Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΝ. Μαρτάτης: Ελληνικός τουρισμός και η επόμενη ημέρα

Ν. Μαρτάτης: Ελληνικός τουρισμός και η επόμενη ημέρα

|

Ο ελληνικός τουρισμός σταδιακά αλλάζει, μεταβαίνοντας σε ένα λιγότερο εποχιακό μοντέλο. Αυτό υπογραμμίζει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία τονίζονται οι υψηλές πιθανότητες επιτυχίας αυτού του μοντέλου όσο και τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής του, καθώς συμβαδίζει πλήρως με τις νέες τάσεις της διεθνούς ζήτησης.

martakis.jpgΤου Νότη Μαρτάκη (#) 

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο κομβικό σημείο που όντως βρίσκεται ο τομέας του τουρισμού? Και είναι κομβικό γιατί παρατηρούμε το φαινόμενο της εμμονής κάποιων στρατηγικών σε μεθόδους προώθησης που έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις ίδιες τι νέες τάσεις που αναφέρει η Τράπεζα.

Ιδού μερικές:

Έχω σε διάφορες ευκαιρίες αναφερθεί στη σημασία των εκθεσιακών συμμετοχών και στη συμβολή τους στην προσέλκυση επισκεπτών. Και έχω φέρει το παράδειγμα ότι η συμμετοχή σε μια έκθεση δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μεταφορά της βιτρίνας ενός καταστήματος σε ένα πιο πολυσύχναστο σημείο. Κάποιοι θα τη δούνε κάποιοι ίσως αποφασίσουν να μάθουν περισσότερα και κάποιοι θα την προσπεράσουν.

Το ερώτημα είναι τι μένει στο τέλος της μέρας σε όλους αυτούς τους «κάποιους» , αν κάποιοι άλλοι δεν φροντίσουν εκ των προτέρων να οργανώσουν τις συναντήσεις με τους σωστούς συνομιλητές – και όχι με όσους τραβάνε από το σακάκι για να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ούτε βέβαια, είναι ευκαιρία η έκθεση για να ποζάρουμε ως σχολική εκδρομή μεταξύ μας.

Είναι σαφές ότι κάθε έκθεση προσφέρει ευκαιρίες. Και αυτό , σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε. Αρκεί αυτές τις ευκαιρίες να τις προκαλούμε οργανώνοντας από πριν τις κατάλληλες συναντήσεις με ανθρώπους της αγοράς. Που όμως θα τους βρούμε? Πώς θα προλάβουμε, σε λίγα λεπτά να τους ενημερώσουμε για τον προορισμό μας, αν πρωτύτερα δεν τους έχουμε προϊδεάσει για το θέμα που θα συζητήσουμε?

Ιδού λοιπόν η επόμενη στρατηγική κίνηση:

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών φροντίζει να απευθυνθεί σε κάποιον tour operator ή ταξιδιωτικό πράκτορα ή σύμβουλο ταξιδιών. Αυτός είναι ο πωλητής του ταξιδιού. Άρα αυτός πρέπει να είναι και ο πλέον ενήμερος για όσα προσφέρει κάθε προορισμός. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον τουρισμό. Ο πωλητής που έχει γνώση για το προϊόν είναι αυτός που θα πείσει τον καταναλωτή που θα παρακινηθεί από την προβολή για να ζητήσει να μάθει λεπτομέρειες. Αν ο πωλητής έχει άγνοια για το προϊόν που διαφημίστηκε, αλλά ξέρει περισσότερα για κάποιο άλλο, η διαφήμιση του πρώτου απέτυχε στον στόχο της.

Εμείς στην MTC GROUP φροντίσαμε να εναρμονιστούμε με αυτή την παραδοχή. Και συμπράξαμε με ξένους αναγνωρισμένους οίκους που αποδεδειγμένα έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένους tour operators, ταξιδιωτικούς πράκτορες και συμβούλους ταξιδιών. Έτσι,σε συνεργασία με την MARTIKAS LTD με επικεφαλής τον έμπειρο Ελληνο – Βρετανό ταξιδιωτικό επαγγελματία Niko Martikas από το παράρτημα γραφείων μας στο Λονδίνο είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε συνάψει συνεργασία με βρετανικό οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας που εφαρμόζει προγράμματα εκπαίδευσης σε 140.000 εγγεγραμμένους στο σύστημα tour operators, τουριστικούς πράκτορες και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες που διακινούν τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες αγορές του εξωτερικού προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια καινοτομία που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε τουριστικό προορισμό από την Ελλάδα να αποκτήσει απευθείας διασύνδεση με όσους μπορούν να εξελιχθούν στους βασικούς “τροφοδότες” της περιοχής, μέσω micro learning και newsletters, μαζί με μια σειρά δράσεων και δημοσιότητας στα Μέσα Ενημέρωσης που οι στρατηγικοί μας εταίροι ελέγχουν. Τα προγράμματα αυτά θα είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τους στόχους που επιδιώκει κάθε Δήμος, είτε αφορούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου είτε στην ανάδειξη ειδικών θεματικών πεδίων είτε και για όλα μαζί. Με αυτό τον προσεκτικά σχεδιασμένο τρόπο και οι συναντήσεις στις εκθέσεις θα είναι με όσους ήδη έχουν εκπαιδευτεί για τον προορισμό και τα όποια ταξίδια εξοικείωσης ακολουθήσουν θα περιλαμβάνουν τα κατάλληλα άτομα και όχι όσους τυχαία μπορεί κάποιος να έχει εντοπίσει χωρίς να έχει διασφαλίσει τη χρησιμότητά του για τον προορισμό.

Μπορεί για ορισμένους αναγνώστες να διαβαστεί ως διαφημιστικό το μήνυμα αυτό. Δεν είναι τίποτε άλλο όμως παρά ένα παράδειγμα συστηματικής προσέγγισης κάθε αγοράς χωρίς σπασμωδικές κινήσεις με αμφίβολα αποτελέσματα. Μακάρι, να το ακολουθήσουν και άλλοι. Για να πάψουμε να είμαστε μάρτυρες κινήσεων κενών περιεχομένου με μοναδικό στόχο τον εσωτερικό εντυπωσιασμό με φτηνά επικοινωνιακά τερτίπια.

(#) Ο Νότης Μαρτάκης είναι Πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλών για τον τουρισμό MTC Group 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει “Είμαι εδώ. Σκέτο” (video)

Με ένα βίντεο 4 λεπτών στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «είμαι εδώ. Σκέτο» και κάλεσε τους φίλους του κόμματος να γραφτούν μέλη εγκαίρως για να ψηφίσουν συνέδρους

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Ανακοίνωση τεσσάρων παικτών πριν το .. τζάμπολ

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia αντιμετωπίζει την Αναγέννηση και έγιναν γνωστές τέσσερις προσθήκες παικτών

Νάξος – “Στιγμή Ολοστρόγγυλη”: Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Βίβλου και “Το Ειδώλιο” στο προσκήνιο

Δεύτερη ημέρα δράσεων και στο Γυμνάσιο Βίβλου βρέθηκε ο σεφ Arnaud Larher παρουσιάζοντας το βιβλίο της Χίσλοπ "Το Ειδώλιο" αλλά και υπέροχα παρασκευάσματα

Νάξος: Η πλευρά του βιώσιμου τουρισμού γοήτευσε τους Βρετανούς

Ενθουσιασμένοι οι βρετανοί δημοσιογράφοι από την εικόνα της Νάξου ως προορισμός βιώσιμού τουρισμού

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Επίσκεψη στην Ανάφη μαζί με Κατερίνα Θάνου

Στην Ανάφη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης

“Γαλάζιοι Πρεσβευτές”: Τι είναι το πρόγραμμα και η σχέση με μαθητές Αμοργού, Σχοινούσας

«Γαλάζιοι Πρεσβευτές»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που «αγκαλιάζει» μαθητές δημοτικών σχολείων από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου

ΠΟΕΕΤ: Ερχεται 24ωρη απεργία στον τουρισμό – επισιτισμό

24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου - Ποιος ο λόγος

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Naxos Medical: Το πρόγραμμα των ιατρικών επισκέψεων για τον Οκτώβριο

Ποιες είναι οι επισκέψεις των γιατρών για τον Οκτώβριο τον Οκτώβριο - Κλείστε ραντεβού

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Απελευθέρωσαν περισσότερες από 400 πέρδικες (video)

Φιλοθηραματικές δράσεις Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου – Απελευθέρωση άνω των 400 νησιωτικής πέρδικας (video)