Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες - Δ. Παπαδημητρίου: "250 είναι τα κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια και...

Κυκλάδες – Δ. Παπαδημητρίου: “250 είναι τα κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια και Λύκεια”

|

Αντιμέτωποι με εκατοντάδες κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια των νησιών των Κυκλάδων έχουν έρθει αντιμέτωποι 15 ημέρες μετά την έναρξη της νέας χολικής χρονιάς, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε γενική και ειδική αγωγή που παρουσιάστηκαν με το χτύπημα του πρώτου “κουδουνιού”, κυρίως λόγω παραιτήσεων, αλλά και αδειών που υποβλήθηκαν από τους καθηγητές κατά τη διάρκεια της α’ φάσης των διορισμών, ανέρχονται στα 250, αριθμός που προβληματίζει και δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

“Δηλώνω απαισιόδοξος, καθώς δεν είμαι σίγουρος, λόγω των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών, που παρατηρούνται, εάν πληρωθούν έστω και τα μισά κενά που υπάρχουν”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των κενών που υπάρχουν στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη αναπλήρωση που θα γίνει κατά τη διάρκεια της β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

“Τα κενά των εκπαιδευτικών είναι πολλά και σημαντικά”

Σε 250 ανέρχονται τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό γενικής και ειδικής αγωγής που παρουσιάζονται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, η β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναμένεται αρχές Οκτωβρίου.

“Αρχές Οκτώβρη έχει εξαγγελθεί ότι θα είναι η επόμενη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η διαδικασία θα είναι στις 5 ή στις 10 του επόμενου μήνα και δηλώνω απαισιόδοξος, καθώς δεν είμαι σίγουρος, λόγω των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών που παρατηρούνται, εάν πληρωθούν έστω και τα μισά κενά που υπάρχουν. Αναλόγως φυσικά και με τον αριθμό αναπληρωτών που θα προσλάβει το Υπουργείο Παιδείας. Πάντως η εμπειρία μας έχει μάθει ότι πολύ δύσκολα κλείνουν, συμπληρώνονται δηλαδή τα κενά που δημιουργούνται”, υποστήριξε.

“Απουσιάζουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων και πανελληνίων μαθημάτων”

Όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς τα κενά που παρουσιάζονται αφορούν βασικές ειδικότητες και κυρίως πανελλαδικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες, κυρίως στους μαθητές, που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

“Λείπουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων και πανελληνίων μαθημάτων. Είναι μεγάλα τα κενά. Ήδη έχουμε 25 Σεπτεμβρίου και δεν έχουμε μπει καν στην κανονική ροή των μαθημάτων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Λυκείου Μυκόνου, όπου οι μαθητές παρακολουθούν από μία έως και τρεις ώρες μάθημα. Και μιλάμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν 100 μαθητές που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2025. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς για ένα μήνα, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου που θα έχουμε συνολική εικόνα των αναπληρώσεων, θα πορευθούμε με πάρα πολλά κενά και κυρίως νευραλγικά”, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στον Δήμο Μυκόνου, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχουν σειρά εκπαιδευτικών προβλημάτων στο νησί.

Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου

10 καθηγητές για 300 μαθητές

Ενδεικτικό παράδειγμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απουσία των καθηγητών, είναι το Γενικό Λύκειο Μυκόνου, όπου 15 ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, υπηρετούν 10 καθηγητές μαζί με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, για 14 τμήματα με 330 μαθητές.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος υπηρετεί στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, τα κενά στο Λύκειο ανέρχονται σε 12, κάτι που οδηγεί στην απώλεια 250 εκπαιδευτικών ωρών εβδομαδιαίως.

Πολλά τα κενά και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου

Άλλο ένα παράδειγμα υποστελέχωσης, λόγω απουσίας εκπαιδευτικών είναι και το Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου Άνδρου, όπου παρουσιάζει κενά σε βασικές ειδικότητες μαθημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, η σχολική μονάδα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Άνδρου προς το Υπουργείο Παιδείας, για την ανεπίτρεπτη, όπως τονίζει, εκπαιδευτική κατάσταση που επικρατεί στο Κόρθι.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι ολοκληρώνεται ο πρώτος μήνας της νέας σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου παρακολουθούν μόνο εννέα, αντί 32, ώρες μάθημα την εβδομάδα.

“Το σχολείο μας αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, έχοντας πέντε σημαντικά λειτουργικά κενά σε μαθήματα που καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τις κατευθύνσεις θετικής και υγείας. Συγκεκριμένα, έχουμε ελλείψεις σε μαθηματικούς, φυσικό, χημικό, βιολόγο, φιλόλογο, γυμναστή, καθώς και σε καθηγητή πληροφορικής. Διαμαρτυρόμαστε, καθώς οι μαθητές μας θεωρητικά έχουν ισονομία με τους υπόλοιπους μαθητές ανά την Ελλάδα και πρόκειται να εξεταστούν σε ύλη που δε θα προλάβουν να καλύψουν στις επερχόμενες πανελλήνιες και προαγωγικές εξετάσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Βραδιά με καντάδες στο οινοποιείο «Canava Roussos»

Πότε και που θα ακούσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, καντάδες

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Αλεξανδρούπολη: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου από συμμαθητές του (!!!)

Τη Δευτέρα η δίκη των γονέων και των νηπιαγωγών στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου από συμμαθητές του

Πάρος – ΚΤΕΛ: Εκπτώσεις στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών

Μεγαλύτερη έκπτωση στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από το ΚΤΕΛ Πάρου

Ψηφιακό Φροντιστήριο: Μαθητές υπάρχουν, που είναι οι καθηγητές;

Η πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και δέκα ημέρες, ωστόσο οι θέσεις των διδασκόντων δεν έχουν συμπληρωθεί

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Απελευθέρωσαν περισσότερες από 400 πέρδικες (video)

Φιλοθηραματικές δράσεις Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου – Απελευθέρωση άνω των 400 νησιωτικής πέρδικας (video)

Η Λάμψη της 6ης Αυγούστου

Ο ελληνικός Αύγουστος δεν είναι μόνον ένας μήνας ξεγνοιασιάς των ελληνικών διακοπών. Είναι και ένας μήνας οδύνης και μνήμης καταστροφής για τον ανατολικό κόσμο....

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Μήλος: Θάνατος 83χρονης Βρετανίδας σε κρουαζιερόπλοιο

Η 83χρονη έχασε τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν στην καμπίνα της.

Πρόταση Ημέρας – Μ. Γαλάνη: Μαρμελάδα σύκο με κρασί μπρούσκο

Η Μαριέττα Γαλάνη μας δείχνει πως μπορούμε να δημιουργήσουμε μαρμελάδα με σύκα και κρασί μπρούσκο

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά