ήθος και ευθύνη απέναντι σε όλους τους Αμοργιανούς, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παρεμβάσεις και παρατηρήσεις τους, για την από κοινού κατάθεση πρότασης αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπολων με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό.

Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο!

Διότι «όπου φοβάται φωνή ν’ ακούει απ’ το λαό
σ’ έρημο τόπο ζει και βασιλεύει,
κάστρο φυλάει ερημικό, έχει το φόβο φυλαχτό
όπου φωνή φοβάται ν’ ακούει απ’ το λαό.»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εφυγε από τη ζωή η Βάσω Παπανδρέου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου - Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, είχε διατελέσει βουλευτής από το 1985 έως το 2012, ενώ υπήρξε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Απεργία: Οι γιατροί στο “δρόμο”, ποιοι είναι οι λόγοι;

Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

Πάρος: Ο Δήμος απέκτησε νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα

Στον "αέρα" η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου

Γ. Χατζημάρκος για το χωροταξικό: “Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού”

Γ. Χατζημάρκος στο “Reimagine Tourism in Greece” για το χωροταξικό: “Ήταν ένα τανγκό μεταξύ της πολιτικής και του λαού. Το χόρεψαν μαζί, το ευχαριστήθηκαν, αλλά το χαλί σηκώθηκε”

Πρόταση ημέρας: Τυρόψωμο με φέτα και κοπανιστή

Εύκολο τυρόψωμο, αλλά ιδιαίτερο, αφού περιέχει δύο από τα πιο έντονα και με χαρακτήρα τυριά της Ελλάδας

Είναι οι στρατηγικές για τη ρουλέτα στην Ελλάδα αποτελεσματικές?

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ρουλέτα είναι ένα παιχνίδι τύχης και θα πρέπει να παίζεται για τη διασκέδαση που προσφέρει, παρά για την ελπίδα μεγάλων κερδών

Naxos Medical: Διήμερη επίσκεψη από τον ουρολόγο Δημήτρη Μπορούσα (video)

Το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο Naxos Medical ο Ουρολόγος γιατρός Δημήτρης Μπορούσας (video)

Le Monde: Η μείωση στη παραγωγή της Πατάτας Νάξου έφτασε έως τη … Γαλλία

στη Le Monde η μείωση κατά 70% στην παραγωγή πατάτας Νάξου, λόγω της έλλειψης νερού: Φέτος έβρεξε μόλις δυο ημέρες – Θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε δουλειά

Νάξος – Freestyle Pro Tour: Προκρίθηκαν οι Προμπονάς – Σαραλιώτης (foto – video)

Με ανέμους που αγγίζουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα στον Αγιο Γεώργιο Νάξου διεξάγεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που φέρει το όνομα “Flisvos Michalis Mavrogiannopoulos” (foto - video)

Κυκλάδες – Hoper: Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στα νησιά (πρόγραμμα – κόστος)

Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στις Κυκλάδες με το χειμερινό πρόγραμμα της hoper (πρόγραμμα - κόστος)

Ιος: Μία ακόμη επένδυση έρχεται πολυτελούς ξενοδοχείου

“Πράσινο φως” για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Ίο

Blue Star Ferries: Πήρε την γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και επιστροφή

Στην «Blue Star Ferries» η γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος- Κάσος και επιστροφή - Η πράσινη μετάβαση

Σίφνος – Πανσιφναϊκός: Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής Θανάσης Γεωργούλης

Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής του Πανσιφναϊκού, Θανάσης Γεωργούλης - Αναβολή αγώνων

Βίβιαν Κοντομάρη: “Η Νάξος είναι η γη μου, η βάση μου” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Βίβιαν Κοντομάρη μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τη Νάξο και για την πορεία της στοn Καλλιτεχνικό χώρο (video)

Οικόπεδα εκτός σχεδίου: Καταργείται η δουλεία διόδου στα «τυφλά» οικόπεδα

Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται ρύθμιση με σοβαρές αλλαγές

Fraport Greece: Εργασίες στα αεροδρόμια, πότε θα “κλείσουν” οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Εργασίες ανακατασκευής διαδρόμων σε εννέα περιφερειακά αεροδρόμια - Τι θα γίνει σε Σαντορίνη - Μύκονο (Πίνακας)

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η ταβέρνα στα Ανω Πατήσια της οικογένειας και η σχέση με τη Νάξο (video)

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η αγάπη της οικογένειας για την Ελλάδα και η ταβέρνα της γιαγιάς του στα Πατήσια

Εκτακτο: Φωτιά κοντά στον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, στον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η Αθηνά “Νουνού” Μαρτίνου

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου έφυγε από την ζωή το βράδυ της Παρασκευής - Μπήκε στη ναυτιλία το 1964 και το 1971 ίδρυσε τoν ναυτιλιακό κολοσσό Thenamaris