Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Γιατί η ΕΑΣ Νάξου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Νάξος: Γιατί η ΕΑΣ Νάξου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

|

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, απέστειλε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, θέτοντας υπ’ όψιν του συγκεκριμένααληθή γεγονότα, τα οποία οφείλει να γνωρίζει ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, καθώς και για την αποφυγή δημιουργίας ή διάδοσης παραπλανητικών ειδήσεων και πληροφοριών από τους εμπλεκόμενους.

Τι αναφέρει (ακολουθέι και η επιστολή από την Διαφημιστική εταιρεία προς την ΕΑΣ Νάξου)

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κύριε Υπουργέ,

Θέτουμε υπ’ όψιν σας τα εξής αληθή γεγονότα, τα οποία οφείλετε να γνωρίζετε ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, καθώς και για την αποφυγή δημιουργίας ή διάδοσης παραπλανητικών ειδήσεων και πληροφοριών από τους εμπλεκόμενους.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, το μεσημέρι, έλαβα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (επισυνάπτεται) από την κα Δάφνη Χασούρου, εκπρόσωπο της εταιρείας Filmiki Productions S.A., σχετικά με την εκπόνηση ενός προγράμματος (project), που στοχεύει στη διεθνή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).  Eίναι προφανές ότι η εταιρεία αυτή έχει συμβληθεί με το Υπουργείο σας για τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Τα σχετικά βίντεο, ταξιδιωτικού και γαστρονομικού χαρακτήρα θα αναρτηθούν και θα παραμείνουν στη ψηφιακή πλατφόρμα «Greek Farms» του Υπουργείου σας και το υλικό θα προωθηθεί ψηφιακά σε επιλεγμένες διεθνείς πλατφόρμες και αγορές.

Όπως διαπιστώνει καθένας από το μήνυμα της κας Χασούρου, η βολιδοσκόπηση της Ε.Α.Σ. Νάξου ήταν για την προβολή της γραβιέρας (που χάρη στις ενέργειές της έγινε Π.Ο.Π.) και της πατάτας. Αιφνιδίως, η εταιρεία, αυτοβούλως υποθέτουμε, αλλάζει με δραματική πλοκή τη συμφωνία, περιορίζει την Ε.Α.Σ. στην προβολή της πατάτας και προσθέτει στα υπό παρουσίαση προϊόντα και το αρσενικό Νάξου. Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συμπαιγνία, σε αυτό το… μαγείρεμα. Τα βίντεο γυρίστηκαν χωρίς τη συμμετοχή μας. Δεν ανεχθήκαμε την αθέτηση της συμφωνίας και την παραγκώνιση της Ε.Α.Σ., όσον αφορά τη γραβιέρα, για την οποία έχουμε κατακτήσει μεγάλα, πολλά και ζηλευτά διεθνή βραβεία, που τιμούν την τοπική και την εθνική οικονομία και προπάντων τους αγροτοκτηνοτρόφους μας.

Το θέμα, όμως, είναι ηθικό και δεοντολογικό. Τι μεσολάβησε, κ. Υπουργέ, μεταξύ του ηλεκτρονικού μηνύματος της συμβαλλόμενης εταιρείας και της άρνησης να μιλήσουμε για τη γραβιέρα Νάξου; Μήπως τοπικά συμφέροντα, δημοτικοί, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που τα σιγοντάρουν; Είναι δυνατόν να παραγκωνίζεται εύσχημα μια από τις ισχυρότερες και πιο εύρωστες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας; Είναι δυνατόν να ταπεινώνονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που εκπροσωπεί η Ε.Α.Σ. Νάξου από εκπρόσωπο μιας εταιρείας που συνεργάζεται με το Υπουργείο και πληρώνεται από τα χρήματα του ελληνικού λαού; Είναι δυνατόν να πλήττεται ή να γίνεται προσπάθεια να πληγεί το κύρος, η ιστορία, η υπόληψη του συνεταιριστικού κινήματος, με την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και με κριτήρια που δεν συνάδουν με τους στόχους του προγράμματος προβολής; Δεν θα μιλήσουμε για σκοπιμότητες, διαφάνεια, διαπλοκή, διακριτική μεταχείριση, γιατί οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους.

Να είστε σίγουροι ότι θα προστατεύσουμε τις κατακτήσεις μας, τη φήμη των προϊόντων μας, την ιστορία και το κύρος της Ε.Α.Σ. Νάξου και του συνεταιριστικού κινήματος, το συμφέρον των αγροτοκτηνοτρόφων μας, που δεν εκπροσωπούνται σε αυτές τις «στημένες» και ιδιοτελείς βιντεοσκοπήσεις.

Θα αγωνιζόμαστε για τη λύση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ειδικά των νησιών, που δεν μπορούν να καλύψουν οι θεατρικές προβολές με φόντο την Πορτάρα της Νάξου. Για να προβάλλεις κάτι, πρέπει να υπάρχει. Αλλιώς είσαι αναξιόπιστος.

Νάξος 11 Οκτωβρίου 2024

Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.)

Δημήτρης Καπούνης / Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

 

Συν.: 1

Subject: Αίτημα συνεργασίας σε γυρίσματα για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (γραβιέρα ΠΟΠ, πατάτες ΠΓΕ Νάξου)

Αγαπητέ κύριε Καπούνη,

Έπειτα από την τηλεφωνική μας επικοινωνία, σας στέλνω γραπτώς πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα γυρίσματα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε για τη γραβιέρα ΠΟΠ και τις πατάτες ΠΓΕ της Νάξου και στα οποία θα θέλαμε τη συνεργασία σας.

Σχετικά με το πρότζεκτ

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφορά στην παραγωγή περιεχομένου 100 βίντεο ταξιδιωτικού και γαστρονομικού χαρακτήρα, με στόχο τη διεθνή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με ειδική έμφαση στα ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντα της ελληνικής παραγωγής. Τα βίντεο αυτά, μαζί με επιπλέον υλικό (συνταγές, άρθρα, κλπ) θα ανέβουν και θα παραμείνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Greek Farms”. Επιπροσθέτως το υλικό θα προωθηθεί μέσω ψηφιακής επικοινωνίας σε επιλεγμένες διεθνείς πλατφόρμες και αγορές (ενδεικτικά στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Κατάρ, Ινδία κλπ). Σημειώνουμε πως το περιεχόμενο που δημιουργούμε είναι μόνο για ψηφιακή προβολή και προώθηση. Την επιμέλεια και εκτέλεση της παραγωγής των βίντεο έχει αναλάβει η εταιρεία Filmiki Productions με έδρα την Αθήνα.

Το περιεχόμενο που θα αναπτυχθεί δεν θα συνδέεται με εμπορικά σήματα (brands) προϊόντων ή επωνυμίες παραγωγών, αλλά με τις ίδιες τις κατηγορίες των προϊόντων (π.χ ΠΟΠ οίνοι, φέτα, παλαιωμένα τυριά, ελιά, λάδι, πορτοκάλι κλπ), καθώς η στόχευση του project είναι η προώθηση της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και των σχετικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και όχι συγκεκριμένων μαρκών. Παράλληλα, μέσω της σκηνοθεσίας και της δημοσιογραφικής έρευνας, θα αναδεικνύεται η σύνδεση του εκάστοτε προϊόντος με την τοπική ιστορία και γαστρονομία, ενώ η υψηλής ποιότητας κινηματογράφηση θα αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του τόπου.

Ημερομηνία γυρίσματος

Βάσει του προγραμματισμού μας θα βρισκόμαστε στη Νάξο στις 7/10 & 8/10, φυσικά ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων στα γυρίσματα. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι αυτές οι ημερομηνίες ενδεχομένως να μεταβληθούν λόγω καιρικών συνθηκών ή ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τι θα χρειαστούμε από εσάς

Τα γυρίσματα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε στο νησί αφορούν σε δύο πιστοποιημένα προϊόντα: Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ και Πατάτα Νάξου ΠΓΕ ως εξής:

  1. Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: Για τη γραβιέρα Νάξου θα θέλαμε κάποιο ντόπιο άτομο να μας μαγειρέψει καλόγερο (μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα και γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ). Το άτομο που θα μας μαγειρέψει θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες για το τυρί, λ.χ. από τι γάλα φτιάχνεται, πόσο καιρό ωριμάζει, τα γευστικά και άλλα χαρακτηριστικά του, καθώς και τις παραδοσιακές του χρήσεις ως επιτραπέζιο ή/και σε συνταγές. Θα είχε ενδιαφέρον επίσης, αν το άτομο αυτό μπορεί να αναφέρει ιστορικά/λαογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με την παράδοση της τυροκομίας στο νησί. Ιδανικά θα θέλαμε το βίντεο αυτό να εμπλουτιστεί με συνέντευξη κάποιου παραγωγού / εκπροσώπου της Ένωσης και με πλάνα από τη διαδικασία παραγωγής.

 

  1. Πατάτα Νάξου ΠΓΕ: Για την πατάτα Νάξου θα θέλαμε κάποιο ντόπιο άτομο, διαφορετικό από αυτό της συνταγής με τη γραβιέρα, για να μας κάνει πατάτες πενταράτες. Αντιστοίχως, το άτομο αυτό θα πρέπει να μπορεί να μας πει βασικές πληροφορίες για την πατάτα της Νάξου, λ.χ. πόσες σοδειές τον χρόνο δίνει, γευστικά και άλλα χαρακτηριστικά, χρήσεις στην παραδοσιακή γαστρονομία, άλλα ιστορικά/λαογραφικά στοιχεία σχετιζόμενα με την παραγωγή της. Και εδώ το βίντεο θα εμπλουτιστεί με πλάνα παραγωγής και συνέντευξη κάποιου παραγωγού / εκπροσώπου της Ένωσης, διαφορετικού από αυτόν που θα μιλήσει για τη γραβιέρα.

Τα γυρίσματα των συνταγών θα χρειαστεί να γίνουν σε υπαίθριο στήσιμο σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νησιού, καθώς ένα από τα ζητούμενα που πρέπει να καλύψουμε είναι να φαίνεται και η φυσική ομορφιά του τόπου και να επιτυγχάνεται έτσι η σύνδεση του προϊόντος με τον τόπο προέλευσης. Έχετε, παρακαλώ, υπόψη σας ότι για τα γυρίσματα των συνταγών η παραγωγή μας διαθέτει πάγκο και εστία με γκάζι, καθώς και τα απαραίτητα σκεύη. Για τα υλικά θα γίνει λεπτομερής συνεννόηση με τα άτομα που θα μαγειρέψουν, σε κάθε περίπτωση όμως η παραγωγή μας θα αναλάβει τα όποια έξοδα χρειαστεί να γίνουν.

Τέλος, το κάθε γύρισμα εκτός απροόπτου διαρκεί περίπου 2-3 ώρες, ενώ παρουσιαστής της σειράς των βίντεο που θα δημιουργηθούν είναι ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.

Θα σας καλέσω τη Δευτέρα για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να με παραπέμψετε στους συμμετέχοντες ώστε να τους ενημερώσω και προσωπικά για όλο το πρότζεκτ.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Κοινοποιώ επίσης το παρόν e-mail και στις κυρίες Δανάη Βαρδαλή, αρχισυντάκτρια της παραγωγής, και Ελευθερία Μπακρατσά, συνεργάτιδα, καθώς και στην κυρία Χριστίνα Σταυροπούλου, υπεύθυνη της παραγωγής.

Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και τη συνεργασίας σας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

35οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου: Διήμερο γιορτής του στην Λέρο

35οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου: Μια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού για το Αιγαίο 12 – 13 Οκτωβρίου 2024 Δημοτικό Στάδιο Λέρου

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η Αθηνά “Νουνού” Μαρτίνου

Η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου έφυγε από την ζωή το βράδυ της Παρασκευής - Μπήκε στη ναυτιλία το 1964 και το 1971 ίδρυσε τoν ναυτιλιακό κολοσσό Thenamaris

Blue Star Ferries: Πήρε την γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος και επιστροφή

Στην «Blue Star Ferries» η γραμμή Ρόδος – Κάρπαθος- Κάσος και επιστροφή - Η πράσινη μετάβαση

Αθήνα – Γαλάτσι: Παρουσίαση του βιβλίου “Ένα Δώρο από τη Νάξο, τραταμέντα τση κουβέντας!”

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Galatsi Internet Cafe παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαριέττας Γαλάνη Ένα Δώρο από τη Νάξο, τραταμέντα τση κουβέντας!

Πρόταση Ημέρας – γλυκό: Εύκολη σοκολατόπιτα με 4 υλικά

Μία εύκολη μορφή σοκολατόπιτας... Δείτε πως μπορείτε να την φτιάξετε

Σύρος: Φιλοξενεί (20/10) τα 17α Βραβεία Ποιότητας του “Γαστρονόμου”

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 17α βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Νάξος – Δικηγορικός Σύλλογος: Αίτημα για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων (Κτηματολόγιο)

Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου – Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων: Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων επανεξέτασης

Τα πλεονεκτήματα των ψησταριών Napoleon σε σχέση με άλλες μάρκες

Οι ψησταριές Napoleon έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στη διεθνή αγορά, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, ανθεκτικότητα και προηγμένη τεχνολογία

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Νέα παρέμβαση από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο - Τι ζητάει

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων: Στο στόχαστρο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων η Δονούσα

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων: Η Δονούσα στο στόχαστρο των παράκτιων Αιολικών Πάρκων - Τι αναφέρει η καταγγελία

Κυκλάδες – Hoper: Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στα νησιά (πρόγραμμα – κόστος)

Αυθημερόν ταξίδια με ελικόπτερο στις Κυκλάδες με το χειμερινό πρόγραμμα της hoper (πρόγραμμα - κόστος)

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Υπεράκτια Αιολικά: Στη Δονούσα ένα από τα πρώτα Αιολικά Πάρκα (χάρτης)

Υπεράκτια Αιολικά: Τα 12 Βήματα που Ανοίγουν τους Πρώτους Διαγωνισμούς [Χάρτης]

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σύνολο σχεδόν της Νάξου πρωινή (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Που και πότε θα γίνει αύριο Πέμπτη (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Σίφνος – Πανσιφναϊκός: Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής Θανάσης Γεωργούλης

Έφυγε στα 20 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής του Πανσιφναϊκού, Θανάσης Γεωργούλης - Αναβολή αγώνων

Νότιο Αιγαίο: Λίγο μετά την Αμοργό χάθηκε ο Ασπροπάρης Ιωνας (χάρτης)

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων - Τι μπορεί να έχει συμβεί

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

Ηρώδειο – Αργυρός: Συναυλία για καλό σκοπό με Κουκουλάρη, Κορρέ και Βερύκοκκο

Στο Ηρώδειο το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου θα δώσει συναυλία για καλό σκοπό ο Κωνσταντίνος Αργυρός. Ποιοι Ναξιώτες μουσικοί θα βρίσκονται στο πλευρό του