Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος- "Μια βραδιά κάτω από την ελιά": Ερχεται 4ημερο φεστιβάλ με έμφαση...

Νάξος- “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ερχεται 4ημερο φεστιβάλ με έμφαση σε Πολιτισμό και γαστρονομία

|

“…. Η “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” έρχεται να μιλήσει για τις ρίζες μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, η ιστορία των οποίων θέλουμε να μείνει ζωντανή. Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει, ο τρόπος με τον οποίο το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν και μου επιτρέπει να ικανοποιήσω μια βαθιά για εμένα ανάγκη. Να τιμήσω τον τόπο μου, τις ρίζες μου, να διασφαλίσω ότι θα καταφέρω να μεταφέρω στις επόμενες γενιές τις ιστορίες που μου εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μου….”

Η Μαρία Πολυκρέτη δηλώνει τον Οκτώβριο του 2022 τι είναι η πολιτιστική δράση “Μία βραδιά κάτω από την ελιά” και τι σημαίνει όχι για την ίδια, αλλά για την κοινωνία της Νάξου… Επίκεντρο το κτήμα “Κάμπονες” και στόχος η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και η ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού.

Οκτώβριος 2025 και “Μια Βραδιά κάτω από την ελιά” έρχεται αναβαθμισμένο… Τρίτη έκδοση με τον θεματικό τίτλο “Στιγμή ολοστρόγγυλη”. Το τετραήμερο 2 – 5 Οκτωβρίου με άνοιγμα σε όλη τη Νάξο (από τις Κάμπονες στις Μέλανες έως την Αγία Αννα και τη Ποταμιά αλλά και το Φιλώτι)… Με παιδικά εργαστήρια, παρουσίαση βιβλίου αλλά και μουσική βραδιά και γαστρονομικές συναντήσεις.. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η συγγραφές Victoria Hislop που θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Ντίνα Νικολάου (σεφ) ο Γιάννης Κότσιρας αλλά και άλλοι σεφ που προέρχονται από Ελλάδα και Γαλλία…

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης 

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει στη Νάξο δράσεις με θεματικό τίτλο «Στιγμή ολοστρόγγυλη»*. Μουσικές βραδιές, γαστρονομικές συναντήσεις, μία παρουσίαση βιβλίου και ένα παιδικό εργαστήρι ξεδιπλώνονται και ανασυντίθενται σε 4 ημέρες γιορτής!

Φέτος, με γνώμονα τη μεγάλη αγάπη στην τοπική παράδοση και την ακόρεστη επιθυμία να ξαναγνωρίσουμε το νησί μας, σχεδιάσαμε δράσεις που στρέφουν το βλέμμα και την προσοχή σε διαφορετικές τοποθεσίες της Νάξου (Κάμπονες, Αγ. Άννα, Φιλώτι, Ποταμιά).

Η σφαιρική, ολιστική προσέγγιση ενός τόπου είναι η καλύτερη μέθοδος για να τον γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε πτυχές του που μπορεί να είναι βαθιά κρυμμένες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε στο παρόν, στο τώρα, στη στιγμή, ώστε να απολαύσουμε όσα έχει να μας προσφέρει απλόχερα. Αυτές είναι οι αξίες που διέπουν τη φετινή διοργάνωση.

Η επιθυμία για απόλαυση και μοίρασμα. Αυτή τη χρονιά προσκαλούμε τη γνωστή συγγραφέα  Victoria Hislop, καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γρηγόρη Βαλτινό, και διάσημους σεφ από τη Νάξο και τη Γαλλία, να μας ταξιδέψουν στη δική τους Νάξο. Η μουσική και η γαστρονομία είναι δείγματα τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ταυτότητας και κουλτούρας.

Το μάζεμα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι για φαγητό, συζήτηση και τραγούδι είναι μια πλούσια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις —όραση, όσφρηση, ακοή, γεύση και αφή.

Η Μαρία Πολυκρέτη, εμπνεύστρια της πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αναφέρει χαρακτηριστικά:

Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από τις Κάμπονες! Σε αυτό το κτήμα, το μαγικό ελαιώνα που προσφέρει λάδι αιώνες τώρα και φιλοξενεί όλες τις παιδικές μου μνήμες και τις γαστριμαργικές εμπειρίες του παρόντος.

 Σε αυτόν τον τόπο, τρεις γενιές γυναικών (μητέρα, κόρη και εγγονή) συναντιούνται και μαγειρεύουν. Είναι ένα ακόμη σημείο κλειδί για τη φετινή διοργάνωση «Στιγμή ολοστρόγγυλη».

Τρεισήμισι περίπου αιώνες μετά την ίδρυση του πρώτου σχολείου θηλέων στο μοναστήρι των Ουρσουλινών —όπου διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο.

 Τότε ξεκίνησε ο κύκλος εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών του τόπου μας. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά να τιμάμε την ιστορική και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στη Νάξο και τη Γαλλία με βλέμμα προς το μέλλον.

*Από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου δόξασα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 2/10

Παρουσίαση βιβλίου « Το Ειδώλιο» Victoria Hislop – Συντονισμός Νίκος Θρασυβούλου

17:00 Tortuga ή Naxian Collection

Chef Jean Marrie Hoffman > καναπεδάκια / Arnaud Lahrer > γλυκά / Νίκος Μπάκουλης > cocktail

Πέμπτη 3/10

πρωί

Επίσκεψη σε σχολεία με Victoria Hislop

δώρο βιβλία + signature γλυκό

12:00-16:00

Fish Masterclass – Λιμανάκι Αγ. Άννας – Πλάκα Chef Elalie Russ & Stephan Jakic

απόγευμα

Workshop σκιτσογραφίας για παιδιά Συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής

Αφορμή το βιβλίο της Hislop

ώρα

Παραδοσιακό πανηγύρι στη Βρύση των Αριών στο Φιλώτι

Chef Θεόδωρος Παστουρματζής & Γιώργος Παπακώστας

Παρασκευή 4/10

11:00 Παραδοσιακός νερόμυλος στην Ποταμιά

Chef Ντίνα Νικολάου, Θεόδωρος Παστουρματζής

17:00-19:00 Μουσική βραδιά / Αναλόγιο

Γρηγόρης Βαλτινός Κάμπονες

Σάββατο 5/10

17:00-19:00 Μουσική βραδιά Γιάννης Κότσιρας Κάμπονες

*pre event καναπεδάκια / ελληνική και γαλλική κουζίνα

Το Κτήμα Κάμπονες

Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου.

Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο», ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο