Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΈρευνα: Η Ελλάδα στις top χώρες με υψηλό «overtourism»

Έρευνα: Η Ελλάδα στις top χώρες με υψηλό «overtourism»

|

Την ένταξη της Ελλάδας μαζί με Κύπρο, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία, στους προορισμούς της Ευρώπης που κατά τη θερινή περίοδο πλήττονται όλο και πιο πολύ από φαινόμενα υπερτουρισμού, περιλαμβάνει η πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τουρισμού σε παγκόσμιους προορισμούς.

Η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η ίδια μελέτη, συγκαταλέγεται στις top χώρες με υψηλό «overtourism» κυρίως σε ό,τι αφορά τον παράκτιο τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και στον αστικό τουρισμό.

Για τον λόγο αυτόν, ο διεθνής ταξιδιωτικός οργανισμός Evaneos, που ειδικεύεται στα βιώσιμα ταξίδια, αφαίρεσε για το 2025 από την πλατφόρμα του τα καλοκαιρινά πακέτα διακοπών για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη!

Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση τον πρώτο «Δείκτη Υπερτουρισμού» που δημιούργησε η εταιρεία συμβούλων Roland Berger, αναλύοντας συνολικά 70 από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, με στόχο να αξιολογήσει το επίπεδο έκθεσής τους στους επισκέπτες διακοπών.

Οι μετρήσεις

Για τη μέτρηση της έκθεσής του στον υπερτουρισμό, κάθε τουριστικός προορισμός βαθμολογήθηκε με μια κλίμακα από το 1 έως το 5, με βάση τέσσερα αντικειμενικά κριτήρια:

  • Τον αριθμό των διεθνών τουριστών που αντιστοιχούν ανά μόνιμο κάτοικο του προορισμού.
  • Τον αριθμό των διεθνών τουριστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον χώρο υποδοχής.
  • Την εποχική συγκέντρωση τουριστών σε συγκεκριμένους προορισμούς.
  • Την ωρίμαση της χώρας υποδοχής, όσον αφορά τη βιωσιμότητα της τουριστικής δραστηριότητας. Αυτό το τελευταίο κριτήριο αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος της τουριστικής δραστηριότητας, η κατάσταση των υποδομών στα σημεία υποδοχής και κυρίως η ανάπτυξη των Μεταφορών.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη των προορισμών, ο αντίκτυπος του υπερτουρισμού πλήττει δύο κύριες κατηγορίες:

  • Τον παράκτιο τουρισμό, που επηρεάζεται σχεδόν σε όλους τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς το καλοκαίρι.
  • Τον αστικό τουρισμό.
Ο παράκτιος

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον υπερτουρισμό είναι οι παράκτιοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που συγκεντρώνουν μέση βαθμολογία 4, στην κλίμακα των 5 μονάδων. Κύρια αιτία είναι η συγκέντρωση ενός ιδιαίτερα υψηλού αριθμού τουριστικών αφίξεων (από 3,2 έως 9,9 τουρίστες ανά μόνιμο κάτοικο) σε σχετικά μικρές εκτάσεις (1.600 έως 8.000 τουρίστες ανά km2) και με εύθραυστες υποδομές στις περιοχές υποδοχής.

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο είναι η Κύπρος (4,4), ο Μαυρίκιος (4,2), η Ελλάδα (Μύκονος και Σαντορίνη με βαθμολογία 4) και η Κροατία (3,8). Επίσης, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία με βαθμολογία 3,6 ηγούνται της κατάταξης του υπερτουρισμού στους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τη θερινή περίοδο.

Στην αμέσως επόμενη «ταχύτητα» βρίσκονται το Μαρόκο, το Βιετνάμ, η Αίγυπτος και η Ισλανδία, που κατά τη μελέτη θεωρούνται «προορισμοί υπό επιτήρηση», όπου οι τουριστικές Αρχές «οφείλουν να παρακολουθούν τη χωρητικότητα και να εξετάζουν τη λήψη μέτρων».

Μεγάλες ροές

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη μελέτη των συμβούλων της Roland Berger, ενώ οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο όγκο τουριστών, δέχονται ιδιαίτερα μεγάλες ροές επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μεγάλο μέρος της επικράτειάς τους. Επιπλέον, έως και το 43% των αφίξεων των ξένων επισκεπτών στις χώρες αυτές, συγκεντρώνεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιο έως Σεπτέμβριο) του έτους.

Με βάση τη μελέτη, η Evaneos αποφάσισε να σταματήσει να προσφέρει πακέτα διακοπών στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, «δύο από τους πλέον υπερεκτεθειμένους προορισμούς», από το 2025 και μέχρι νεωτέρας, παρ’ όλο που είναι από τα ταξίδια με τις περισσότερες πωλήσεις στην πλατφόρμα.

Η απόφαση να αφαιρεθούν τα δύο ελληνικά νησιά από τον κατάλογο για το επόμενο καλοκαίρι ελήφθη σε συνεργασία με τα τοπικά πρακτορεία της Evaneos, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πίεση που ασκεί ο υπερτουρισμός σε οικοσυστήματα και σπάνιους πόρους, όπως είναι το νερό, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το μέτρο αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών στα δύο νησιά και στην ενίσχυση των τουριστικών επισκέψεων κατά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο. «Στόχος του μοντέλου μας είναι να προσφέρουμε μια εναλλακτική που θα βασίζεται στον αειφόρο τουρισμό και στην αυθεντική εμπειρία. Δυστυχώς, η επίσκεψη στη Μύκονο και τη Σαντορίνη το καλοκαίρι δεν πληροί κανένα από αυτά τα κριτήρια», αναφέρει η διοίκηση του ταξιδιωτικού οργανισμού Evaneos. Ηδη, οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας έχουν καταρτίσει σχέδιο για την προώθηση στους πελάτες της εναλλακτικών προορισμών σε Πελοπόννησο και άλλες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο αστικός

Ο «υπερβολικός τουρισμός», σύμφωνα με τη μελέτη, πλήττει και αστικά κέντρα, όπως είναι ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρ’ όλο που οι προορισμοί αυτοί είναι πιο ώριμοι από πλευράς βιωσιμότητας και λιγότερο οικονομικά εξαρτημένοι από τον τουρισμό, σε σχέση με άλλους προορισμούς (5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο), οι πρωτεύουσες και οι μεγάλες πόλεις συγκεντρώνουν έως και το 37% των αφίξεων κατά το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) και η μέση βαθμολογία τους φτάνει στο 2,6/5.

Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Κοπεγχάγη (Δανία), με βαθμολογία 3,8, το Αμστερνταμ (Ολλανδία) με 3,7 και το Δουβλίνο (Ιρλανδία) με 3,4.

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Ματθαίος Γιαννούλης στον Ετήσιο Χορό του Κόρωνου, γλέντι μέχρι το πρωί! (αφίσα)

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου προσκαλεί όλο το νησί σε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά με τον αγαπημένο Ματθαίο Γιαννούλη και την ορχήστρα του. (αφίσα - video)

Καταγγελία του Δήμου Τήνου κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Ο Δήμος Τήνου καταγγέλλει επίσημα τη ΔΕΔΔΗΕ και προχωρά σε μηνύσεις – Στα όρια της κατάρρευσης η τοπική κοινωνία λόγω συνεχών βλαβών στο δίκτυο

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»