Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΙερά Μητρόπολη Παροναξίας: "Ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την αποπεράτωση του...

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού”

|

“… Με την αποπεράτωση του έργου οι επισκέπτες του συγκροτήματος του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, μόνιμοι κάτοικοι και προσκυνητές ή εξ άλλων περιοχών εκδρομείς ή σύνεδροι, θα γίνονται αποδέκτες των διευκολύνσεων προσέλευσης, επίσκεψης, παραμονής και φιλοξενίας που θα προσφέρει ένα τέτοιο έργο και θα αποκομίζουν μια πολύ καλή εικόνα για την τοπική κοινωνία σε αγαστή συνεργασία με την τοπική Εκκλησία…”

“Αστραψε και βρόντηξε” η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια στον Τύπο αλλά και στα social Media γύρω από δύο μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν το νησί της Νάξου. Αναφερόμαστε στο Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, στη Κόρωνο που έχει μπει στην τελική ευθεία με τον Δήμαρχο κο Λιανό μάλιστα να οριοθετεί τις εξελίξεις στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Και στο Γηροκομείο (σ.σ. στην Κωστέρα) όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, τέλος του έτους θα δεχτεί τους πρώτους φιλοξενούμενους..

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) αναφέρει:

“Εξ αφορμής αναρτήσεως κειμένου σε ιστοσελίδα, αλλά και ορισμένων αρνητικών σχολιασμών από μεμονωμένους σχολιαστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης γύρω από δύο μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν το νησί της Νάξου και συγκεκριμένα το έργο της ανακατασκευής των υπαρχουσών και της δημιουργίας νέων κοινωνικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στο Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, στην περιοχή Κορώνου Νάξου, αλλά και στην λειτουργία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα του Εκκλησιαστικού μας Γηροκομείου, στην περιοχή Κωστέρα Χώρας Νάξου, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας προς αποφυγήν πιθανών παρανοήσεων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης επιθυμεί να ενημερώσει αλλά και να διευκρινίσει τα εξής:

  1. Από το ποσό των 8.100.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Συνοχής το προαναφερθέν έργο στο Ιερό Πανναξιακό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού ή την συντήρηση των παλαιών Ναών και Παρεκκλησίων.
  2. Η ανέγερση και οι συντηρήσεις στους χώρους Θείας Λατρείας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας πραγματοποιούνται από τις μικρές και μεγάλες δωρεές (για τις οποίες εκδίδεται και αποστέλλεται πάντοτε η σχετική απόδειξη και δημοσιεύεται ο κατάλογος ονομάτων και ποσών στο περιοδικό της Αργοκοιλιώτισσας) καθώς και με τον οβολό των πιστών που καταφθάνουν όχι μόνον από το νησί της Νάξου αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος για να προσευχηθούν, να αποδώσουν σεβασμό και τιμή στην Παναγία μας να την παρακαλέσουν για την επίλυση κάποιου προβλήματός τους και να Την ευχαριστήσουν για θαυματουργικές επεμβάσεις που έχει βιώσει καθένας ξεχωριστά στη ζωή του. Πιστεύουμε δε ακράδαντα ότι κανένα πιστό δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά στο να προσευχηθεί στην Παναγία μας ο περιβάλλων χώρος, ή αν έχουν πραγματοποιηθεί έργα κοινής ωφελείας και ούτε μπορεί κάποιος να αποτρέψει την υλοποίηση ενός τάματος πιστού επειδή σχολιάζει με αρνητική προσέγγιση τα εν λόγω έργα. (Αντίθετα σε όλα τα Ιερά Προσκυνήματα τουλάχιστον του Ελλαδικού χώρου, οι πάντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών ή την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων).
  3. Όλα όσα προβλέπονται να πραγματοποιηθούν σε χώρους ιδιοκτησίας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας παραχωρούνται προς χρήση άνευ ανταλλάγματος προκειμένου να κατασκευασθούν κτίρια και εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο κοινωνικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και λοιπές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Η δημιουργία Μουσείου, βιβλιοθήκης, συνεδριακού κέντρου, αίθουσας ομιλιών, κτιρίων και λοιπών υποδομών αναβαθμίζουν την ορεινή Νάξο και γενικά την επισκεψιμότητα στην περιοχή, όχι απαραίτητα για θρησκευτικούς μόνο λόγους και κάνουν πιο γνωστό το νησί διεθνώς σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Επιπροσθέτως πρέπει να τονισθεί ότι θα τονωθεί η δυνατότητα απασχολήσεως των νέων της ορεινής Νάξου λόγω των εργασιών ανεγέρσεως όσο και εν συνεχεία απασχολήσεως εργατικού δυναμικού για την άρτια λειτουργία των χώρων. Οι μεμψιμοιρίες που εκφράζονται από ορισμένους δεν ταιριάζουν σε όσα θα ωφεληθεί γενικότερα το νησί από ένα τέτοιο έργο, δεδομένου μάλιστα ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν μπορούσε να διατεθεί για άλλο σκοπό μη πολιτιστικού χαρακτήρα. Θα προτιμούσαν δηλαδή να χαθεί αυτή η ευκαιρία για το νησί μας; Στο πλαίσιο αυτό εξυπακούεται φυσικά ότι επωφελείται αισθητικά και αναβαθμίζεται συν τοις άλλοις και το Ιερό Προσκύνημα.
  4. Με την αποπεράτωση του έργου οι επισκέπτες του συγκροτήματος του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας, μόνιμοι κάτοικοι και προσκυνητές ή εξ άλλων περιοχών εκδρομείς ή σύνεδροι, θα γίνονται αποδέκτες των διευκολύνσεων προσέλευσης, επίσκεψης, παραμονής και φιλοξενίας που θα προσφέρει ένα τέτοιο έργο και θα αποκομίζουν μια πολύ καλή εικόνα για την τοπική κοινωνία σε αγαστή συνεργασία με την τοπική Εκκλησία.
  5. Όσον αφορά στο κληροδότημα Γκύλη στην περιοχή Κωστέρα Χώρας Νάξου, πρόκειται για ένα κτήμα με δεσμευτικό όρο στην διαθήκη του διαθέτη να ανεγερθεί εντός αυτού Γηροκομείο. Αυτό έγινε πράξη με τις δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως και την συνδρομή, μεγαλοψυχία και ευαισθησία του ζεύγους των μεγάλων ευεργετών Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που ανέλαβαν με δικές τους δαπάνες να ολοκληρώσουν το κτιριακό συγκρότημα από το στάδιο εργασιών στο οποίο είχε φθάσει και να το εξοπλίσουν με όλα τα απαιτούμενα σύγχρονα μέσα. Εντός των ημερών μάλιστα ολοκληρώνεται η διαδικασία για την τελική έκδοση της άδειας και του κανονισμού λειτουργίας του Γηροκομείου και ευελπιστούμε ότι εντός του 2024 θα δεχθεί τους πρώτους φιλοξενούμενους γέροντες και γερόντισσες στους σύγχρονους και φιλόξενους χώρους του. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του (κατ’ αναλογίαν του αντιστοίχου Γηροκομείου της Πάρου) προϋπολογίζεται περίπου στις 400.000–450.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μία επιπλέον μεγάλη δαπάνη για τα δεδομένα της μικρής μας Ιεράς Μητροπόλεως πολύ περισσότερο αν συνδυαστεί με το ήδη εν λειτουργία Εκκλησιατικό Γηροκομείο της Μητροπόλεως στην Πάρο, των δύο δομών δωρεάν διανομής γευμάτων (σε Νάξο και Πάρο) εξυπηρετώντας πάνω από 220 εμπερίστατους συνανθρώπους μας καθημερινά, αλλά και το μεγάλο αριθμό αναξιοπαθούντων που προσφεύγουν στην Ιερά Μητρόπολη και λαμβάνουν για διάφορους προσωπικούς λόγους οικονομικά βοηθήματα (κυρίως για θέματα υγείας, επιδοτήσεων λογαριασμών και ενοικίων, ενισχύσεως παιδιών που σπουδάζουν κ.λ.π.), συν τις δαπάνες για τις άλλες εν δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως, τις Σχολές Γονέων, Ιδρύματα νεότητος, Μουσεία, Πνευματικά Κέντρα, κατασκηνώσεις κλπ. Ας σημειωθεί εδώ ότι μόνο κατά την τελευταία πενταετία η Ιερά Μητρόπολη έχει δαπανήσει για τους σκοπούς αυτούς το ποσόν των 3.476.317,09 ευρώ.
  6. Προς τον σκοπό αυτό, την κατά το δυνατόν δηλαδή απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση όλης της εκτάσεως του κληροδοτήματος Γκύλη, όπου πρόκειται να ανεγερθεί (με την μέθοδο της αντιπαροχής) στην εναπομείνασα μετά την ανέγερση του Γηροκομείου νότια πλευρά του, κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στον πρώτο όροφο, κάτι που είχε προαποφασισθεί αρκετά χρόνια πριν και δεν προέκυψε τώρα. (Η άδεια είχε εκδοθεί ήδη από των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’). Τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις ενοικιάσεις των αναλογούντων εκ της αντιπαροχής καταστημάτων και γραφείων του συγκροτήματος, θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τα έξοδα λειτουργίας του νέου εκκλησιαστικού Γηροκομείου Νάξου, καλύπτοντας όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό μικρό μέρος των απαιτούμενων εξόδων. Αν αναλογισθεί κανείς, ότι (όπως προαναφέραμε) ετησίως το κόστος λειτουργίας προϋπολογίζεται στις 400.000–450.000 ευρώ περίπου, τα ενοίκια που θα αναλογούν στο Γηροκομείο στην καλύτερη περίπτωση θα καλύπτουν το 25-30% των εξόδων του. Εάν επίσης και πάλι στην καλύτερη περίπτωση οι συντάξεις των τροφίμων (εάν έχουν) καλύπτουν και πάλι το 25-30% των εξόδων λειτουργίας, η διοίκηση του Γηροκομείου θα καταβάλει κάθε χρόνο την επίπονη προσπάθεια για την εξεύρεση του υπολοίπου 40% ή και 50% της συνολικής δαπάνης. Άρα λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω είναι τουλάχιστον κακόβουλο συμπέρασμα και κακόγουστο αστείο κάποιοι να σχολιάζουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως γίνονται με σκοπό τον πλουτισμό! Αντιθέτως μάλιστα, προτάσσοντας τα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, (δεδομένης και της οικονομικής κρίσεως που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια) η Ιερά Μητρόπολη άφησε σε δευτερεύουσα και τριτεύουσα μοίρα την επισκευή και συντήρηση του Επισκοπείου το οποίο έχει συν τω χρόνω περιέλθει σε ημιερειπιώδη κατάσταση, σχεδόν μη κατοικήσιμο στον πρώτο όροφο!

Με την ανακοίνωση αυτή η Ιερά Μητρόπολη επιθυμεί να ενημερώσει υπεύθυνα  τον πιστό λαό του Θεού, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαιρέτως, για τις ενέργειες και επιδιώξεις της οι οποίες πάντα έχουν ως γνώμονα την ψυχική, πνευματική αλλά και βιωματική ωφέλεια των κατοίκων και επισκεπτών της Επαρχίας μας.

Η Ιερά Μητρόπολη εύχεται η υλοποίηση των μεγάλων αυτών έργων που έχει ήδη αγκαλιάσει ο Ναξιακός λαός και αναβαθμίζουν τις υποδομές και τις δυνατότητες που θα παρέχει το νησί, να αποτελέσουν σημείο ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού και έκφραση έμπρακτης εκδήλωσης της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπο, που αποτελεί και βασική εντολή του Κυρίου μας.

Η αλήθεια για το Πανναξιακό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης και το Γηροκομείο Νάξου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Premier League: Ξεκάθαρο φαβορί η Αρσεναλ στο 2.35 (!!!)

Άρσεναλ - Φούλαμ: Την ισοπεδώνει στο 2.35! - Γιατί ποντάρουμε στους "κανονιέρηδες"

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.