Μετά από το επίδομα προς τους γιατρούς που δίνεται από το 2016, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σήμερα να περάσει και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές δημόσιας υγείας των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται για τη χορήγηση του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως σε 170 νοσηλευτές στα νοσοκομεία των δύο νομών, καθώς και 30 ατόμων πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, για τις νέες προσλήψεις που θα διενεργηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025.
“Χρειάζεται μία χρονοβόρα διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασής μας, καθώς χρειάζεται η έκδοση νέας Κ.Υ.Α, αλλά βάζουμε ¨το νερό στο αυλάκι””, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη να αναφέρεται στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τις δομές υγείας.
Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα κίνητρα, προκειμένου υγειονομικό προσωπικό να στελεχώσει τις μονάδες υγείας των νησιών.
Η κατανομή του ποσού
Εισηγητής του θέματος για τη λήψη της απόφασης για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού σε δομές δημόσιας υγείας των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, Νικόλαος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις λεπτομέρειες της νέας αυτής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, όσο και την κατανομή των ποσών στα νοσοκομεία των Κυκλάδων και τη Δωδεκανήσου.
Όπως είπε, και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών περί παροχής δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών περιοχών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4483/2017. Από 1/1/2025, να ενισχύσει με το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, για 170 νοσηλευτές στα νοσοκομεία των δύο νομών και 30 άτομα πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ σε νέες προσλήψεις που θα διενεργηθούν από την 1/1/2025.
Συγκεκριμένα, προτίθεται να ενισχύσει με τη χρηματική παροχή 170 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και συγκεκριμένα 80 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου, 15 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Κω, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Καλύμνου, 15 στο Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Λέρου και τέλος, 15 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες τόσο στο Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου, όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.
Τέλος, το ποσό των 300 ευρώ αφορά και 30 διασώστες και διασώστριες του ΕΚΑΒ που υπηρετούν σε πληρώματα ασθενοφόρων, οδηγοί και διασώστες, στο σύνολο της επικράτειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η μέγιστη δαπάνη ετησίως για την εφαρμογή της χορήγησης χρηματικού επιδόματος σε 200 νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές και διασώστες, εκτιμάται σε 720.000 ευρώ ετησίως, η οποία θα βαρύνει τους αντίστοιχους Κωδικούς Δαπανών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση, μετά την έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, θα αποσταλεί για ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά και στο ΕΚΑΒ.
“Ανοίξαμε το δρόμο”
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τοποθετούμενος στο θέμα έκανε μία μεγάλη ιστορική αναδρομή γυρίζοντας πίσω στο 2015, όταν έγινε η πρώτη προσπάθεια με τον τότε υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή, ώστε να υπάρξει εκείνη η θεσμοθέτηση παροχής οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από την Περιφέρεια και η οποία άρχισε να εφαρμόζεται μετά από την έκδοση υπουργικής απόφασης του 2016.
“Ανοίξαμε το δρόμο για μία σειρά παρεμβάσεων προς τον τομέα της υγείας, οι οποίες όχι μόνο έγιναν αποδεκτές από το κράτος, αλλά και “χειροκροτήθηκαν” από όλους”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ερχόμενος στη νέα αυτή πρόταση για την επέκταση των οικονομικών κινήτρων στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε “ότι μπορεί η εφαρμογή της να διαρκέσει κάποιους μήνες, διότι χρειάζεται η έκδοση μίας νέας Κ.Υ.Α, αλλά πρόκειται για άλλη μία εμβληματική πρόταση η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων για τη στήριξη της υγείας στα νησιά”, ενώ την ίδια ώρα άσκησε κριτική σε όλους όσους εξαπολύουν αφορισμούς σε κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία.
“Είμαστε εμείς που πρώτοι που θεσπίσαμε σειρά μέτρων για την υγεία στα νησιά”
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα αυτή πρόταση, η οποία, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων για τη στήριξη της παροχής υγείας στα νησιά.
“Πρόκειται για μία υπέροχη πρόταση, όπως άλλωστε και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το θέμα της υγείας. Όλες αυτές προέρχονται από το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στους πολίτες μας. Όπως αυτή που άρχισε από το 2016 και συνεχίζεται έως και σήμερα με την παροχή οικονομικών κινήτρων στους γιατρούς”, υποστήριξε, τονίζοντας στη συνέχεια επιγραμματικά όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια.
“Είμαστε οι πρώτοι που θεσπίσαμε το επίδομα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε αυτοί που στηρίξαμε το σύστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είμαστε εμείς που έχουμε δώσει ασθενοφόρα και στο πιο μικρό νησί, είμαστε εμείς που πληρώνουμε μέσα από το ΕΣΠΑ μισθοδοσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είμαστε εμείς που στηρίζουμε τις κτηριακές υποδομές εξοπλίζοντάς τις και με ιατροτεχνολογικό υλικό και είμαστε εμείς, πρωτοπορώντας και με αίσθημα ευθύνης, που έχουμε ζητήσει την ίδρυση Υγειονομικής Περιφέρειας γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αξιολογούνται θετικά από τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου.
Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”