Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠάσχα: Μία ανάσα από τη συμφωνία για κοινό εορτασμό (!!!)

Πάσχα: Μία ανάσα από τη συμφωνία για κοινό εορτασμό (!!!)

|

Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνιστά «σκάνδαλο» ο χωριστός εορτασμός του Πάσχα από Ορθόδοξους και Καθολικούς. Απολύτως εναρμονισμένος και στον ίδιο τόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος διακηρύσσει ότι «το Πάσχα ανήκει στον Χριστό, όχι στα ημερολόγια ημών των θνητών».

Αυτομάτως, όταν ανάμεσα στις κεφαλές των δύο κοσμικών κλάδων του χριστιανισμού, της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, διαπιστώνεται τέτοια σύμπνοια, το ελάχιστο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι ότι ο δρόμος προς την καθιέρωση κοινού πασχαλινού εορτασμού έχει ανοίξει. Και μάλιστα με την προοπτική ότι η ενιαία εορτή του Πάσχα θα ισχύει εις το διηνεκές, όχι μόνο για το 2025, όταν θα υπάρξει ούτως ή άλλως ημερολογιακή σύμπτωση του Πάσχα των Ορθοδόξων με το Πάσχα των Καθολικών (και γενικώς των Δυτικών, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών κ.λπ.).

Οι αντιδράσεις

Επί του παρόντος, το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο διπλός εορτασμός ανά τη χριστιανοσύνη έχει τη μορφή μιας ευχής, ενός ευσεβούς πόθου, όπως διατυπώνεται εκατέρωθεν και επανειλημμένως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα. Παρ’ όλα αυτά, οι αρνητικές αντιδράσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί με ποικίλη ένταση και από διάφορες πλευρές: κύκλοι του Ρωσικού Πατριαρχείου και όσοι συντάσσονται με τις θέσεις που υιοθετεί, είτε από τις τάξεις του Κλήρου είτε από πολιτικούς και υποστηρικτές παρατάξεων στο φάσμα της υπερ-συντηρητικής ή και της Ακρας Δεξιάς, εναντιώνονται κατ’ αρχήν σε κάθε απόπειρα σύγκλισης των υποτιθέμενων «αγνών ορθοδόξων» με τους «σχισματικούς», τους «αιρετικούς» κ.ο.κ., όπως χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι Καθολικοί. Η παραδοσιακή μισαλλοδοξία, εξ αφορμής της περί το Πάσχα συζήτησης, βρίσκει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενδυθεί τον θρησκευτικό μανδύα.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Πρόταση για κοινό εορτασμό του Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών

Αναπόφευκτα, λοιπόν, η εκπεφρασμένη πρόθεση που μοιράζεται η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Προκαθήμενο του Βατικανού Φραγκίσκο για τον μόνιμο κοινό εορτασμό του Πάσχα και την εν Χριστώ συναδέλφωση εκατομμυρίων πιστών αναδεικνύεται σε ζήτημα που δεν αφορά μόνο λειτουργικά ή δογματικά ζητήματα.

Το κοινό Πάσχα συνδέεται ακόμη και με την εν εξελίξει γεωπολιτική αναταραχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Αλλά και υπό το πρίσμα της συγκρότησης ενός ενιαίου χριστιανικού μετώπου απέναντι στην επικίνδυνη ριζοσπαστικοποίηση μερίδας ισλαμιστών, η μακραίωνη απροθυμία των δύο Εκκλησιών να συνεννοηθούν, έστω στην ημερομηνία που τιμούν την Εβδομάδα των Παθών, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου, εκπέμπει οτιδήποτε άλλο εκτός από μήνυμα ενότητας. Κι αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια περίοδο εκτός ορίων έκρηξης του θρησκευτικού φανατισμού στη Μέση Ανατολή, με την ανταλλαγή πολύνεκρων πληγμάτων μεταξύ Ισραήλ και σιιτικών μουσουλμανικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη από το θεοκρατικό καθεστώς των αγιατολάχ στο Ιράν.

 

Η διατύπωση της ευχής να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα Ορθοδόξων – Καθολικών συνδυάζεται με μια κοσμοϊστορική επέτειο για τον χριστιανισμό: τη συμπλήρωση 1.700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, γεγονός που, εκτός απροόπτου, θα σφραγιστεί από μια πανηγυρική συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Νίκαια της Βιθυνίας, στον ίδιο ακριβώς τόπο όπου συνήλθε η Σύνοδος το 325 μ.Χ. Στο σημερινό Ιζνίκ της βορειοδυτικής Τουρκίας, στην επαρχία της Προύσας, οι επικεφαλής των δύο Εκκλησιών προβλέπεται να επισφραγίσουν τα σχέδιά τους για την εφεξής συμπόρευση, τιμώντας κατ’ αυτό τον τρόπο εμπράκτως την καθοριστική σημασία όσων είχαν αποφασιστεί στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Την οποία είχε συγκαλέσει ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη.

Ο στόχος του ήταν να προστατεύσει τον χριστιανισμό από την αίρεση του αρειανισμού, να συνταχθεί το Σύμβολο της Πίστης (το «Πιστεύω») και, μεταξύ άλλων, να οριστεί ένας κανόνας υπολογισμού για το πότε θα εορτάζεται το Πάσχα. «Εν τω πνεύματι τούτω, εκφράζεται ομοθυμαδόν η ευχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως, «ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, αλλά την απαρχήν της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας διά τον εορτασμόν του κατ’ έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθ’ ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Συμφωνία κορυφής

Υπερθεματίζοντας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει από την πλευρά του ότι «είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μίας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!». Ενώ ο Πάπας, διακηρύσσοντας την υποστήριξή του στην ιδέα του κοινού εορτασμού, σε κάποια από τις τακτικές αναφορές του στο ζήτημα έχει αναφωνήσει «τι υπέροχο που θα ήταν αν η επέτειος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου γινόταν η συγκεκριμένη αρχή μιας μόνιμης κοινής γιορτής του Πάσχα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Avvenire» τον προηγούμενο Μάιο, είχε αναπτύξει την άποψη ότι «στις 5 Μαΐου του 2024 οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν το Πάσχα, πάνω από έναν μήνα αργότερα από τους Δυτικούς. Προφανώς είναι ζήτημα ημερολογιακών υπολογισμών, ακόμη και αν στο παρασκήνιο υπάρχει ακόμη ζωντανό το όνειρο του κοινού εορτασμού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει πρακτικά ακόμη πιο δύσκολο τον διάλογο, αλλά όσοι πρεσβεύουμε την ενωτική τάση δεν πτοούμαστε, παρ’ όλον ότι οι πιο σκληροπυρηνικοί ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων».

Με δηλώσεις τέτοιου είδους ο Πάπας διαλέγει ξεκάθαρα «στρατόπεδο», εφόσον η συμμαχία του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνεπάγεται αυτομάτως την αντίθεσή του με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, Κύριλλο. Ο οποίος έχει συγκρουστεί μετωπικά με τον Βαρθολομαίο εξαιτίας της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας ανελέητης κόντρας η οποία κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Βαρθολομαίος προέβη στην αναγνώριση καθεστώτος αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Κύριλλος εξέλαβε τη συγκεκριμένη ενέργεια σαν ασυγχώρητη προσβολή και, εν τέλει, casus (ιερού) belli. Ακολούθως διέκοψε εντελώς την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκαλώντας το λεγόμενο «ορθόδοξο σχίσμα». Ως εκ τούτου, τα σχέδια για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα με τους Ρωμαιοκαθολικούς θεωρούνται σαν μία ακόμη πρόκληση εκ μέρους του Βαρθολομαίου, ακόμη ένα πλήγμα στις ήδη ανεπανόρθωτα διαρραγείσες σχέσεις του με τον Κύριλλο.

Πέραν αυτών των ενδοεκκλησιαστικών, σε ό,τι αφορά τη θέση της ελληνικής πολιτείας περί του ζητήματος εύγλωττη αφ’ εαυτής ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Βατικανό στις 8 Μαΐου 2024, η πρώτη για Ελληνα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων που έγινε ποτέ στην παπική έδρα. Συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών Θεόδωρο Κοντίδη και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή, ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη συζήτησή του με τον Ποντίφικα επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ένθερμα την ιδέα να καταργηθεί ο διττός εορτασμός του Πάσχα για τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Ιωάν. Μαργαρίτης: “Ο Lennart αποτελεί έμπνευση για όλους μας”

Το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη (ως επιχειρηματίας και Επαρχος Νάξου) για την επιτυχία του Lennart Neubauer

ΠΝΑΙ – Κυκλάδες: Τι συζήτησαν Λεονταρίτης – Ναδάλη;

Συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη με τη δήμαρχο Σίφνου Μαρία Ναδάλη

Υπεράκτια Αιολικά: Στη Δονούσα ένα από τα πρώτα Αιολικά Πάρκα (χάρτης)

Υπεράκτια Αιολικά: Τα 12 Βήματα που Ανοίγουν τους Πρώτους Διαγωνισμούς [Χάρτης]

Νάξος: Συζήτηση γύρω από το ζήτημα του νερού

Πότε και που θα γίνει η ομιλία - συζήτηση γύρω από το ζήτημα του νερού

Νάξος – Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης δικαιούχων

Ο Δήμος καλεί όλους τους δικαιούχους να ενημερωθούν για τα κριτήρια και τις διαδικασίες ένταξης, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προνόμια του κοινωνικού τιμολογίου

Υπογεννητικότητα: Τέταρτη χρονιά έχουμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων

Χωριά και νησιά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια

Τήνος: Δήμος και ΕΠΑΨΥ σε συμφωνία συνεργασίας

Συνάντηση Δήμου Τήνου με την ΕΠΑΨΥ για την Υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Ψυχικής Υγείας

Σίφνος: Εξετάστηκαν 350 κάτοικοι μέσα από το πρόγραμμα “Παντού”

Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στη Σίφνο με το πρόγραμμα «Παντού»

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Φάβα με κρεμμυδάτη σάλτσα ντομάτας

Ποιος είπε ότι δεν μπορεί η Φάβα να προσφέρει ένα γκουρμέ πιάτο;

Νάξος – “Αρτος Λαγογιάννης Bakery” Ζητείται πωλήτρια

Το "Αρτος Λαγογιάννης Bakery" ζητάει πωλήτρια για την απογευματινή βάρδια

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Ανδρος: Τραυματισμός 77χρονου από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτης)

Τραυματισμός 77χρονου στην Άνδρο μετά από χρήση εκρηκτικής ύλης (δυναμίτη)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Lennart Neubauer: Κατέκτησε τη κορυφή του κόσμου, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024

Ο Lennart Neubauer, ο δικός μας, ο Ναξιώτης πρωταθλητής, στη κορυφή του κόσμου - Παγκόσμιος πρωταθλητής για το 2024 στο windsurfing

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

Ηρακλειά – Ντίνα Πρασίνου: “Είμαι μαθημένη όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι να τους περιποιούμαι”

Σε μια δροσερή αυλή λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Ηρακλειάς, η Ντίνα Πρασίνου, μια παλιά Αρακλειανή, που έχει ζήσει κι έχει γλεντήσει, κι έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι. Μίλησε για το νησί και μοιράστηκε τις συνταγές της

ΠΝΟ: Απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.. Πότε θα γίνει;

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι λόγοι

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο