Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΣταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του»...

Σταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του» (video)

|

Η πρόσκληση έφτασε στα χέρια μας από την Αμοργιανή Ιωάννα Συνοδινού. Μας είπε πως το βράδυ της Δευτέρας, στις 7 του Οκτώβρη (καθόλου τυχαία ημερομηνία) η ομάδα που αθόρυβα οργάνωσε την εκδήλωση αυτής της ημέρας ήθελε να είμαστε εκεί. «Υπάρχει λόγος» μας είπε και αποφασίσαμε να πάμε στην αγαπημένη μας Αμοργό για να διαπιστώσουμε πως όντως ο λόγος ήταν σοβαρός.

Ο Οκτώβρης δεν είναι τυχαίος μήνας. Οκτώβρη μήνα πρώτο – πάτησε το πόδι του ο Δάσκαλος Σταύρος Τζαννίνης στην Αμοργό μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Μανώλη Προμπονά. Στην απάνω μεριά εκείνος, στην κάτω μεριά ο Προμπονάς. Την Αμοργό έμελλε να κάνει δεύτερη πατρίδα του, να φτιάξει την οικογένειά του με την αγαπημένη του Αθανασία. Στην Αμοργό μέσα από το λειτούργημα του Δασκάλου έμαθε γράμματα στα παιδιά 35 ολόκληρα χρόνια. Με το ίδιο πάθος, την ίδια αγάπη, την ίδια σπίθα στα μάτια, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της εκπαιδευτικής του πορείας…

Ξέραμε λίγα πράγματα για τον Ναξιώτη Σταύρο Τζαννίνη. Με καταγωγή από τον Δαμαριώνα, με 35 χρόνια διδασκαλίας στην Αμοργό, με πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες που έγιναν πράξη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής του πορείας και κυρίως με πλήθος μαθητών που πίνουν νερό στο όνομά του!

Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση αποφασίσαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για τον Δάσκαλο που τα «παιδιά» του αποφάσισαν να τιμήσουν. Πήραμε λοιπόν το δρόμο για το σχολείο στη Λαγκάδα.

Συναντήσαμε στην πορεία μας καλοσυνάτους ανθρώπους που μας χαιρετούσαν εγκάρδια. Η κυρία Μαρία μάλιστα, προσφέρθηκε να μας πάει στο σχολείο και μας άφησε εκεί για να νοιώσουμε στον προαύλιο χώρο του λίγη από τη χαρά των ανέμελων στιγμών των μαθητών. Καθίσαμε λίγο στην αυλή και φανταστήκαμε παιδιά να τρέχουν, να γελούν, να παίζουν. Πήραμε το δρόμο του γυρισμού, και συναντήσαμε ξανά την κυρία Μαρία μαζί με τη μητέρα της.

Η μαμά Ιωάννα, μας περίμενε με λουλούδια στα χέρια και σα να μας ήξερε χρόνια άρχισε να μιλά για τον Δάσκαλο, για το Σταυρή (σ.σ. έτσι τον αποκαλούν στη Νάξο), που πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι Άνθρωπος και σωστός οικογενειάρχης. «Είχε φωνή δυνατή. Τον ακούγαμε να μιλά στα παιδιά από το δρόμο εδώ κάτω. Αν αντιλαμβανόταν πως κάποιο από αυτά δεν είχε καταλάβει το μάθημά του, τα έλεγε ξανά και ξανά, ακούραστα πάσχιζε και με πείσμα να τους μάθει γράμματα, να γίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία…»

Λίγες ώρες αργότερα, στον πολυχώρο εκδηλώσεων «Άννα Συνοδινού» όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα, σηκώθηκαν όρθιοι για να υποδεχτούν και να χειροκροτήσουν τον ΔΑΣΚΑΛΟ Σταύρο Τζαννίνη.

Φυσιογνωμία ταπεινή, βλέμμα χαμηλωμένο, χαμόγελο αληθινό, άνθρωπος που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ιδανικός Δάσκαλος.

Κάθισε στη θέση του σχεδόν τρομαγμένος, άλλωστε όπως ακούσαμε στη συνέχεια από κάποιον ομιλητή, του άρεσε πάντα να περνάει απαρατήρητος… όμως όχι… αυτό, δεν το κατάφερε!

Τα φώτα έσβησαν και η οθόνη άνοιξε μπροστά μας για να ξεδιπλώσει μέσα από τις μαρτυρίες των μαθητών του και όλων όσων τον εκτιμούν τη λαμπρότητα του χαρακτήρα του.

Ακούσαμε πολλά όμως δεν είναι εφικτό να καταγραφούν. Κι αυτό γιατί οι λέξεις  δεν μπορούν να αποδώσουν αυτά που όσοι είμασταν στην αίθουσα νοιώσαμε.

Φίλοι του από τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια μίλησαν γι’ αυτόν, συνάδελφοί του που πορεύτηκε μαζί τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 70 όταν ξεκίνησε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, νεότεροι που με σεβασμό και αγάπη τους υποδέχτηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μίλησαν για το Δάσκαλο με περηφάνεια, για την προσπάθεια που έκανε και τελικά τα κατάφερε για τη συγχώνευση των σχολείων (καλώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια), μίλησαν μαθητές που εμπιστεύτηκαν αργότερα και τα δικά τους παιδιά στα ασφαλή του χέρια.

Οι τιμητικές πλακέτες είναι ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης που εξέφρασαν ο καθένας με τον τρόπο του στα βίντεο που παρακολουθήσαμε. Το πορτραίτο του, δώρο καρδιάς από μικρούς μαθητές που συγκέντρωσαν χρήματα για να κάνουν έκπληξη στο Δάσκαλό τους. Μα εκείνος, πάντα ταπεινός. «Τα βγάλατε πέρα οικονομικά μ’ αυτό, ή χρειάζεστε βοήθεια;». Το ευχαριστώ του, φέρνει δάκρυα στα μάτια των παιδιών και στα δικά μας.

Είναι ο άνθρωπος που σε δύσκολες εποχές, μοναδικός δάσκαλος για έξι τάξεις, μάθαινε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο, να το θεωρούν σπίτι τους. Είναι αυτός που βιώνοντας τις δυσκολίες και θέλοντας να βοηθήσει τους μαθητές του καθιέρωσε την ενισχυτική διδασκαλία. Είναι αυτός που όταν τα «βλαστάρια του» όπως αποκαλούσε τα παιδιά έκαναν τις αταξίες τους τα «τιμωρούσε» λέγοντάς τους «άντε βγείτε τώρα να φυτέψουμε καμιά τριανταφυλλιά». Είναι αυτός που με τον τρόπο του κέρδισε τις καρδιές των μαθητών του, έγινε πρότυπο για τα παιδιά, αλλά και για μεγάλους ανθρώπους.

Είναι αυτός που έγραψε ιστορία στο μέλλον των μαθητών του, αυτός που όπως πολύ σωστά ακούσαμε κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του».

Λένε πως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν εκπαιδευτικό είναι να τον συναντούν στο δρόμο οι μαθητές του χρόνια μετά τα μαθητικά τους χρόνια και να τον φωνάζουν Δάσκαλο.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα που μας ενέπνευσε, μας καθοδήγησε, ήταν με ένα μαγικό τρόπο το έναυσμα γι’ αυτό που γίναμε στη συνέχεια….

Ένας τέτοιος ΔΑΣΚΑΛΟΣ είναι ο Σταύρος Τζαννίνης.

Σημείωση: Ακολουθούν σε βίντεο αποσπάσματα από την εκδήλωση, ενώ σε λίγες ώρες θα είναι διαθέσιμη και θα προστεθεί στην παρούσα δημοσίευση και στο youtube του site μας ολόκληρη η εκδήλωση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Lennart Neubauer: “Εγραψε” ιστορία, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Windsurfing για το 2024!

Η παρουσία του στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Νάξο το πενθήμερο 16-20 Οκτωβρίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για την αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού”

Ι.Μ. Παροναξίας: “Η αλήθεια για το Πανναξιακό Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης και το Γηροκομείο Νάξου”

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σύνολο σχεδόν της Νάξου πρωινή (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Που και πότε θα γίνει αύριο Πέμπτη (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο

Αμοργός – Σπήλαια: Στον Αγιο Στέφανο και στα 132 μέτρα ο βαθύτερος βόθωνας στις Κυκλάδες

Σπηλαιοεξερευνητική αποστολή στην Αμοργό - Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές

Σύλλογος Εγγαριτών “Ο Άγιος Τρύφων”: Το Νοέμβρη πάμε εκδρομή στο Βόλο..!

Η εκδρομή έχει όριο 60 ατόμων. Αν ο αριθμός αυτός καλυφθεί οι δηλώσεις συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές

Επικοινωνία Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων με την πολιτική ηγεσία – Τι συζητήθηκε

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων έθεσε σε συζήτηση θέματα που αφορούν τον κλάδο, τώρα που πλησιάζει  η λήξη της τουριστικής περιόδου και γίνεται απολογισμός της δραστηριότητας

Σαντορίνη – Εθελοντική Αιμοδοσία: “Η γιορτή της Ανθρωπιάς ξεκινά στις 12 Οκτώβρη”

Πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, οι εθελοντές αιμοδότες θα δώσουν ξανά "το παρών" στη μεγάλη συνάντηση

Νότιο Αιγαίο: Λίγο μετά την Αμοργό χάθηκε ο Ασπροπάρης Ιωνας (χάρτης)

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων - Τι μπορεί να έχει συμβεί

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Ηρακλειά – Ντίνα Πρασίνου: “Είμαι μαθημένη όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι να τους περιποιούμαι”

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η Ντίνα Πρασίνου, μια παλιά Αρακλειανή, που έχει ζήσει κι έχει γλεντήσει, κι έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι. Μίλησε για το νησί και μοιράστηκε τις συνταγές της

Υπεράκτια Αιολικά: Στη Δονούσα ένα από τα πρώτα Αιολικά Πάρκα (χάρτης)

Υπεράκτια Αιολικά: Τα 12 Βήματα που Ανοίγουν τους Πρώτους Διαγωνισμούς [Χάρτης]

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σύνολο σχεδόν της Νάξου πρωινή (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Που και πότε θα γίνει αύριο Πέμπτη (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο