Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήLifestylePink Floyd: Πούλησαν τα πνευματικά δικαιώματά τους για 400 εκατ. δολάρια

Pink Floyd: Πούλησαν τα πνευματικά δικαιώματά τους για 400 εκατ. δολάρια

|

Βόμβα από τους Pink Floyd. Το διάσημο μουσικό συγκρότημα πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής τους που έχει ηχογραφηθεί, το όνομα και την εικόνα του στη Sony Music για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.

Του Γιώργου Μαζιά (in.gr)

Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, καθώς ο μουσικός τους κατάλογος περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ όλων των εποχών, όπως το «The Dark Side of the Moon», «The Wall» και «Wish You Were Here».

Οι συγκρούσεις, το συμβόλαιο και το μεγάλο deal

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής τους, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και της εικόνας του συγκροτήματος, κάτι που επηρεάζει επίσης την παραγωγή merchandise και άλλα παρελκόμενα προϊόντα. Ωστόσο, τα δικαιώματα σύνθεσης των τραγουδιών παραμένουν στους δημιουργούς, κυρίως στους Roger Waters και David Gilmour.

Η πώληση αυτή έρχεται μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ιδίως μεταξύ του Waters και του Gilmour, που εμπόδισαν την επίτευξη παρόμοιων συμφωνιών στο παρελθόν. Το 2022, υπήρχε πρόταση για πώληση του καταλόγου ακόμη και για 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εσωτερικές διαμάχες απέτρεψαν την ολοκλήρωση της τότε συμφωνίας. Η Sony ενίσχυσε έτσι τον κατάλογό της, μετά από άλλες εξαγορές μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Bob Dylan και ο Bruce Springsteen.

Η απόφαση για την πώληση δεν οφείλεται τόσο σε οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον Gilmour, αλλά στην επιθυμία να απελευθερωθούν από τις συνεχείς αποφάσεις που απαιτεί η διατήρηση του «κληροδοτήματος» της μπάντας. Επιπλέον, το συγκρότημα βρισκόταν σε αντιπαραθέσεις και για πολιτικές δηλώσεις του Waters, οι οποίες επηρέασαν την επίτευξη συμφωνιών με άλλες εταιρείες στο παρελθόν.

Αυτό το deal είναι μέρος μιας τάσης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες να πουλούν τα δικαιώματά τους, όπως οι Bob Dylan, Neil Young, και Queen, καθώς οι μουσικοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα και να αποφύγουν τις περίπλοκες διαδικασίες διαχείρισης των καταλόγων τους. Η Sony έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για την απόκτηση καταλόγων από θρυλικούς καλλιτέχνες, ενισχύοντας τη θέση της ως κορυφαία δισκογραφική στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.

Η πώληση αυτή αναμένεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον τρόπο με τον οποίο η μουσική των Pink Floyd θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά έργα, ταινίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, κάτι που ενδέχεται να εξασφαλίσει ότι η μουσική τους θα παραμείνει προσβάσιμη και δημοφιλής σε νέες γενιές ακροατών.

Για τον τεράστιο κατάλογό τους, ενδιαφέρθηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες, από τη Warner Music έως την BMG. Ωστόσο, κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του frontman του συγκροτήματος διέκοψαν την όλη διαδικασία. Ο Γουότερς μίλησε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι Εβραίοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνοι για το Ισραήλ «επειδή πληρώνουν για τα πάντα».

Η ιστορία με το «The Wall»
Το εμβληματικό The Wall κυκλοφόρησε το 1979, από το οποίο κυκλοφόρησαν τρία σινγκλ: το θρυλικό Another Brick in the Wall. Part 2, Run Like Hell και Comfortably Numb. Προσαρμόστηκε στην ταινία το 1982 με τον τίτλο Pink Floyd-The Wall από τον Άλαν Πάρκερ. Για αυτό είχε τη συνεργασία του Bob Geldof.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.