Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒατικανό - Πάπας Φραγκίσκος: "Στην Ιταλία, τα σκυλιά και οι γάτες προτιμώνται...

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: “Στην Ιταλία, τα σκυλιά και οι γάτες προτιμώνται από τα παιδιά”

|

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, εξέφρασε την ανησυχία για την κρίση υπογεννητικότητας στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι υπάρχει μια κουλτούρα όπου «προτιμώνται τα κατοικίδια ζώα, όπως σκυλάκια και γατάκια, αντί για παιδιά».

Του Γιώργου Μαζιά (in.gr) 

Η τοποθέτηση του Πάπα προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι οι κύριες αιτίες της υπογεννητικότητας είναι οικονομικές. Η έλλειψη σταθερών εισοδημάτων, η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας και η έλλειψη υποστήριξης για τις οικογένειες θεωρούνται από πολλούς τα πραγματικά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας, και όχι η αυξημένη προτίμηση προς τα κατοικίδια ζώα.

Συγκεκριμένα, ο Ποντίφικας έκανε δηλώσεις σχετικά με την υπογεννητικότητα και την προτίμηση των ανθρώπων στα κατοικίδια ζώα αντί για παιδιά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση με τη διεθνή πρωτοβουλία «The Economy of Francesco». Εκεί, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της προτίμησης προς τα κατοικίδια, όπως σκυλιά και γατιά, εις βάρος της γέννησης παιδιών, τονίζοντας πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια κρίση υπογεννητικότητας και ότι «πρέπει να διορθωθεί». Συγκεκριμένα είπε: «Βλέπω ότι υπάρχουν μερικά παιδιά εκεί. Είναι ωραίο αυτό, σε μια κουλτούρα όπου προτιμούν να έχουν σκυλάκια ή γατάκια αντί για παιδιά».

Θύελλα αντιδράσεων

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν συζητήσεις στην Ιταλία, όπου η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Το 2023, η χώρα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων εδώ και δεκαετίες, με μόνο 379.000 νέες γεννήσεις, και οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι κυρίως οικονομικοί και κοινωνικοί.

Όπως έγραψε η «Nazione»: «Μια κουλτούρα όπου είναι προνομιακό να έχεις σκύλους ή γάτες και όχι παιδιά. Πρέπει να διορθώσουμε λίγο την Ιταλία». Μετά τις αμφισβητούμενες δηλώσεις για τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους, ο Πάπας επέστρεψε για να πυροδοτήσει συζητήσεις μιλώντας για τα ποσοστά γεννήσεων. Το έκανε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην αντιπροσωπεία της «Οικονομίας του Φραγκίσκου» στην αίθουσα Παύλου VI του Βατικανού. Η φράση δεν πέρασε απαρατήρητη και δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε γιατί, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά ζευγάρια που είτε απλά δεν θέλουν να κάνουν παιδιά είτε δεν μπορούν να τα κάνουν. Άλλοι, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος που προκύπτει από το MAP (Ιατρικά Υποβοηθούμενη Τεκνοποίηση) ή την υιοθεσία.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Πάπα, είναι γιατί τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εναλλακτική λύση στα παιδιά. Η σχέση μεταξύ των δύο πραγμάτων είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μείωσης των ποσοστών γεννήσεων στην Ιταλία και σίγουρα όχι επειδή οι άνθρωποι προτιμούν να έχουν σκύλους και γάτες, κάτι που σε κάθε περίπτωση από μόνο του δεν αποτελεί απολύτως πρόβλημα.

Τα αίτια της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση του κόστους ζωής, στους ολοένα και χαμηλότερους μισθούς που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να μπορούν να συντηρήσουν ένα παιδί, στην έλλειψη δημόσιας στήριξης για το κόστος αντιμετωπίζει στην ανατροφή των παιδιών, στην έλλειψη οικογενειακών υπηρεσιών που είναι ευρέως διαδεδομένες και προσβάσιμες σε όλους και στον φόβο, όσον αφορά τις γυναίκες, να χάσουν τη δουλειά τους. Τα ζώα, είτε σκύλοι είτε γάτες, είναι πραγματικά το λιγότερο από τα προβλήματα σε αυτό το σενάριο».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Λιμενικό Σώμα: Συναγερμός με βύθιση σκάφους ανοιχτά της Λέβιθα

Συναγερμός στο Λιμενικό: Βυθίστηκε σκάφος στα ανοιχτά της νησίδας Λέβιθα με 8 επιβαίνοντες

Έρευνα ΙΔΕΜ: Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε η Ελλάδα

Η χώρα μας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες.

Κάρπαθος: Κορυφαίοι σεφ και γαστρονομικοί θησαυροί στο 2ο Φεστιβάλ γαστρονομίας (video)

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν κορυφαίοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν μοναδικές γεύσεις

Εστία Πύργου Καλλίστης: “Η υπόθεση των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί..” – Ημερίδα με θέμα την υπόθεση των Τεμπών

Η Κατερίνα Βουτσινά, αδελφή του δολοφονημένου στα Τέμπη, Γιάννη Βουτσινά, θα βρεθεί στο εντευκτήριο του πολιτιστικού συλλόγου "Εστία Πύργου" το Σάββατο στις 5 Οκτώβρη

Σαντορίνη: Η κρουαζιέρα στο επίκεντρο της συζήτησης Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και Δ.Π. “Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά”

Η συζήτηση ανέδειξε τις ανησυχίες της τοπικής αγοράς σχετικά με τη μελλοντική μείωση της κίνησης επισκεπτών και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις επιχειρήσεις της Σαντορίνης.

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Ξεκινούν αύριο τα “Νομίκεια”

Νομίκεια 2024 και ο ΑΟ Θήρας το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου μαζί με Παναθηναϊκό, Μίλωνα και Πανιώνιο

Αμοργός: Ξεκινά το πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες από την 1η Οκτωβρίου

"Όσοι φροντίζουν αδέσποτες γάτες στην περιοχή τους και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν μαζί μας..."

Νάξος: Αποκαλυπτήρια προτομής Ιωάννη Παπαρηγόπουλου

Μέσα από το blog του Ορεινού Αξώτη μαθαίνουμε για τα αποκαλυπτήρια του Ιωάννη Παπαρηγόπουλου στο Δαμαριώνα της Νάξου

Ελβετία: Σε ελληνικά χέρια (Κ. Φουντάς) η διοίκη του Cern

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς - με καταγωγή από την Τήνο - πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Κτηματολόγιο: Από σήμερα είναι στον … αέρα για τις Κυκλάδες

Το χρονοδιάγραμμα για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά