Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠΑΣΟΚ - Εκλογές: Πολιτική ωριμότητα και μήνυμα επανεκλογής Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ – Εκλογές: Πολιτική ωριμότητα και μήνυμα επανεκλογής Ανδρουλάκη

|

Η άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του Α γύρου για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το 2024 είναι το 1ο βήμα για την επανεκλογή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί μία θριαμβευτική επιστροφή και επιβεβαίωση της δύναμης του κόμματος.

Γράφει ο ΠΑΣΟΚΟΣ 

Με τη συμμετοχή των 300.000 πολιτών στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι η δημοκρατική του παράδοση είναι βαθιά ριζωμένη και ότι η ανασυγκρότηση και η επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο δεν ήταν μία παροδική συγκυρία, αλλά μία σταθερή πορεία προς τα εμπρός.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε την ενεργοποίηση και τη δυναμική επιστροφή της βάσης του κόμματος. Η συμμετοχή 300.000 πολιτών, αν και οριακά αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2021, είναι ενδεικτική του έντονου ενδιαφέροντος για την ηγεσία του κόμματος. Αυτό το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι το 2021 οι εκλογές διεξήχθησαν υπό τη συναισθηματική φόρτιση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά και με την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η φετινή εκλογική διαδικασία, χωρίς αυτά τα στοιχεία που ενίσχυσαν τότε τη συμμετοχή, απέδειξε πως οι πολίτες στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αναγνωρίζουν τη σημασία της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρουλάκης κατάφερε να επιβεβαιώσει την πρωτιά του με μεγάλη διαφορά, παρά τις φωνές αμφισβήτησης που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτό δείχνει πως το κόμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για σταθερότητα και ενότητα, καθώς και την αναγκαιότητα να προχωρήσει χωρίς εσωτερικές τριβές.

Η δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη επικυρώθηκε, και οι όποιες αμφιβολίες διαλύθηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας, που τελικά κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση, δίνει μάχη επιβίωσης.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μία οριακή μάχη ανάμεσα στον Δούκα, τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, με τον Δούκα να κερδίζει στο “νήμα”. Ωστόσο, η απόδοσή του στην Αττική και στον δήμο όπου ηγείται, καθώς και η ήττα του από την Άννα Διαμαντοπούλου σε καίριες περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν ένα σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον ίδιο. Το τσαλάκωμα της πολιτικής του εικόνας ενδέχεται να αποδειχθεί μη αναστρέψιμο.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές, πέρα από το αυξημένο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, αποτελεί επίσης μία ένδειξη της γενικότερης ανόδου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις.

Το γεγονός ότι το κόμμα εμφανίζεται να αγγίζει το 17% αποτελεί δέσμευση για τη νέα ηγεσία να διατηρήσει αυτά τα ποσοστά και να μην επιτρέψει την επιστροφή σε χαμηλότερες επιδόσεις. Η αυξημένη συμμετοχή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που δημιουργεί ευθύνη για τη νέα ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία ότι έχει μία στέρεη και λειτουργική δημοκρατική παράδοση.

Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, με ελάχιστα προβλήματα. Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει μία αριστοτεχνικά οργανωμένη διαδικασία, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες ήρθαν στις 950 κάλπες χωρίς να αντιμετωπίσουν μεγάλες αναμονές, και οι ουρές ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με το 2021. Η ηλεκτρονική υποδομή λειτούργησε αποτελεσματικά, με ελάχιστες διακοπές, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων διεξήχθη χωρίς αμφισβητήσεις.

Ο Παύλος Γερουλάνος έδειξε πολιτικό πολιτισμό, αποδεχόμενος αμέσως το αποτέλεσμα και αναγνωρίζοντας την ήττα του χωρίς να καταφύγει σε μικρότητες όπως ενστάσεις ή αιτήματα για επανακαταμέτρηση. Η στάση αυτή αποτελεί μάθημα δημοκρατικού ήθους και πολιτικής.

Με την επικείμενη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ καλείται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να εκμεταλλευτεί τη δημοσκοπική του δυναμική. Η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να είναι προσεκτική να μην αγνοήσει το μήνυμα της βάσης και να διασφαλίσει ότι το κόμμα δεν θα επιστρέψει σε χαμηλότερα ποσοστά.

Το 17% που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο για το κόμμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμη μεγαλύτερη άνοδο αν διατηρηθεί η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έχει μπροστά του την πρόκληση να μετατρέψει αυτή τη δυναμική σε εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πολιτικό χάρτη, αποτελώντας τη γέφυρα ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αποφεύγοντας ακραίες επιλογές και διατηρώντας τον μετριοπαθή, αλλά αποφασιστικό χαρακτήρα του.

Η ενίσχυση του πολιτικού λόγου του κόμματος και η προσήλωση σε μία ατζέντα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών είναι τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Ν. Ανδρουλάκης. Η ηγεσία του μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μία νέα εποχή ακμής, αρκεί να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές και στη διαφάνεια που χαρακτηρίζουν το κόμμα.

Η επικειμένη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΑΝΛ για το 2024, όπως στο Νότιο Αιγαίο και την Ορεινή Νάξο (Κάλπη Φιλωτίου) αποτελεί μία ξεκάθαρη νίκη της δημοκρατικής διαδικασίας και της πολιτικής ωριμότητας του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξε ότι όχι μόνο έχει επιστρέψει δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και ότι είναι έτοιμο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η συμμετοχή των 300.000 πολιτών είναι μία ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει μπροστά του την πρόκληση να οδηγήσει το κόμμα σε νέες επιτυχίες.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σταύρος Τζαννίνης: Ο Δάσκαλος που γνώριζε να «κάθεται σωστά στην έδρα του» (video)

Τιμητική εκδήλωση για τον Δάσκαλο Σταύρο Τζαννίνη από τους μαθητές του στην Αιγιάλη Αμοργού

ΔΕΔΔΗΕ: Στο σύνολο σχεδόν της Νάξου πρωινή (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Που και πότε θα γίνει αύριο Πέμπτη (10/10) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο

Αμοργός – Σπήλαια: Στον Αγιο Στέφανο και στα 132 μέτρα ο βαθύτερος βόθωνας στις Κυκλάδες

Σπηλαιοεξερευνητική αποστολή στην Αμοργό - Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές

Σύλλογος Εγγαριτών “Ο Άγιος Τρύφων”: Το Νοέμβρη πάμε εκδρομή στο Βόλο..!

Η εκδρομή έχει όριο 60 ατόμων. Αν ο αριθμός αυτός καλυφθεί οι δηλώσεις συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές

Επικοινωνία Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων με την πολιτική ηγεσία – Τι συζητήθηκε

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων έθεσε σε συζήτηση θέματα που αφορούν τον κλάδο, τώρα που πλησιάζει  η λήξη της τουριστικής περιόδου και γίνεται απολογισμός της δραστηριότητας

Σαντορίνη – Εθελοντική Αιμοδοσία: “Η γιορτή της Ανθρωπιάς ξεκινά στις 12 Οκτώβρη”

Πιστοί στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, οι εθελοντές αιμοδότες θα δώσουν ξανά "το παρών" στη μεγάλη συνάντηση

Νότιο Αιγαίο: Λίγο μετά την Αμοργό χάθηκε ο Ασπροπάρης Ιωνας (χάρτης)

Χάθηκε ο Ιωνας, ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων - Τι μπορεί να έχει συμβεί

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Ηρακλειά – Ντίνα Πρασίνου: “Είμαι μαθημένη όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι να τους περιποιούμαι”

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η Ντίνα Πρασίνου, μια παλιά Αρακλειανή, που έχει ζήσει κι έχει γλεντήσει, κι έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι. Μίλησε για το νησί και μοιράστηκε τις συνταγές της

Υπεράκτια Αιολικά: Στη Δονούσα ένα από τα πρώτα Αιολικά Πάρκα (χάρτης)

Υπεράκτια Αιολικά: Τα 12 Βήματα που Ανοίγουν τους Πρώτους Διαγωνισμούς [Χάρτης]

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Σχοινούσα: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε χρώμα

Μικροί και μεγάλοι εργάστηκαν ώστε το δημοτικό σχολείο στη Σχοινούσα να αποκτήσει ...χρώμα (photos)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ποιητικό αναλόγιο απόψε με τον Γρηγόρη Βαλτινό

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της δράσης "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά"

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Τα έργα αναβάθμισης δείχνουν … ιδιωτικά χέρια ;

Τα σημαντικά έργα αναβάθμισης που γίνεται σε μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν ότι πάμε για "αξιοποίηση" προς όφελος ιδιώτη επιχειρηματία;