“…. Η “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” έρχεται να μιλήσει για τις ρίζες μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, η ιστορία των οποίων θέλουμε να μείνει ζωντανή. Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει, ο τρόπος με τον οποίο το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν και μου επιτρέπει να ικανοποιήσω μια βαθιά για εμένα ανάγκη. Να τιμήσω τον τόπο μου, τις ρίζες μου, να διασφαλίσω ότι θα καταφέρω να μεταφέρω στις επόμενες γενιές τις ιστορίες που μου εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μου….”
Η Μαρία Πολυκρέτη δηλώνει τον Οκτώβριο του 2022 τι είναι η πολιτιστική δράση “Μία βραδιά κάτω από την ελιά” και τι σημαίνει όχι για την ίδια, αλλά για την κοινωνία της Νάξου… Επίκεντρο το κτήμα “Κάμπονες” και στόχος η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και η ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού.
Οκτώβριος 2025 και “Μια Βραδιά κάτω από την ελιά” έρχεται αναβαθμισμένο… Τρίτη έκδοση με τον θεματικό τίτλο “Στιγμή ολοστρόγγυλη”. Το τετραήμερο 2 – 5 Οκτωβρίου με άνοιγμα σε όλη τη Νάξο (από τις Κάμπονες στις Μέλανες έως την Αγία Αννα και τη Ποταμιά αλλά και το Φιλώτι)… Με παιδικά εργαστήρια, παρουσίαση βιβλίου αλλά και μουσική βραδιά και γαστρονομικές συναντήσεις.. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η συγγραφές Victoria Hislop που θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ντίνα Νικολάου (σεφ) ο Γιάννης Κότσιρας αλλά και άλλοι σεφ που προέρχονται από Ελλάδα και Γαλλία…
Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης
Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει στη Νάξο δράσεις με θεματικό τίτλο «Στιγμή ολοστρόγγυλη»*. Μουσικές βραδιές, γαστρονομικές συναντήσεις, μία παρουσίαση βιβλίου και ένα παιδικό εργαστήρι ξεδιπλώνονται και ανασυντίθενται σε 4 ημέρες γιορτής!
Φέτος, με γνώμονα τη μεγάλη αγάπη στην τοπική παράδοση και την ακόρεστη επιθυμία να ξαναγνωρίσουμε το νησί μας, σχεδιάσαμε δράσεις που στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή σε διαφορετικές τοποθεσίες της Νάξου (Κάμπονες, Αγ. Άννα, Φιλώτι, Ποταμιά).
Η σφαιρική, ολιστική προσέγγιση ενός τόπου είναι η καλύτερη μέθοδος για να τον γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε πτυχές του που μπορεί να είναι βαθιά κρυμμένες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε στο παρόν, στο τώρα, στη στιγμή, ώστε να απολαύσουμε όσα έχει να μας προσφέρει απλόχερα. Αυτές είναι οι αξίες που διέπουν τη φετινή διοργάνωση.
Η επιθυμία για απόλαυση και μοίρασμα. Αυτή τη χρονιά προσκαλούμε τη γνωστή συγγραφέα Victoria Hislop, καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γρηγόρη Βαλτινό, και διάσημους σεφ από τη Νάξο και τη Γαλλία, να μας ταξιδέψουν στη δική τους Νάξο. Η μουσική και η γαστρονομία είναι δείγματα τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτότητας και κουλτούρας.
Το μάζεμα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι για φαγητό, συζήτηση και τραγούδι είναι μια πλούσια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις —όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή.
Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αναφέρει χαρακτηριστικά:
Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από τις Κάμπονες! Σε αυτό το κτήμα, το μαγικό ελαιώνα που προσφέρει λάδι αιώνες τώρα και φιλοξενεί όλες τις παιδικές μου μνήμες και τις γαστριμαργικές εμπειρίες του παρόντος.
Σε αυτόν τον τόπο, τρεις γενιές γυναικών (μητέρα, κόρη και εγγονή) συναντιούνται και μαγειρεύουν. Είναι ένα ακόμη σημείο κλειδί για τη φετινή διοργάνωση «Στιγμή ολοστρόγγυλη».
Τρεισήμισι περίπου αιώνες μετά την ίδρυση του πρώτου σχολείου θηλέων στο μοναστήρι των Ουρσουλινών —όπου διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο.
Τότε ξεκίνησε ο κύκλος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών του τόπου μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά να τιμάμε την ιστορική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Νάξο και τη Γαλλία με βλέμμα προς το μέλλον.
*Από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου δόξασα».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 2/10
Παρουσίαση βιβλίου « Το Ειδώλιο» Victoria Hislop – Συντονισμός Νίκος Θρασυβούλου
17:00 Tortuga ή Naxian Collection
Chef Jean Marrie Hoffman > καναπεδάκια / Arnaud Lahrer > γλυκά / Νίκος Μπάκουλης > cocktail
Πέμπτη 3/10
πρωί
Επίσκεψη σε σχολεία με Victoria Hislop
δώρο βιβλία + signature γλυκό
12:00-16:00
Fish Masterclass – Λιμανάκι Αγ. Άννας – Πλάκα Chef Elalie Russ & Stephan Jakic
απόγευμα
Workshop σκιτσογραφίας για παιδιά Συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής
Αφορμή το βιβλίο της Hislop
ώρα
Παραδοσιακό πανηγύρι στη Βρύση των Αριών στο Φιλώτι
Chef Θεόδωρος Παστουρματζής & Γιώργος Παπακώστας
Παρασκευή 4/10
11:00 Παραδοσιακός νερόμυλος στην Ποταμιά
Chef Ντίνα Νικολάου, Θεόδωρος Παστουρματζής
17:00-19:00 Μουσική βραδιά / Αναλόγιο
Γρηγόρης Βαλτινός Κάμπονες
Σάββατο 5/10
17:00-19:00 Μουσική βραδιά Γιάννης Κότσιρας Κάμπονες
*pre event καναπεδάκια / ελληνική και γαλλική κουζίνα
Το Κτήμα Κάμπονες
Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου.
Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο», ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.