Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΔωδεκάνησα: "Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί"

Δωδεκάνησα: “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”

|

Στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ και στον εκθεσιακό χώρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που εφέτος αποτελεί την τιμώμενη χώρα στην έκθεση, παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί», που μπαίνει στο τέταρτο έτος υλοποίησής του, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, σε ότι αφορά τόσο τις μετακινήσεις όσο και το σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βασικοί συντελεστές του έργου, μέσω των εκπροσώπων κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη – Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Maik Stephan – VP Strategic Business Development / Volkswagen Group, Ιωάννη Εμιρζά – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kosmocar, Νίκο Μπόνη – Διευθύνοντα Σύμβουλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Κ2» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Νίκο Κομηνέα – Δήμαρχο Αστυπάλαιας, ενώ συντονίστρια της συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κα Αλεξία Τασούλη – Δημοσιογράφος και Διπλωματική Συντάκτρια.

Η Αστυπάλαια, μέσω του καινοτόμου οικοσυστήματος έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης “astyMOVE” που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο νησί από τον Ιούνιο του 2022, αλλά και οι προοπτικές υλοποίησης αντίστοιχων έργων βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της παρουσίασης.

Το οικοσύστημα μετακίνησης “astyMOVE” ενσωματώνει δύο καινοτόμες υπηρεσίες κινητικότητας αποκλειστικά μέσω ηλεκτρικών οχημάτων, την υπηρεσία vehicle sharing “astyGO” και τις υπηρεσίες shuttle service “ASTYBUS”, με το συντονισμό της Kosmocar και σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “K2” »της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Συνεπώς, όλες οι ανάγκες μετακίνησης στην Αστυπάλαια πραγματοποιούνται με εύκολο και απλό τρόπο μέσω του smartphone του επισκέπτη και του μόνιμου κατοίκου του νησιού.
Από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι 7.800 εγγεγραμμένοι χρήστες του οικοσυστήματος “astyMOVE” έχουν διανύσει μέχρι σήμερα στην Αστυπάλαια περισσότερα από 545.000 χλμ με τα ηλεκτρικά μοντέλα ID.3, ID.4 και ID.Buzz της Volkswagen.

Ταυτόχρονα, με το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmocar και το Volkswagen Group, η Αστυπάλαια πέτυχε στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς μια σημαντική πρωτιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: περισσότερα από 2 στα 3 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορήσαν στο νησί ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ συνολικά 150 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen κυκλοφορούν από το φετινό καλοκαίρι στους δρόμους της Αστυπάλαιας.

Η ενσωμάτωση του επιτυχημένου οικοσυστήματος κινητικότητας στο νησί της Αστυπάλαιας, αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά εγχειρήματα βιώσιμου μετασχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εγκωμιάζεται από χρήστες αλλά και έγκριτους οργανισμούς, επιβραβεύοντας την δέσμευση όλων των συντελεστών του έργου στο κοινό τους όραμα για διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την κοινωνία, μέσα από την βιωσιμότητα και την καινοτομία. Επιπρόσθετα, το έργο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο νησί» αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η αλλαγή και η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι εφικτή.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης δήλωσε: “Στην Αστυπάλαια έγινε ένα πείραμα που πέτυχε. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες συνεργάστηκαν για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αξιοποίησαν με ‘έξυπνο τρόπο’ τον φυσικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό και έφεραν τη χώρα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Το έργο καινοτόμο τόσο ως προς την ηλεκτροκίνηση και την έξυπνη κινητικότητα όσο και ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026. Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της εθνικής πρωτοβουλίας “GR-eco Islands”, η οποία στοχεύει στον πράσινο και ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών μας.”

“Ένας γρήγορος μετασχηματισμός είναι δυνατός, όταν οι ιδιωτικές εταιρείες, η πολιτεία και η τοπική κοινωνία εργαστούν από κοινού. Επιλέξαμε το νησί της Αστυπάλαιας για πολλούς λόγους και με την ευκαιρία θέλω να εστιάσω στα εξής: το έργο έχει μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους, καθώς η υπηρεσία μετακίνησης με οδηγό ASTYBUS έχει 97% θετική αξιολόγηση, ενώ το 55% των τουριστών αναφέρει ότι θα επιστρέψει στο νησί λόγω του έργου”, σχολίασε ο κ. Stephan.

Αστυπάλαια
Αστυπάλαια

“Η Kosmocar είναι υπερήφανη που συνέβαλε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το πρωτοποριακό έργο, το οποίο χρησιμεύει ως προσχέδιο για ένα βιώσιμο οικοσύστημα κινητικότητας στην Ελλάδα και είναι πλέον έτοιμο και δοκιμασμένο να επεκταθεί σε οποιοδήποτε νησί, πόλη και περιοχή. Ως ένας από τους βασικούς συντονιστές αυτής της πρωτοβουλίας, παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το έργο, αλλά και να επεκτείνουμε το μοντέλο αυτό και σε άλλες περιοχές, δείχνοντας πως ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για μία ουσιαστική αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας”, ανέφερε ο κ. Εμιρζάς.

“Το έργο της Αστυπάλαιας αποτελεί σαφή αντανάκλαση της δέσμευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για βιωσιμότητα, καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Συνεργαζόμενοι στενά με όλους τους τοπικούς φορείς, τις τοπικές κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, μετατρέψαμε την Αστυπάλαια σε ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης κινητικότητας. Η επιτυχία του ASTYBUS, που υποστηρίζεται από τον Κ2 Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταδεικνύει τις δυνατότητες για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα νησιά μας. Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την καθαρότερη ενέργεια και την εξυπνότερη κινητικότητα, αλλά και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο κ. Μπόνης εκ μέρους του κ. Χατζημάρκου, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Μικρά νησιά, μεγάλες ιστορίες: Τα βιβλιοπωλεία που δίνουν ζωή στις Κυκλάδες. Ο Καπετάνιος ανάμεσά τους

Από την Τήνο ως τη Σαντορίνη και τη Νάξο μικρά βιβλιο-στέκια γίνονται καταφύγια γνώσης, πολιτισμού και καφέ, δίνοντας στην ανάγνωση μια αυθεντική νησιώτικη αύρα.

Νάξος – Μέλανες: Closing Summer Party με τους Playback Live!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας» διοργανώνει το Closing Summer Party με τους Playback Live, Τετάρτη 10/9 στην Πλατεία Μελάνων. Είσοδος ελεύθερη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων για τη νησιωτική πολιτική

Από το Συμπόσιο στη Σύμη, αφιερωμένο στη μνήμη Νεκτάριου Σαντορινιού, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε δέσμη προτάσεων για ΦΠΑ, μεταφορικό και υγειονομικό ισοδύναμο, ενέργεια, νερό, στέγη και ακτοπλοΐα.

ΔΕΥΑΘ: Νέο δίκτυο ύδρευσης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στο παραλιακό μέτωπο Εμπορείου

Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας καλεί τους κατοίκους και επαγγελματίες σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης εντός του έτους.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.