Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΑΔΜΗΕ: Που βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

ΑΔΜΗΕ: Που βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

|

Ο ΑΔΜΗΕ μέσα από το επενδυτικό του πρόγραμμα ύψους Ευρώ 5 δις έως το 2030, δημιουργεί σύγχρονες, ανθεκτικές και πράσινες ηλεκτρικές υποδομές που στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ενισχύουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα.

Η πορεία των έργων που υλοποιεί o Διαχειριστής στο Αιγαίο, έχει ως εξής:

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κυκλάδων

Η τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου.

Το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης (Σαντορίνη-Νάξος) είναι σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Το καλοκαίρι του 2022 ολοκληρώθηκε η πόντιση του καλωδίου υψηλής τάσης μεταξύ των δύο νησιών ενώ προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στην υπό διασύνδεση Σαντορίνη.

Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και τον Φεβρουάριο του 2023 υπογράφηκαν οι συμβάσεις των καλωδιακών τμημάτων και για τα υπόλοιπα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος) που θα ενσωματώσουν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος στο Σύστημα Υψηλής Τάσης έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 υπογράφηκαν οι συμβάσεις και για τους Υποσταθμούς Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστούν στη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, θέτοντας το σύνολο του έργου σε φάση κατασκευής.

Τον Φεβρουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης της διασύνδεσης Λαύριο- Σέριφος ενώ τον Μάιο του 2024 ολοκληρώθηκε η πόντιση και της διασύνδεσης Σέριφος – Μήλος. Η προστασία και των δύο υποβρυχίων διασυνδέσεων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU και με το ΦΕΚ τ΄Δ 494 4/8/2022 χαρακτηρίστηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

ΑΔΜΗΕ - Νάξος - Σαντορίνης
ΑΔΜΗΕ – Νάξος – Σαντορίνης

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Το καλοκαίρι του 2023 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην ανάθεση των μελετών και των αναγνωριστικών ωκεανογραφικών – βυθομετρικών ερευνών για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και τον Νοέμβριο του 2023 για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για τις διασυνδέσεις Κόρινθος – Κως και Κως – Ρόδος και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για την διασύνδεση Ρόδος – Κάρπαθος με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2024.

Για το ΒΑ Αιγαίο έχει ολοκληρωθεί η έρευνα βυθού για την όδευση Σκύρος – Εύβοια και έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος, Σάμος – Κως οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2024. Οι μελέτες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ωρίμανση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που δρομολογεί ο Διαχειριστής μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.

Επιπρόσθετα τον Απρίλιο του 2024 αναρτήθηκε η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α’ Φάσης της Συμφωνίας Πλαίσιο, που αφορά την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τις καλωδιακές Διασυνδέσεις των δύο έργων. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024 η ανάρτηση της Β’ Φάσης, που αφορά την υποβολή τεχνικοοικονομικών προσφορών για τις καλωδιακές Διασυνδέσεις των δύο έργων από τους αναδόχους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και εγκρίθηκαν κατά την Α’ Φάση της Συμφωνίας Πλαίσιο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα ypodomes.com

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: 163 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 163 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο

Ισπανία (Μάλαγα): Τέσσερις κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες, αλλιώς πρόστιμο (!!!)

Μάλαγα Vs Υπερτουρισμός: Οι 4 κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες – Πρόστιμα έως 750 στους παραβάτες

Βρούτσης για σκάφη αναψυχής: “Μηδενική φορολόγηση στα σκάφη έως 7 μέτρα”

Γιάννης Βρούτσης: «Στο πλευρό των νησιωτών η Κυβέρνηση με τη μηδενική φορολόγηση των σκαφών έως 7 μέτρα»

ΣΕΤΕ: Αποκάλυψη της πρωτοβουλίας METRON Sustainable Tourism

Την πρωτοβουλία METRON Sustainable Tourism παρουσίασε η διοίκηση του ΣΕΤΕ

Γερμανία: Επιλέγουν προορισμό και ταξίδια με βάση τα .. αστέρια (!!!)

Με οδηγό το Instagram, το TikTok και την ...αστρολογία ταξιδεύουν οι Γερμανοί

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών …

Αντί για κιμά έχει μανιτάρια αυτό το πλωθωρικό παστίτσιο. Έχει και ντοματάκια από τη Σαντορίνη, δραμινό τσορίθο και νιώτικο κεφαλοτύρι.

Μ. Χρυσοχοϊδης: “Περίπου 9.000 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο 8μηνο του 2024”

Χρυσοχοΐδης: Αυξήθηκαν κατά 50% οι συλλήψεις ανήλικων

Δίκτυο για τις Βιώσιμες Κυκλάδες: Συναντήσεις με Δημάρχους και προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας

Συνάντηση της ΕΛΛΕΤ και του Δικτύου για τις Βιώσιμες Κυκλάδες με δημάρχους του νομού - Τι αναφέρει ο Ιωάννης Σπιλάνης

Τη Θηρασιά στη Σίφνο ταξίδεψε η Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής “Αγ. Ειρήνη”

Γεύσεις, χοροί, φορεσιές και άρωμα Θηρασιάς φέτος στη Σίφνο, με μια ομάδα που στην κυριολεξία "πετούσε" και σερβίριζε μελιτίνια, σκορδομακάρονα και κουφέτο

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά